Hlavní navigace

Výrobci antikoncepce stahují dva typy vaginálních kroužků, hrozí u nich prasknutí

11. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vaginální kroužky jsou jednou z variant hormonální antikoncepce. Aktuálně probíhá stahování dvou těchto výrobků z důvodu podezření na závadu v jakosti – možnost prasknutí nebo zlomení.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) informuje o stahování léčivých přípravků Teyla a Ornibel. Jde o dva druhy vaginálních kroužků k zabránění otěhotnění. Tato metoda je obecně považována za velmi spolehlivou. Kroužky obsahují malé množství ženských pohlavních hormonů, které se pomalu uvolňují do krevního oběhu. Jsou určeny pro ženy zhruba od osmnácti do čtyřiceti let.

Vaginální kroužky Teyla i Ornibel jsou dostupné pouze na lékařský předpis, nicméně uživatelky mohou mít tyto přípravky doma, v balení je více kroužků. Vaginální kroužek si žena může zavádět do pochvy sama. Lékař by jí k tomu jen měl poradit, jak jej zavádět a jak jej odstraňovat. Po zavedení se kroužek nechává v pochvě trvale po dobu tří týdnů a pro správnou funkci je důležité kontrolovat, zda je stále přítomen. Někdy totiž může dojít k náhodnému vypuzení, pak by coby antikoncepční metoda ztrácel na spolehlivosti. To samé platí v případě, že by se kroužek zlomil nebo praskl. Po třech týdnech s kroužkem následuje týdenní přestávka bez kroužku, po níž se zavádí kroužek nový.

 

Riziko není vysoké

Co tedy pro uživatelky znamená podezření na závadu vaginálních kroužků Teyla a Ornibel? Konkrétní rizikové šarže vaginálních kroužků jsou uvedeny na stránkách SÚKL v sekci Důležitá upozornění (konkrétně zde upozornění týkající se přípravku Teyla a přípravku Ornibel). Nicméně podle odborníků není zapotřebí přistupovat k žádným opatřením, riziko nehodnotí jako vysoké.

„Stahování určitých šarží léčivých přípravků Teyla a Ornibel probíhá z úrovně zdravotnických zařízení,“ zdůrazňuje Barbora Peterová ze SÚKL, „v případě, že by riziko spojené s užíváním léčivého přípravku bylo Státním ústavem pro kontrolu léčiv či držitelem rozhodnutí o registraci posouzeno jako vysoké, teprve tehdy by bylo přistoupeno ke stahování až z úrovně pacientů.“

Ženy, které již tyto přípravky mají zavedené či zakoupené, tedy podle mluvčí mohou pokračovat v dosavadním způsobu užívání v souladu s postupem uvedeným v příbalové informaci. Vzhledem k tomu, že nebylo přistoupeno ke stahování až z úrovně pacientů, není ani potřeba, aby lékaři preventivně kontaktovali své pacientky, či naopak.

Galerie: Možnosti nehormonální antikoncepce

Jestliže se váš kroužek zlomí

SÚKL eviduje pouze jedno hlášení podezření na nežádoucí účinek v souvislosti se zlomením vaginálního kroužku, kdy pacientka prasknutí kroužku zaznamenala až po několika dnech. Je tedy možné, že neprodleně po prasknutí či zlomení kroužku nemusí žena žádný problém zaznamenat. „Pokud však pacientka zaznamená, že se kroužek zlomil, je nutné jej znehodnotit a aplikovat nový kroužek co nejdříve. V následujícím týdnu je potřeba používat ještě jinou antikoncepční metodu (například kondom) – funkce kroužku tedy v tomto případě není zaručena,“ říká Barbora Peterová. V případě, že žena měla pohlavní styk předtím, než zjistila, že je kroužek zlomený, měla by o této skutečnosti informovat svého lékaře.

Stejně informují i příbalové letáky obou přípravků. „Velmi zřídka bylo hlášeno, že byl přípravek zlomen během použití. Žena odstraní zlomený kroužek a co nejdříve zavede nový kroužek a používá bariérovou antikoncepci jako například kondom po dobu sedmi dní. Je třeba zvážit možnost těhotenství a žena by se měla poradit se svým lékařem,“ uvádí výrobce, kterým je u obou výrobků společnost Leon Farma, v příbalovém letáku Ornigelu. Obdobně situaci popisuje u kroužku Teyla: „Méně často se může kroužek zlomit. Jakmile zaznamenáte, že se přípravek zlomil, znehodnoťte ho a začněte s novým kroužkem co nejdříve. Během příštích sedmi dnů používejte ještě jinou antikoncepční metodu (například kondom). Pokud jste měla pohlavní styk předtím, než jste zjistila, že je kroužek zlomený, kontaktujte prosím svého lékaře.“

Čím delší je období bez plně funkčního kroužku, tím vyšší je riziko otěhotnění. Jestliže byl kroužek mimo pochvu či poškozen méně než tři hodiny, pak by kontracepční účinnost neměla být snížena.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).