Hlavní navigace

Tekutá strava jídlo dlouhodobě nenahradí

21. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Aktualizováno: Vyjádření výrobce potravin Mana (2. 6. 2020 19:33)
Dnešní moderní uspěchaná doba si žádá rychlá auta, rychlý internet, rychlou přepravu z jednoho konce světa na druhý. Máme fast foody pro rychlé občerstvení a teď i tekutou stravu, která nám má ušetřit čas strávený jídlem a vařením. Vyplatí se to?

Lahvičky s tekutou výživou lákají na slogany typu: „Nebaví vás zdlouhavá příprava jídla, dlouhé vyvařování u plotny nebo těžká taška kvůli krabičkám s uvařeným jídlem? Tomu všemu teď můžete dát sbohem, a to díky inovativnímu způsobu stravování.“ Tekutá strava slibuje úsporu času a kompletní výživu v jednom. Co je ale potřeba o ní vědět?

Důležité je zmínit, že energetická potřeba je pro každého z nás odlišná. Vše se odvíjí od věku, pohlaví, fyzické aktivity a zdravotního stavu. Nemůžeme tedy říci, že jedna lahvička poslouží jako náhrada jednoho jídla. Pro někoho to může být příliš, a pro někoho nedostačující, a to i vzhledem k jeho dennímu režimu.

Co se dozvíte v článku
  1. Mana
  2. Nutridrink
  3. KetoMix
  4. Sipping – pomocník v nemoci
  5. Goodly
  6. Herbalife
  7. Amix shake fit & slim
  8. Výhody a nevýhody dlouhodobého užívání tekuté stravy 

Mana

V poslední době se doslova roztrhl pytel s tekutou náhradou jídla jménem Mana. Výrobci se pyšní vysokým obsahem bílkovin, směsí omega-3 mastných kyselin EPA a DHA nebo nízkým glykemickým indexem. Ve výčtu superlativ zdůrazňují čistě veganské složení, bez GMO, s nízkou sacharidovou zátěží a nízkou uhlíkovou stopou. Slibují podporu zdraví srdce, svalů, kostí nebo zlepšení krvetvorby. Podporu imunitního systému, metabolismu, zdraví našich zubů, zraku, zlepšující kvalitu nehtů a vlasů…

Mana je především rostlinným doplňkem, a to zejména díky sójovému proteinovému izolátu. Jedná se sice o nejvhodnější alternativu, ale pro nevegany to nemá podstatný význam.


Autor: Mojemana.cz

V Maně nalezneme v prvé řadě maltodextrin. Jedná se o jednoduchý, lehce stravitelný typ oligosacharidů, který ale spíše využijí aktivní sportovci než jedinci, kteří mají sedavé zaměstnání. Další položkou je isomaltóza, která disponuje nízkým glykemickým indexem. Je to alternativa cukru vyráběná primárně ze sacharózy a můžeme ji nazvat „prázdnou kalorií“, nedodá nám totiž potřebné živiny, jako by tomu bylo u komplexních sacharidů, které v Maně nenajdeme. Komplexní sacharidy jsou pro nás důležité a nalezneme je především v ovesných vločkách, přílohách nebo celozrnném pečivu. Kdyby byly mezi suroviny dodány komplexní sacharidy, konzistence Many by už spíš připomínala kaši než tekutý shake.

K tomu se pojí i otázka vlákniny. Vláknina je do Many přidávána uměle pomocí ovesných beta-glutanů, které jsou sice přínosné ke snižování cholesterolu nebo krevního cukru, ale neobsahuje naopak potřebnou nerozpustnou vlákninu. Nerozpustná vláknina je něco jako „kartáč střev“. Přirozeně ji nalezneme ve většině našich snídaní v podobě ovesných kaší či v obložených celozrnných chlebech.

Mana je sice oproti sacharidům na tuky opravdu bohatá, což je logické, protože někde se potřebná energie navýšit musí, a protože tuky jsou vysoce energeticky náročné, tvoří hlavní složku celého výrobku. Nalezneme v ní celou směs olejů – řepkový, slunečnicový, lněný, kokosový nebo významný olej z mořských řas, který je perfektním zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Co se týká vitamínů a minerálů, dříve nikde nebyly uvedeny jejich přesné sloučeniny. Na tento nedostatek výrobci zareagovali novější verzí Many, tzv. Mana Mark 6, která ve svém složení již uvádí veškeré minerální látky a vitamíny, a obsahuje dokonce šest zdrojů bílkovin. Problém stále je, že neobsahuje fermentované výrobky, ovoce a zeleninu, které jsou zdroji potřebných antioxidantů a polyfenolů, které se podílejí na ochraně buněčné membrány a DNA.

