Hlavní navigace

Od bylin k impregnaci: Jak to vypadá v továrně, kde se vyrábějí homeopatika

24. 5. 2024

Sdílet

Homeopatika se stala běžnou součástí nabídky lékáren. Také mnozí lékaři svým pacientům tyto přípravky doporučují, ať už jako podpůrnou terapii, nebo jimi rovnou léčí nachlazení, zažívací potíže nebo problémy se spánkem. Jak se však typické bílé kuličky vyrábějí? Redakce webu Vitalia.cz měla možnost navštívit továrnu ve Francii.

Messimy je malé městečko asi půl hodiny jízdy od Lyonu v širokém údolí řeky Rhôny. Právě tady v polovině devadesátých let minulého století vyrostl závod firmy Boiron na výrobu homeopatik, který před pár lety prošel velkým rozšířením a modernizací. Druhou velkou továrnu má společnost v dalším francouzském městě Montévrain u Paříže. 

Společnost Boiron má za sebou více než stoletou historii. Jednička na poli homeopatie působí ve více než padesáti zemích světa, ročně si zákazníci koupí více než 150 milionů tub s homeopatickými léčivými přípravky. Na samém začátku stál lékárník Jean Boiron, který v roce 1932 založil právě v Lyonu homeopatickou lékárnu Pharmacie Homéepathigue Rhodanienne. 

Před jídlem, po jídle, dotýkat se jich prsty a kolik si jich vzít? Jak se mají správně užívat homeopatika Přečtěte si také:

Před jídlem, po jídle, dotýkat se jich prsty a kolik si jich vzít? Jak se mají správně užívat homeopatika

Spolu s bratrem Henrim strávili následující dvě desetiletí výzkumem, jehož cílem bylo zlepšení výrobních postupů. Zakladatelé firmy Boiron reagovali na poptávku lékařů, kteří se snažili najít kvalitní a účinné léky, které přitom nebudou tělo zbytečně zatěžovat. Laboratories Boiron vznikají roku 1967, kdy se Boironovi spojili se společností lékárníka Reného Baudryho, zakladatele vůbec první francouzské homeopatické lékárny, kterou otevřel už v roce 1911. 

První závod v Lyonu spustil výrobu roku 1969. Následovaly zahraniční pobočky v italském Miláně a v USA, dnes je zahraničních poboček přes dvacet. 

Pět fází výroby

Historie homeopatie 

Zakladatelem homeopatie je německý lékař Samuel Hahnemann (1755 až 1843). Myšlenku léčení podobného podobným jako první zformuloval už v pátém století lékař Hippokrates. Ve středověku se zákonem podobnosti zabýval alchymista a lékař Paracelsus. Původně si lékaři vyráběli homeopatika sami, ale už v 19. století začaly v Německu vznikat první specializované lékárny a homeopatie se začala používat i ve Francii a jinde v Evropě, v USA, Indii či Jižní Americe. 

Jednosložková i vícesložková homeopatika vyrábí Boiron ve dvou závodech ve Francii, a to metodou ředění a dynamizace základních látek. Výroba podléhá na každé úrovni několikanásobné kontrole. Každá fáze výroby podléhá přísným pravidlům a normám, říká na místě, kde továrna přebírá rostliny používané k výrobě homeopatik, Anne Damance ze závodu Boiron v Messimy.

Jednou ze silných stránek společnosti Boiron je podle zdejších pracovníků dokonalá znalost různých druhů rostlin, živočichů, minerálů i chemikálií. Boiron na celém světě zaměstnává téměř tři tisíce lidí. 

Výroba homeopatických přípravků v Messimy má pět fází a redakce webu Vitalia.cz si je postupně prošla všechny. 

1. Sběr a třídění

Více než polovina homeopatických léčivých přípravků se vyrábí z rostlin. Kvalitu dodávaných surovin zaručují pravidelné kontroly na místech sběru, jejich botanická identifikace a přísná kontrola při příjmu i v místech jejich zpracování. U rostlin je velmi důležité měření poměru hlavních složek a měření vlhkosti, ke kterému dochází ihned po příjmu ke zpracování.

Měření vlhkosti je naprosto zásadní. Je totiž rozdíl, když je rostlina sbírána den před deštěm, nebo den po dešti. Procento vlhkosti se významně mění, a když je suché léto a sběr probíhá po období sucha, je obsah vody v rostlině velmi nízký, vysvětluje Anne Damance. Podle ní je díky stanovení stupně vlhkosti možné naprosto přesně určit, kolik vody a ethanolu je potřeba dát do macerace.

