Hlavní navigace

Syndrom neklidných nohou. Pomáhají obyčejné babské rady

25. 2. 2021

Sdílet

 Autor: DANNY G / Unsplash, podle licence: Public Domain CC0
Divné, nepříjemné brnění, lechtání, bolest nohou při usínání. Nic moc nepomáhá. Syndrom neklidných nohou je jev poměrně častý. Sám o sobě není nijak zvlášť nebezpečný, ale může souviset s jinou nemocí.

Klienta zaujal nedávný článek o syndromu explodující hlavy. Přesněji výrok postiženého, jemuž jeho vlastní hlava připadá jako proděravělý koš… Pocit, že po zamhouření očí uslyší zvuk intenzitou připomínající explozi, onomu muži z článku nedá v klidu usnout. „To já znám…“ glosoval klient a dodal: „Tak trochu jinak to znám… bojím se usnout kvůli nohám. To byste nevěřil, jak jsou neklidné a jak to umí člověka znervóznit…“ Inu, po více než půlstoletí psychologické praxe bych věřil ledačemu. Navíc je jasné, že osobní prožitek nemusí odpovídat objektivní realitě. 

Co se dozvíte v článku
  1. Syndrom neklidných nohou: dobrá a špatná zpráva
  2. Takové divné brnění…
  3. Nejde jen o nervozitu
  4. Proč já? A co s tím?
  5. Jak se zbavit neklidných nohou
  6. Kdy jít k lékaři

Syndrom neklidných nohou: dobrá a špatná zpráva

Syndrom neklidných nohou je souhrn příznaků poměrně častý a nepříjemný.

Dobrá zpráva zní: není nijak zvlášť nebezpečný. Špatná zpráva konstatuje: není to jev dostatečně prozkoumaný a nemusí být sám. Může souviset i s jiným onemocněním.

Oč jde? Podle pacienta citovaného v úvodu „nohy vás bolí, ale tak nějak divně, máte pocit, že vám chtějí jakoby utéct, divně vás brní, jindy jakoby spíš svědí, a jste z toho hodně nervózní“. Popis je to ne zcela přesný, pouze hovorový, leč vcelku vystihuje to, oč tu běží a co je prožíváno.

Příčina – obdobně jako u „explodující hlavy“ – není jednoznačně známa. Přinejmenším souvislosti mohou být neurologické. Příčinou může být namátkou i narušení žilního systému u dolních končetin, různá žilní onemocnění, otylost, kardiovaskulární nebo lymfatické problémy, nedostatek hořčíku. Máte-li křečové žíly, pocitu neklidných nohou se divit nemůžete.

Takové divné brnění…

„Kdyby to bylo jenom, když si lehnu,“ stěžoval si utrápený muž, „to bych to ještě takž zvládal, jenže ono je to i jindy. Takové divné brnění. Člověka to nutí přešlapovat nebo alespoň na místě jakoby chodit. To moc nepomůže, a tak se jdete projít po místnosti. Připadáte si jako vězeň, co přechází od zdi ke zdi někde v cele. Je to trapné. Když se to snažíte zvládnout a sedíte, pořád na ten divný stav musíte myslet…“ popisuje klient své stavy.

A to divné brnění? „Ještě jako kluk jsem zkoušel baterii do baterky, jestli již není vypotřebovaná. Vždycky jsem přiložil její plíšková tykadla k jazyku. Když byla v pořádku, zabrnělo to docela nepříjemně do jazyka. Tohle brnění v nohách je podobné, ale o moc silnější,“ říká. „Kdysi si na ně stěžovala moje máma. Dnes už nežije, ale bývala dost nervózní a nervozitou si to také vysvětlovala. Já taky nejsem vzor úplně vyrovnaného člověka. Nejsem vždycky nad věcí. Jenomže spíš než nervozitu cítím vztek. Napadlo mě, že nohy jsou děravý koš, co z něj jednou vypadnou žíly, těmi to začne… a nechci pomyslet, jak špatně to skončí.“

Riziko „děravých nohou“ medicína nezná. Na straně druhé syndrom neklidných nohou nelze vysvětlovat jen stresem či nervozitou moderní doby. Jeho příznaky byly popsány již v sedmnáctém století, do diagnostických manuálů byl zařazen po druhé světové válce.

Nejde jen o nervozitu

V rozdílné – spíše méně výrazné podobě, než je popsáno výše – se syndrom neklidných nohou dnes objevuje zhruba u každého desátého člověka. A obvykle při něm nejde jen o nervozitu.

Pravděpodobně je diagnostikována jen špička ledovce. Nad méně výraznou a jen příležitostnou formou lidé spíše mávnou rukou. Občasné svědění a mravenčení přejdou. Na druhém konci příznakového spektra jsou ovšem poměrně výrazné křeče. Postižení je nezažívají jen vleže, ale i vsedě. Lépe je ráno, hůře večer, nejhůře v noci. Těžko se pak usíná, snadno probouzí.

Proč já? A co s tím?

Dědičnost bývá výrazná. Zhruba u poloviny takto postižených to lze považovat ne snad za „rodinné stříbro“, ale u příbuzných za tradiční potíž.

Prokázána je souvislost onemocnění s nízkou hladinou dopaminu a nedokonalým zpracováním železa mozkovými buňkami. Může se objevit jako přidružený příznak, namátkou u cukrovky nebo u některých onemocnění ledvin. Zda jde o přidružený, nebo jeden z možných příznaků Parkinsonovy choroby, je sporné.

Běžná, řekněme „domácí“ léčba, nevyžadující předpis léků, připomíná nejčastější rady k zajištění dobré kondice a duševní hygieny a tzv. babské rady:

Jak se zbavit neklidných nohou

Přinejmenším výrazně omezit alkohol, nekouřit, málo solit, velký pozor dávat na míru v konzumaci nápojů obsahujících kofein, pravidelně sportovat, byť spíše na rekreační než špičkové úrovni.

Sportovat spíše ráno, nebo alespoň dopoledne.

V ložnici před spaním dobře vyvětrat. Bude-li tam chladněji, nevadí, spíše to klidnému spánku prospívá. Prožitek brnění a neklidu v nohách se hůře snáší v teple než v chladnějších podmínkách.

Nohy nejlépe před ulehnutím střídavě sprchovat studenou i teplou vodou.

Nedostatku železa v těle předejdete úpravou stravy. To znamená preferovat potraviny z obilovin, fazole, špenát, játra a tofu.

Škodit může i nedostatek hořčíku, tedy zařaďte ořechy, hrách, banány, avokádo a celozrnné výrobky do svého jídelníčku.

Opomenout nemáme ani patřičný přísun vitamínu E – lískové oříšky, mandle a pšeničné klíčky. Můžete pomoci konzumací více mléka a mléčných výrobků a sóji. V pořádku jsou mj. vejce, čočka, sladké brambory, zelí, pomeranče.

V podstatě jde o vyvážený, zdravý jídelníček. Takový, jenž neprospívá jen nohám, ale celému tělu.

Galerie: Nejhorší potraviny před spaním

Kdy jít k lékaři

Dlouhodobé či výrazné problémy vyžadují komplexní lékařské vyšetření. Léky budou podporovat zvýšenou produkci hormonu dopaminu – neurohormonu umožňujícího přenos mozkových impulzů.

Samozřejmě je nutno zaměřit se i na případnou léčbu jiného, s nepříjemností dolních končetin dost možná souvisejícího onemocnění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Tomáš Novák – poradenský psycholog, autor řady článků a knižních publikací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).