Hlavní navigace

Zdravé cukroví, co nevypadá zdravě a chutná

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Když cukroví vypadá až moc zdravě, příznivci klasiky se mu obloukem vyhýbají. Nalákejte je na moc dobré, jednoduché, a přitom zdravé cukroví, díky němuž budou jen spokojeně a s plnou pusou mumlat: „Hmm, dobrý…“

Zdravé varianty cukroví si můžeme upéct doma a v posledních letech na ně myslí i obchodníci. Třeba v Tescu mají celkem na sedmdesát druhů jedlého vánočního sortimentu, od italského vánočního moučníku panettone přes vánočky až po vánoční cukroví. A uspokojí i milovníky zdravějších kousků. „Letos jsme poprvé nabídli zákazníkům cukroví se špaldovou moukou a je vidět, že toto cukroví je trendem,“ říká Václav Koukolíček, tiskový mluvčí Tesca, s tím, že poctivé suroviny jako máslo a čokoláda jsou letos poptávanější než kdy dřív. Tesco také uspořádalo akci Zdravé vánoční pečení, kde cukrářka restaurace Spojka Karlín předvedla, jak péci zdravěji, a přesto chutně.

Spojka je nově otevřenou pobočkou restaurace Etnosvět (rozhovor se zakladatelem Etnosvěta si můžete přečíst zde) a Anežka Honců tu při výrobě cukrátek a sladkostí nikdy nepoužívá rafinovaný řepný cukr ani bílou mouku. Přesto je její cukroví jemně sladké a moc dobré.

Co se dozvíte v článku
  1. Co do cukroví místo cukru
  2. Jak nahradit klasickou bílou mouku
  3. Recept: Plněné ořechy
  4. Nepečené kuličky zdravě a chutně
  5. Recept: Kokosové kuličky s jáhlami
  6. Recept: Čokoládové lanýže s rumem

Co do cukroví místo cukru

Vždycky, když chci klasické cukroví nějak ozdravit, sáhnu po špaldové mouce, ale cukr zatím něčím alespoň o fous zdravějším nahradit neumím. „Můžete zkusit sirupy, například javorový nebo rýžový,“ radí Anežka Honců. Aby těsto nebylo kvůli přidání sirupu řidší, máme prý v těstě ubrat jiných tekutin. A když v něm jiné tekutiny nejsou, což se zejména u cukroví stane raz dva, tak můžeme zkusit jako alternativu kokosový cukr. Jeho kalorická hodnota je sice stejná jako u řepného, ale navíc obsahuje bílkoviny a vlákninu.

Sladit se dá i sušeným ovocem nebo panelou – vylisovanou šťávou z cukrové třtiny obsahující řadu minerálů a vitaminů. Prodává se i ve formě sypkého cukru.

Jestli chcete ubrat cukr v marmeládě, kterou spojujete linecké, zkuste namočit sušené meruňky nebo třeba fíky do horké vody, vodu slijte, ovoce rozmixujte a máte super spojovačku. Dobrou volbou ke spojování jsou i ořechy rozmixované výkonným mixérem do tuha, skvěle se hodí třeba na išelská kolečka, jste-li nakloněni změně.

Máslový krém nebo tučnou náplň v košíčcích cukrářka nahrazuje veganskou náplní z pudinku: „Uvařím pudink v kokosovém mléce a rýžovém sirupu, který krém osladí.“

Jak nahradit klasickou bílou mouku

Klasickou bílou mouku můžete vyměnit za již zmíněnou špaldovou (ideálně v bio kvalitě, neboť tak je vyšší pravděpodobnost, že půjde o špaldu ze starých nevyšlechtěných odrůd). Anežka Honců má velmi dobrou zkušenost i s přirozeně bezlepkovými moukami, hojně používá pohankovou, čirokovou nebo rýžovou. „Hodně používáme i směsi různých mouk. Nemyslíme si, že by byl lepek nějaké zlo, ale je ho všude až příliš, tak proč si ho někde někdy neubrat?“ říká cukrářka.

Budete-li bezlepkové či jiné než bílé mouky zařazovat do vašich rodinných receptů, nahrazujte jimi jen třetinu původní mouky. Nebo se řiďte recepty, kdy je s bezlepkovou moukou počítáno hned od základu. Třeba u plněných ořechů, které budete chtít sníst všechny naráz, jak božsky ořechovo-pohankové jsou.