Jaké homeopatické léky správně vybrat na nachlazení a které zmírní zažívací potíže Přečtěte si také:

Jaké homeopatické léky správně vybrat na nachlazení a které zmírní zažívací potíže

Rostliny jsou po všech vstupních kontrolách a měřeních porcovány, podle toho, jak je stanoveno v lékopisu daného léčivého přípravku, nebo pokud je to vzhledem k jejich velikosti a dalšímu zpracování potřeba. Následně probíhá proces macerace.

2. Macerace

Pomocí macerace se z rostlin získává matečná tinktura. Naporcované rostliny se nakládají do velkých nerezových nádob a na základě změřené vlhkosti zalévají roztokem vody a ethanolu. Celý proces je řízen elektronicky, což zaručuje jeho dokonalou reprodukovatelnost.

Máme přesnou normu stanovenou v postupu výroby každého léčivého přípravku a rostliny se macerují deset až třicet dnů. Pokud tyto termíny nedodržíme nebo překročíme, nesmí se roztok pro výrobu léků použít, vysvětluje Khalil Taoubi, vědecký pracovník z výrobního střediska v Messimy. Popisuje dále, že macerace probíhá zpravidla ve dvou týdnech, přičemž se směs v nádobách desetkrát promíchává. Následuje lisování neboli dekantace a výsledkem je matečná tinktura, která musí projít další podrobnou kontrolou.

U získané matečné tinktury se zkoumá veškeré znečištění – přítomnost toxinů, těžkých kovů či pesticidů. Když jsou výsledky testů v pořádku, může být matečná tinktura použita pro další fáze výroby – výrobu různých ředění léčivých přípravků.

Nádoby s macerujícími se bylinami

Autor: Radka Wallerová

3. Výroba homeopatických ředění

Každý jednosložkový homeopatický léčivý přípravek se vyrábí v několika ředěních – ve 4 základních ředěních 5 CH, 9 CH, 15 CH a 30 CH a vybrané přípravky také v ředěních 200 CH, 1 MK nebo 10 MK. Nedílnou součástí, která následuje po naředění matečných tinktur, je takzvaná automatizovaná dynamizace.

Probíhá mechanicky v řízené atmosféře pomocí přístroje zvaného dynamizér. Tato metoda zaručuje reprodukovatelnost frekvence, dobu trvání a amplitudu protřepávání homeopaticky ředěné léčivé látky. Tímto postupem jsou zaručeny totožné parametry dynamizace pro každé ředění.

Továrna na homeopatika ve francouzském Messimy

Autor: Radka Wallerová

4. Neutrální granule a globule

Společnost Boiron vyrábí všechny používané granule a globule sama, aby mohla kontrolovat jejich kvalitu. Technika výroby granulí a globulí s vyváženou pórovitostí a vysokou retenční schopností byla vyvinuta ve spolupráci s univerzitami a odborníky a společnost Boiron si ji v roce 1972 nechala patentovat.

5. Impregnace

Na neutrální granule se jednotlivá ředění nanášejí pomocí trojité impregnace, kterou vyvinul Jean Boiron v roce 1961. V rámci plně automatického procesu se nanáší účinné látky na nosiče o hmotnosti od 260 gramů až po 20 kg a ve speciální části výroby má Boiron i zařízení pro nanášení nosičů o hmotnosti až 300 kg, které využívá zejména při výrobě velkého množství konkrétních homeopatických přípravků. 

Granule jsou umístěné ve skleněných nádobách, které se otáčejí. Celý proces je kontrolovaný kamerami a čidla snímají nejen množství homeopatického ředění ve zkumavce, ale umí přesně načasovat jednotlivé části procesu. Nejprve probíhá impregnace granulí a pak jejich sušení s tím, že celý tento cyklus proběhne třikrát, vysvětluje Martin Reymond, vedoucí výroby, oddělení tub a dóz v Messimy. Naimpregnovanými granulemi jsou pak pomocí sedmnácti strojů plněny jednotlivé tuby a dózy.“

Vyzkoušeli jste už homeopatii a na co?

Plnění tub granulemi

Autor: Radka Wallerová

Boiron nevyrábí jen přípravky, které zná většina lidí v podobě bílých kuliček. Do  portfolia společnosti patří i výroba zdravotnických prostředků, doplňků stravy, kosmetiky a rostlinných léčivých prostředků. 

Pokud jde o samotná homeopatika, může jít buď o jednosložkové homeopatické léčivé přípravky s obecným latinským názvem, nebo o přípravky vícesložkové, které se prodávají pod konkrétními obchodními názvy a slouží třeba k léčbě nachlazení nebo při potížích s nespavostí. 

Galerie: Továrna na homeopatika ve francouzském Messimy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).