Hlavní navigace

Zázvor je jedna z mála superpotravin, které si tento název skutečně zaslouží

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Patří k němu široký výčet pozitivních vlastností. Jak zkušenostmi, tak vědeckými výzkumy potvrzený efekt dělá ze zázvoru potravinu, kterou bychom měli zařazovat do svého jídelníčku. Na co je dobrý, co léčí a kdy si dát na zázvor pozor?

Zázvor patří k nejchutnějším a hojně využívaným kořením. Nezpochybnitelné jsou také jeho zdravotní účinky. O nich věděli už naši dávní předkové, takže tuto rostlinu používali jako léčebný prostředek již ve starověku. Nejde přitom zdaleka jenom o známý čaj, který pomáhá při podzimním a zimním nachlazení.

Co se dozvíte v článku
  1. Zázvor v kuchyni
  2. Bohatý zdroj antioxidantů
  3. Prostředek na léčbu nevolností
  4. Zabírá na mikroorganismy a pomáhá při hubnutí
  5. Jak vybrat a uskladnit zázvor

Zázvor v kuchyni

Nezaměnitelná, štiplavě pikantní a nasládlá chuť předurčuje zázvor k univerzálnímu kulinářskému použití. Skvěle doladí chuť sladkých i slaných pokrmů, využívá se v čerstvé, sušené i nakládané formě. Je vhodný k dochucení sušenek, koláčů, masných i zeleninových pokrmů, vyrábí se z něj pivo i limonáda. V kandované podobě je velmi originálním cukrovím.

Galerie: Jak vyrobit zázvorový sirup a kandovaný zázvor

Zázvor patří do čeledi Zingiberaceae, zahrnující také kurkumu (Curcuma longa), kardamom (Elettaria cardamomum) a galgán lékařský (Alpinia officinarum), jehož oddenek bývá nazýván galangal.

Je jedním z prvních koření, která byla exportována do Evropy z Asie. Pochází právě z jejích teplejších oblastí a je pěstován v řadě tamních zemí, avšak také v některých částech Afriky, na Jamajce, v Mexiku nebo na Havaji. V současné době je jeho největším producentem Indie.

Bohatý zdroj antioxidantů

První písemná zmínka o zázvoru pochází z pera slavného čínského filozofa Konfucia, který ve svých zápiscích tvrdí, že si dopřává zázvor s každým jídlem. Do Středomoří přivezli tuto rostlinu Arabové a těšila se oblibě u starověkých Řeků a Římanů. Ve svých spisech o něm hovořil například řecký lékař, lékárník a botanik Pedanius Dioscorides nebo římský válečník a filozof a rovněž autor nejvýznamnější přírodovědné encyklopedie antického Říma Plinius starší v 1. století našeho letopočtu. V Anglii ve 14. století pak měla libra zázvoru stejnou cenu jako ovce.

Ceněný je však i dnes. Zajímavé je už jeho nutriční složení, které závisí na druhu, odrůdě, podmínkách pěstování i skladování.

Čerstvý zázvor obsahuje ve 100 g:

  • 80,9 g vody
  • 2,3 g bílkovin
  • 0,9 g tuků
  • 12,3 sacharidů
  • 2,4 g vlákniny

Zdroj: Physiological and pharmaceutical effects of Ginger

Z minerálních látek je nejvíce zastoupen draslík, hořčík, fosfor a vápník. Zázvor je rovněž zdrojem vitamínů, obsahuje například vitamín C, niacin, vitamín E a kyselinu pantothenovou. Přesto odborníci často více vyzdvihují zázvor především jako dobrý zdroj antioxidantů a zdůrazňují i to, že 2 čajové lžičky zázvoru mají pouhé 4 kalorie.

Prostředek na léčbu nevolností

Jedinečná chuť a vůně zázvoru pochází z přírodních olejů, z nichž nejdůležitější je gingerol (látka chemickým složením podobná kapsaicinu, nacházejícímu se v pálivých paprikách a v chilli). Ten je hlavní bioaktivní sloučeninou, zodpovědnou za většinu léčivých vlastností zázvoru. Podle výzkumů má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Může například pomoci snížit oxidační stres, který je výsledkem nadměrného množství volných radikálů v těle.

Podle mnoha studií pomáhá při různých druzích nevolností, například pooperačních. Mohl by účinkovat rovněž u nevolností, spojených s chemoterapií, avšak je zapotřebí provést rozsáhlejší studie. 

Podle mnoha výzkumů může zázvor významně snížit také příznaky těhotenských nevolností, přesto by se jeho užívání měly vyvarovat ženy blízko termínu porodu a ty, které již v minulosti samovolně potratily.

Zabírá na mikroorganismy a pomáhá při hubnutí

Mnoho chronických zažívacích obtíží pramení ze zpomaleného vyprazdňování žaludku. Tento proces však může zázvor výrazně urychlit.

Podílí se také na snížení hladiny „špatného“ LDL cholesterolu i na snížení váhy.

Zázvor byl rovněž zkoumán jako alternativní lék na několik forem rakoviny. Protinádorové vlastnosti se připisují gingerolu, který se ve velkém množství nachází v syrovém zázvoru, přičemž forma 6-gingerol je považována za obzvláště efektivní.

Gingerol může také pomoci snížit riziko různých infekcí, osvědčuje se například proti bakteriím způsobujícím zánětlivá onemocnění dásní nebo respiračním virům.

Potenciál má rovněž při úlevě od bolesti například při menstruaci nebo osteoartróze či revmatické artritidě, má kladný vliv na zlepšení mozkových funkcí a může pomoci předcházet vzniku Alzheimerovy choroby nebo kognitivnímu úpadku, spojenému s věkem.

Jak vybrat a uskladnit zázvor

Čerstvý zázvor lze zakoupit ve většině supermarketů. Při nákupu vybírejte svěží a pevné oddenky, bez plísní nebo známek hniloby. V chladničce ho neoloupaný lze skladovat až tři týdny.

Kdykoliv je to možné, je vhodné dát přednost čerstvému zázvoru před sušeným, protože má intenzivnější chuť a obsahuje vyšší množství gingerolu.

Sušený zázvor je ideální skladovat ve vzduchotěsné nádobě na chladném, tmavém a suchém místě po dobu maximálně šest měsíců, pak ztrácí vůni i chuťové vlastnosti.

I když existuje malé procento lidí, kterým zázvor způsobuje například nepříjemné pocity v trávicím traktu anebo třeba vyrážku, je to jedna z mála superpotravin, které si tento název skutečně zaslouží.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).