Hlavní navigace

Když si tělo říká o pomoc: drobné symptomy, které „nemáme čas“ řešit

14. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Bolest zad, suchá kůže, zácpa, pálení očí a další drobnosti jsou upozorněním, že v našem těle dochází k nerovnováze. Komplexní zdraví můžeme nastolit úpravou životního stylu. Začít lze od nejjednodušších věcí.

Ájurvéda je tisíce let staré indické učení a léčí problémy dávno předtím, než se vůbec objeví. Jak je to možné? A jak sami na sobě zjistíte, že už se nějaký problém klube na svět a je čas něco začít dělat? Proč i nenápadné změny, jako úprava jídelníčku či způsob a délka odpočinku, mohou podle ájurvédy zamezit vzniku nějakého skutečného onemocnění? Kdy takové změny udělat?

Co se dozvíte v článku
  1. Problémy v těle vznikají dlouho
  2. Symptomy, na které nebyl čas a prostor
  3. Všímavá ájurvéda
  4. Kdy si tělo říká o pomoc
  5. Komplexní nastavení zdraví

Problémy v těle vznikají dlouho

Nic se nestane přes noc. Vše je následkem toho, jak žijeme – tedy co jíme, jak se hýbeme, odpočíváme, přemýšlíme, s kým se stýkáme, ale i toho, kde žijeme, v jakém prostředí a zemi a jak moc jsme v souladu s přírodními zákonitostmi. Faktorů, které ovlivňují naše zdraví, je ještě více. Doporučila bych ale začít od těch nejlépe ovlivnitelných.

Faktory, které můžeme nejsnáze ovlivnit

  • strava
  • spánek
  • život v souladu s aktuálním ročním obdobím

Tělo má obrovskou kapacitu a dokáže dlouho fungovat bez pociťovaných potíží. Zvládá nabitý program, stres, péči o rodinu, sebe, budování kariéry, nárazové sportovní výkony a doplňte si dle libosti sami, co vše zvládáte ve svém životě.

A pak najednou, zdánlivě z ničeho nic, tělo vypoví službu. Jenže to nikdy není z ničeho nic a důvodem není to, že jste si přeleželi záda, předešlý den hodně pracovali, více trénovali nebo si dali více alkoholu.

Symptomy, na které nebyl čas a prostor

I sebemenší bolest nebo jakýkoliv zdravotní problém má za sebou dlouhou historii. Historii toho, kdy jste přetěžovali své tělo, nemysleli na něj a rovněž tak jste zapomněli na svou duši, neodpočívali, nedopřávali si chvíle v tichu bez myšlenek a nežili přítomností.

Během této doby se objevovaly drobné potíže, jako je zácpa, suchá kůže, pálení očí, bolesti hlavy, lámavé nehty, pocity těžkosti po jídle. Jenže buď jste si jich ani nevšimli, nebo na ně nebyl prostor. Ájurvéda ale těmto drobným symptomům přikládá obrovskou důležitost.

Všímavá ájurvéda

Za každou změnou podle tohoto indického učení stojí jedna z dóš – váta, pitta či kapha. V ideálním stavu jsou v rovnováze. Během života se ale tato rovnováha mění vlivem toho, co jíme, jak žijeme, myslíme atd. I počasí má vliv: pokud je horko, zvýší se pitta, pokud je zima, zvýší se váta, a pokud je vlhko, podepíše se to na kaphě. Proto krátkodobá změna této rovnováhy není problém, ale je přirozená.

Jakmile však dochází k dlouhodobému narušování jedné z dóš (například jíte nepoměrné množství suchých, studených či sladkých potravin), taková dóša se zvýší trvale a to s sebou ponese své typické projevy drobných symptomů, které pak nutně vedou k nemoci. Proto je dobré své dóši stále vyvažovat.

Ájurvéda je mi blízko tím, jak je neskutečně intuitivní. Pokud dobře vnímáte své tělo, víte, kdy je potřeba zvolnit, jíst méně masa a více teplé zeleniny apod. Jde jen o to, těmto hlasům naslouchat a jít jim naproti. Pomůže nám to vyhnout se velkým nemocem, jakými je rakovina, onemocnění srdce, žil, plic, trávicího systému atd.

Kdy si tělo říká o pomoc

Nicméně není to cesta lehká a vyžaduje opravdu velkou pozornost a upřímnost vůči sobě samému. Jistý nadhled vám může pomoci najít odborník, ájurvédský terapeut, který s vámi bude stopovat drobné symptomy a pomůže nastavit nejen jídelníček, ale i denní režim a další drobnosti všedních dnů tak, abyste si neškodili.

Které signály by tedy mohly předznamenávat, že dóši nejsou v rovnováze?

Drobné symptomy nerovnováhy

  • únava a nedostatek energie
  • nesoustředěnost, zapomínání
  • hlad přicházející v nepravidelném čase nebo nárazový vlčí hlad
  • nepravidelné vyměšování
  • bolestivá a nepravidelná menstruace
  • bolesti kdekoliv po těle
  • nervozita, uklidňující zlozvyky
  • pocity těžkosti, nepohody
  • dlouhodobý chrapot
  • suchá kůže

a mnoho dalších

To vše jsou symptomy, které prozrazují, že se tělu dlouhodobě nedaří samonastavování rovnováhy. Způsob našeho života je pro něj příliš zatěžující a potřebuje pomoct, aby opět mohlo naplno fungovat. Pokud cítíte, že něco nefunguje, jak by mělo, je rozhodně dobré začít měnit přístup sám k sobě a ke svému zdraví. Jak na to?

Komplexní nastavení zdraví

Jako ájurvédští terapeuté se zaměřujeme nejdříve na vaše agni – trávicí oheň. Oheň je považován za zcela klíčový faktor pro dobré trávení jídla, myšlenek i emocí. A péče o něj je prvním krokem na cestě ke komplexnímu nastavení zdraví. Podíváme se spolu na to, jak ho ve vašem konkrétním případě posílit a harmonizovat.

Chtěla bych, abyste si z článku odnesli hlavně informaci, že nikdy není pozdě na sebepéči. A pokud je k sobě člověk upřímný, pozná, kdy žije „na dluh“. A pak je třeba jen mít odvahu to změnit. Je úžasné, že máme v ájurvédě dostupný nástroj, kterým lze odvrátit velké zdravotní komplikace včas a velmi přirozeným způsobem. Moc nám všem držím palce, abychom to dokázali.

Z osobní zkušenosti se mohu podělit o to, že u mě je to o neustálé potřebě vše zvládnout, emotivním jedení večer a neschopnosti odpočívat, zastavit se byť jen na pár dechů. Prvním dobrým znamením je to, že tyto své drobné zprávy těla uvidíme, rozpoznáme je, pojmenujeme a začneme si více všímat tendencí, které k nim vedou. Tady začíná cesta, jak k tělu i duši postupně přistupovat jinak.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Klára Tuzarová

Fyzioterapeutka, celostní terapeutka. V centru Namao uplatňuje celostní, holistický přístup ke klientům; propojuje práci fyzioterapeuta s prací psychoterapeuta či kouče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).