Hlavní navigace

Švestkový koláč a knedlíky: zkuste klasiku úplně jinak

Sdílet

 Autor: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Čas švestek je tady. Jsou výborné a také zdravé. Pomáhají i s hubnutím či proti depresi. Můžeme je sušit, zavařovat, nakládat. Nebo si upéct bublaninu se švestkami namísto třešní či uvařit obrovský Germknödel – švestkový kynutý knedlík.

S přicházejícím podzimem se všude okolo objevuje záplava modrofialových plodů. Švestky vůbec nejsou obyčejné, jak by se na první pohled mohlo zdát. V kuchyni se s nimi dají dělat hotová kouzla a kromě toho pomáhají také s hubnutím i pravidelným vyměšováním a mohou být účinným pomocníkem i v boji proti depresím.

Co se dozvíte v článku
  1. Cesta odolného stromu
  2. Švestky pomáhají s hubnutím i funkcí střev
  3. Chutnají ve sladkých i slaných pokrmech
  4. Recept: Švestkový kynutý knedlík – Germknödel
  5. Jak uchovat přebytky švestek
  6. Recept: Švestková bublanina

Cesta odolného stromu

Slíva, trnka, kadlátko… Různá slova pro jediné ovoce. Krajové výrazy pro švestky, plod stromu slivoň švestka nebo také švestka domácí (Prunus domestica). Na podzim se rozvoní v pálenicích, vaří se z nich povidla, chutnají výborně jako sušené ovoce a kuchaři si je nemohou vynachválit pro výrobu sladkých pokrmů.

Slivoň švestka pochází nejspíše z Kavkazu, odkud se pak rozšířila do celého světa. Jedny z nejstarších pecek tohoto ovoce našli archeologové už v prehistorických sídlištích a také ve vykopávkách z doby římské říše. Tehdy měly původní švestky drobnější plody.

Na naše území se švestka dostala už v 5. století se slovanskými kmeny. Ve střední Evropě má její pěstování dlouhou tradici a také v České republice je oblíbeným stromem zahrad a sadů. Protože je teplomilná, nejvíce se jí daří v teplejších oblastech. K lokalitám s nejlepšími švestkami u nás patří podle odborníků například Vizovické vrchy na Moravě nebo české Železné hory. Jejím pěstování je však proslulé i hornaté Valašsko.

Švestky pomáhají s hubnutím i funkcí střev

Modrofialové plody obsahují vitamíny A, C, E a K, draslík, železo, měď i mangan, vápník a fosfor. Jsou v nich také vitamíny skupiny B, jejichž kombinace udržuje v dobré kondici nervy, metabolismus i myšlení. Pomáhají také lépe odolávat stresu a podporují energii a výkonnost.

Galerie: Švestky pro chuť i pro zdraví

Švestky v sobě mají i kyselinu ursolovou, které se připisují ochranné účinky proti některým druhům rakoviny, a kyselinu chlorogenovou, jejíž účinky se uplatňují při hubnutí. Paradoxně je třeba při redukčních dietách a diabetu počítat s vyšším obsahem cukru v tomto ovoci.

Lidové léčitelství sází na projímavé účinky švestek, k čemuž jim může pomáhat jak velké množství vlákniny, tak také přírodní cukr sorbitol. Pomáhají nejenom očistit střeva, ale detoxikovat celý organismus. Odbourávají a vyplavují z těla také kyselinu močovou, což ocení zejména lidé trpící dnou.

Zdraví prospěšné jsou však nejenom plody, ale také pecky. Plní se jimi zahřívací polštářky, které se pak používají k tišení bolestí například u kojenců při kolikách, při menstruaci anebo revmatismu.

Chutnají ve sladkých i slaných pokrmech

Jedním z nejznámějších produktů, které se ze švestek vyrábějí, je pálenka. Tradiční „slivovice“ nádherně voní a má nezaměnitelnou chuť. Stejně typickým švestkovým produktem jsou povidla. Tradice jejich vaření je známá zejména z Valašska, kde bývalo obvyklou náplní podzimních dnů a celý náročný proces trval až dvanáct hodin. Povidla, nebo rovnou vypeckované švestky, využijeme třeba do buchet nebo speciality rakouské a bavorské kuchyně – nadýchaného germknödelu.