Recept: Plněné ořechy

Suroviny na ořechy:

  • 40 g ořechového másla
  • 80 g cocovitu – rostlinné máslo, lze použít i klasické živočišné
  • 80 g javorového sirupu
  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g jemně mleté pohankové mouky
  • 100 g jemně mleté čirokové mouky
  • 50 g (rýžové/kokosové/jáhlové) mouky
  • 30 g kakaa
  • 1/2 lžičky xantanu (zahušťovadlo)
  • skořice a špetka soli

Suroviny na krém:

  • 100 g cocovitu
  • 40 g javorového sirupu
  • 40 g ořechového másla
  • mirin /rum / rumové aroma

V mixéru smícháme ořechové máslo, cocovit a javorový sirup. Poté si ve vedlejší misce smícháme vlašské ořechy, pohankovou mouku, čirokovou mouku, (rýžovou/kokosovou/jáhlovou) mouku, kakao, 1/2 lžičky xantanu, skořice a špetku soli. Poté postupně přidáváme sypké ingredience do mokrých a vypracujeme drobivé těsto, které vmačkáme do formiček. Pečeme na 170 °C po dobu 10 minut.

V mezičase si připravíme krém. Veškeré ingredience vložíme do mixéru a vyšleháme hladký krém. Následně jím spojíme upečené ořechy k sobě. Ořechy můžete případně částí namočit v čokoládě.

Nepečené kuličky zdravě a chutně

Jestli souzníte s nepečeným cukrovím, není pro vás asi žádnou neznámou napodobenina Raffaelo kuliček, kdy se smíchá Salko s moučkovým cukrem, kokosem a máslem a touto hmotou se následně obalí mandle. Přípravu milují děti a konzumaci všichni.

Ale jde to i jinak a rozdíl, troufám si říci, nepozná nikdo. Hlavně se nebojte ingrediencí, které sice možná neznáte, jsou však běžně k dostání například v Tescu nebo prodejnách zdravé výživy a nestojí žádné velké peníze.

Recept: Kokosové kuličky s jáhlami

Suroviny:

  • 200 g jáhel
  • 700 g kokosového mléka
  • 90 g rýžového sirupu
  • 200 g kokosu
  • 50 g kokosu na obalování
  • vanilkový lusk
    mandle

Jáhly důkladně propláchneme a následně zalijeme kokosovým mlékem, do kterého přidáme špetku soli a část vanilkového lusku. Vaříme na mírném ohni, dokud se mléko neodvaří a jáhly zcela nezměknou. Poté přidáme sirup, zamícháme a přidáme nastrouhaný kokos. Celou směs rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem). Necháme zcela vychladnout a vytvoříme kuličky, do jejichž středu zabalíme mandli. Kuličky nakonec obalíme v kokosu.

„Jáhly v kuličkách nejsou vůbec cítit, dominantní je kokos,“ říká Anežka Honců s tím, že tyto kuličky mají nízký glykemický index, takže po nich nebudete mít hned hlad. Navíc jich ani nesníte tolik, protože jsou syté. „Je mnohem lepší, když sníte několik takových kuliček, které vám dodají živiny, než jen sladké kuličky, které obsahují pouze prázdné kalorie,“ upřesňuje cukrářka. Kuličky připravujte až těsně před Vánoci.

Jestli chcete mít dvoubarevné kuličkové duo, připravte si ke kokosovým kuličkám i čokoládové lanýže. S ohledem na přídavek rumu nebudou lákadlem pro děti, ale ukoulet je určitě mohou. „S touto hmotou se moc hezky pracuje, uválejte si kuličky nebo válečky, co se vám na vánoční stůl bude hodit. Toto cukroví můžete připravit i týden, deset dní před Vánoci, v chladu vydrží,“ říká Anežka Honců.

Recept: Čokoládové lanýže s rumem

Suroviny:

  • 220 g velkých měkkých masitých datlí (např. Medjool)
  • 50 g kvalitního (fair trade) kakaa
  • 70 g rozpuštěného kakaového másla
  • 2 lžíce kvalitního rumu či whisky
  • skořice / kakao / mleté ořechy na obalování
  • špetka soli na zvýraznění sladkosti

Datle spolu s rumem či whisky umixujeme dohladka. Přidáme kakao a rozpuštěné kakaové máslo. Promícháme a necháme vychladnout. Ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky, které obalíme buď v kakau, skořici či v mletých ořeších.

Všechny uvedené recepty neznamenají nutně nižší kalorickou hodnotu, kdy cukroví můžete sníst o to více, spíše jde o změnu, někdy o odlehčení a ozdravění mnohdy až příliš přeslazených cukrátek. A navíc takové cukroví lépe strávíte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).