Aktualizace článku, 2. 6. 2020

Pozn. red.: Autorka při vypracování článku vycházela převážně ze složení Many Mark 5 (viz obrázek výše). Výrobce od ledna 2020 nabízí k prodeji také novou Manu Mark 6 s inovovaným složením (viz obrázek).


Autor: Mojemana.cz

Výrobce se ohradil vůči některým tvrzením v článku, jeho reakci přikládáme:

„Jedná se o článek obsahující nepravdivé informace a zavádějící tvrzení, což je pro nás nepřípustné a jako výrobce se proti němu chceme ohradit. Přestože je celý text o Maně zavádějící jako celek, rádi bychom uvedli na pravou míru alespoň několik nepravdivých tvrzení a předložili jasné argumenty,“ uvedl mgr. Marek Humpl, spoluzakladatel Many a ředitel oddělení vědy a výzkumu. Kompletní vyjádření výrobce najdete v plném znění na mojemana.cz.

Galerie: Jak se vyrábí Mana

Nutridrink

Nutridrink je náhradní roztok, který se užívá pro perorální výživu. Je k dostání především pro pacienty v nemocnicích, jimž onemocnění nedovoluje rozmělnit potravu a trávit ji běžným způsobem, nebo pro pacienty trpící podvýživou.

Nutridrinky – na rozdíl od jiných rychlých náhrad jídel – jsou vysokoenergetické, právě z důvodu navýšení energetického přijmu pro všechny, kteří jej potřebují.

Na trhu je k dostání hned několik druhů. Nutridrink Compact je vysokoenergetický nutričně kompletní tekutá výživa. Nutridrink Protein disponuje zvýšeným podílem bílkovin nebo Nutridrink Multi Fibre kromě zvýšené energie dodává ještě vyšší množství vlákniny.

Ačkoliv je volně prodejný, nalezneme na něj upozornění, že se nejedná o kompletní náhražku stravy a jeho užívání je vhodné konzultovat s lékařem.

KetoMix

KetoMix slibuje potřebnou energii k doplnění pro celý den. Neobsahuje škodlivé chemické látky, geneticky upravovanou sóju, glutamáty a je dobře stravitelný.

Ve složení najdeme čekankovou vlákninu podporující správnou funkci trávení. Rýžovou mouku, která je lehce stravitelná, proteiny získané ze sóji a syrovátky, vitamíny a minerální látky.

KetoMix disponuje nízkým glykemickým indexem a je k dostání v sedmi příchutích.

Tento shake je vhodný pro vegetariány, sportovce i starší osoby.


Autor: Ketomix.cz

Sipping – pomocník v nemoci

Sipping neboli nutriční podpora. Jedná se o jednu z nejpoužívanějších metod tvořící komplex všech potřebných živin pro naše tělo. Od sacharidů počínaje přes tuky, proteiny, minerály, vitamíny a stopovými prvky konče.

Je to vhodná alternativa zejména pro nemocné, kteří nejsou schopni dodržovat svůj klasický příjem stravy, a udržet si tak optimální tělesnou hmotnost.

Jejich konzumace spočívá v průběžném popíjení během dne, díky kterému dosáhneme adekvátního energetického příjmu. Je to vhodná volba pro pacienty s malnutricí, anebo může napomáhat urychlovat proces hospitalizace.

Na trhu se setkáme s celou řadou sippingů. Některé jsou obohacené o vlákninu, jiné o proteiny a některé jsou komplexem všech potřebných látek a dokáží pokrýt celkovou energetickou bilanci daného jedince. Je ale důležité zdůraznit, že se jedná pouze o doplněk stravy, anebo krátkodobou náhradu jídla, například u pacientů po operaci dutiny ústní, kdy nemohou potravu rozžvýkat či bezbolestně polykat.

Goodly

Goodly se prezentuje jako revoluční nízkokalorické jídlo připomínající mléčný shake. Je určený zejména pro ty, kteří se snaží zredukovat tuk a shodit pár přebytečných kilogramů.