Recept: Švestkový kynutý knedlík – Germknödel


Autor receptu a fota: Pernerka

Suroviny (na 5 ks obrovských knedlíků):

  • 125 ml mléka
  • 25 g cukru
  • 25 g droždí
  • 25 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • špetka soli

Na náplň: švestková povidla nebo vypeckované švestky nakrájené na čtvrtky

Na omáčku: vanilkový pudink, mléko, cukr, máslo

Na posypání: mletý mák

Trochu vlažného mléka smícháme se lžičkou cukru a droždím. Necháme cca 15 minut vzejít kvásek.

V mikrovlnce si rozehřejeme máslo. Smícháme všechny ostatní ingredience, přidáme rozehřáté máslo + kvásek a vypracujeme hladké těsto. Z těsta uděláme 5 hromádek, do kterých zabalíme švestky, případně povidla, a uděláme knedlík. Necháme na pomoučeném vále kynout cca 30 minut. Vaříme v osolené vroucí vodě. Nejprve 5 minut pod pokličkou, poté otočíme a vaříme 5 minut bez pokličky. Pozor: Knedlíky při vaření hodně nabydou, proto vařte po malém množství.

Včas si nachystáme omáčku: uvaříme si řídký pudink, který poté zjemníme máslem. Na talíř nalijeme řídký pudink, položíme knedlík a posypeme mákem. Mák můžete smíchat s moučkovým cukrem, aby byl sladší.

Švestky jsou vynikající nejenom ve sladkých pokrmech, jako jsou koláče, buchty nebo knedlíky či lahodné dezerty, ale uplatňují se také při přípravě masitých jídel do nádivek a omáček.

Gurmáni si sušenými švestkami rádi ozvláštní chuť sýrů, polévek i zvěřiny a nedají dopustit na švestky obalené ve slanině. Osvěžující a lahodné jsou také švestkové kompoty, šťávy či víno, nakládané švestky a výborné je toto ovoce samozřejmě také v čerstvém stavu.

Jak uchovat přebytky švestek

Švestky začínají (podle počasí, lokality, druhu atp.) dozrávat už uprostřed léta, ale jejich sezóna vrcholí počátkem podzimu. Správně zralé švestky jsou měkké, přitom však drží tvar. Zásoby ovoce, které nezkonzumujete hned anebo z nich nevypálíte voňavou pálenku, můžete zavařit, naložit nebo usušit. Kromě sušičky se dá vyzkoušet i způsob našich babiček, tedy sušení švestek vcelku v troubě.

Také je možné tyto plody zmrazit. V tomto případě je vhodné švestky vypeckovat, nechat asi hodinu na tácu předmrazit a teprve potom plnit do sáčků a vkládat do mrazničky. Při následné kuchyňské úpravě, třeba do bublaniny, je dobré švestky předem nerozmrazovat.

Recept: Švestková bublanina


Autor: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Suroviny jsou ideální v bio kvalitě, více informací na Měsíc biopotravin a myjsmebio.cz, seznam míst, kam se můžete pro biopotraviny vydat, pak najdete na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz.

Suroviny:

  • asi 450 g vyloupaných švestek
  • 2 ks vejce
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 4 lžíce mléka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 40 g bramborového škrobu

Na drobenku: mouka, cukr, máslo

Ovoce omyjte a vypeckujte. Do mísy přidejte postupně vejce, cukr a olej. Směs umíchejte do pěny. Následně přilijte mléko, přisypejte mouku s kypřicím práškem a bramborovým škrobem. Dobře zamíchejte. Poté si připravte plech, který vymažte máslem nebo olejem. Z mouky, cukru a másla prsty nachystejte drobenku. Těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Nahoru přidejte ovoce. Posypte drobenkou a pečte asi půl hodiny na 180 stupňů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).