Goodly nápoj obsahuje malé množství tuků a sacharidů, je vegetariánský a výrobci slibují zasycení po dobu tří až čtyř hodin. Mimo to se jedná o výrobek bez GMO, bez lepku a maltodextrinu. Ve složení se nachází casein a syrovátkový koncentrát, probiotika dextrin.

Probiotika dextrin jsou živé bakterie, které se nacházejí v našich střevech. Napomáhají vylepšovat naše trávení a střevní problémy.

Produkt dále obsahuje trávicí enzymy k rozkladu sacharidů, bílkovin a tuků. Inulin neboli čekankovou vlákninu, která reguluje trávení tuků a sacharidů. Lněný olej – zdroj omega-3 mastných kyselin, lecitin, kokosové mléko, gumu guaranu, celou škálu vitamínů a minerálních látek a je doslazováno přírodním sladidlem stévií.


Autor: Goodly.cz

Herbalife

Herbalife je velice známý a také velice kritizovaný. A není divu. Jedna dávka představuje 216 kcal, což nepředstavuje velké jídlo. Postavit dietu na třech koktejlech stejné energetické hodnoty pro ženu, která chce redukovat tuk, sice zaručí dramatický úbytek na váze, ale z velké části přijde o svaly, nikoliv o tuk. Až se bude chtít po čase vrátit ke klasické pevné stravě, s velkou pravděpodobností nabere vše zpátky, a možná i s něčím navíc. A svaly to bohužel nebudou.

Složení u takového koktejlu je především ze směsí izolátu sójové a mléčné bílkoviny. Z tuků je bohatý na sójový olej.

Amix shake fit & slim

I na e-shopech s fitness a zdravou výživou jsou k dostání rychlé shaky slibující úsporu času a dodání tělu všech potřebných živin. Jedním z příkladů může být právě tento shake od značky Amix.

Jedná se o koktejl vhodný na svačiny se směsí z bílkovin, sacharidů a vlákniny, s menším podílem tuku.

Jedna dávka nám doplní 58 mg vápníku, 35 mg draslíku, 100 mg fosforu. Ve složení je na prvním místě maltodrextrin, syrovátkový bílkovinný koncentrát, odtučněná syrovátka, hovězí protein, psyllium a mnoho dalšího.

Autor: Amix-nutrition.cz

Výhody a nevýhody dlouhodobého užívání tekuté stravy 

Z evolučního hlediska nejsme uzpůsobeni k tomu, abychom přežívali na tekuté stravě. Odjakživa jsme zvyklí na pevnou stravu. Pravidelné dlouhodobé užívání tekuté potravy není pro náš organismus nic, co by nás mělo pozitivně ovlivnit.

Dlouhodobě přijímaná tekutá strava má za následek ochabování žvýkacích svalů, nižší sytící efekt, slinná amyláza nebude mít dostatek času k trávení sacharidů, roste riziko trávicích obtíží nebo snížená peristaltika střev.

Mimo to se připravujeme o pestrost jídel, o nové chutě a dostáváme se k jednotvárnému jídelníčku, který nás po čase omrzí, ačkoliv je nyní k dostání celá řada příchutí tekuté stravy.

Tekutá strava slibuje ulehčení od všeho, nad čím jste dosud museli ztrácet čas. Slibuje veškeré pokrytí vašeho energetického příjmu několika jednoduchými, snadno přenositelnými lahvičkami. A je fakt, že pokud se někdo odbývá a jí nekvalitně, může mít tekutá strava i lepší složení.

Přesto platí, že jídlo prostě nenahradíme. Potřebujeme celou škálu vitamínů a minerálů, které z tekuté stravy nezískáme a pro naše tělo je nejpřirozenější je přijímat z pevné stravy.

Nechceme tedy tvrdit, že koupí tekuté stravy si zaděláváte na řadu trávicích a zdravotních obtíží, to vůbec ne. Jen nedoporučujeme ji užívat jako dlouhodobou kompletní náhradu pevné stravy. Třeba Mana je vhodná jako doplněk stravy, rychlé jídlo do tašky, na cesty nebo když jednoduše nestíháme a potřebujeme rychle doplnit energii. Je to podobné, jako když si v nouzi pořídíte proteinovou tyčinku nebo si do shakeru namícháte proteinový prášek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovala psychologii na Západočeské univerzitě v Plzni, studuje nutriční terapii a absolvovala kurz výživového poradce, včetně akreditovaných seminářů zaměřených na výživu. Jejím koníčkem je psaní článků o zdravé a vyvážené stravě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).