Hlavní navigace

Udělejte si švestkové knedlíky z bramborového těsta

Petr Havel

Švestkové knedlíky se klasicky připravují z těsta kynutého, ale jde to i jinak, rychleji a zdravěji. A když přidáte mák a tvaroh, stanou se švestkové knedlíky dokonalým letním pokrmem.

Doba čtení: 2 minuty

Letošní bohatá úroda ovoce všeho druhu poskytuje na rozdíl od předchozích let větší možnost využít ovoce do celé řady kdysi tradičních, dnes ale trochu opomíjených pokrmů. Jedním z nich jsou švestkové knedlíky v bramborovém těstě, veskrze zdravá a také pro vegetariány vhodná strava, která má na rozdíl od jiných jídel z ovoce i některá specifika.

Bez kynutí i bez cukru

Tím prvním je již zmíněné bramborové těsto – většina ovocných knedlíků se totiž připravuje z těst kynutých, v případě švestek se ale k přípravě těst docela často používají, nebo alespoň v minulosti používaly, brambory. Pro odpůrce přidaného cukru je pak v případě švestek dobrou zprávou to, že švestky jsou přirozeně sladké, takže doslazovat, pokud cukr někomu vadí, netřeba. Dalším nutričně vhodným bonusem je pak mák, kterým lze knedlíky posypat, a zvýšit tak množství pro tělo příznivých látek, kterými tímto pokrmem organismus obohatíme.

Švestkové knedlíky jako prevence revmatu i zácpy

Ještě před vlastním receptem si ale pár slov zaslouží samotné švestky, které jsou dnes v povědomí lidí zapsány spíše jako surovina pro výrobu slivovice. Vlastnosti a složení čerstvých, ale i v podobě knedlíků vařených švestek si totiž zaslouží naši pozornost.

Možná nejzajímavější vliv konzumace švestek spočívá v prevenci osteoporózy (řídnutí kostí), která je spojena hlavně s konzumací výrobků z mléka. Což vyplynulo z několik let starého výzkumu o vlivu sušených švestek, který jeden z aktérů výzkumu okomentoval následovně: „Sušené švestky jsou nejvíce přátelské ovoce pro kosti, které jsem v posledních desetiletích viděl. Jsou řešením přírody pro udržení dobrého zdraví kostí. V průběhu své kariéry jsem otestoval mnoho ovoce, včetně fíků, datlí, jahod, rozinek, ale žádné se nepřibližuje vlivu sušených švestek na hustotu kostí.“

Fotogalerie: Neoblíbenější jídlo T. G. Masaryka byly bramborové knedlíky se švestkami

Dáno je to především vysokým obsahem vápníku, který švestky obsahují, stejně tak jako další minerální látky, jako je draslík, hořčík či fosfor. Konzumace švestek je však také prevencí revmatických chorob, aterosklerózy, infarktu či zácpy – švestky mají mírně projímavý účinek. Švestky také spolu s další v pokrmu použitou ingrediencí – mákem – snižují hladinu cholesterolu. A co se týká máku, ten má příznivý vliv na nervy, takže jeho konzumace snižuje poruchy spánku a nespavost. Samá pozitiva. Nyní již tedy k vlastnímu receptu:

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

4 porce

Suroviny:

  • 30 dkg hrubé mouky
  • 80 dkg vařených brambor
  • 1 vejce
  • lžička soli
  • švestky, mák nebo tvaroh

Postup: Brambory uvaříme pokud možno den předem ve slupce, následně oloupáme, nastrouháme a přidáme vejce, sůl a mouku. Vzniklé těsto rozválíme, nakrájíme na plátky, na každý dáme jednu švestku a zabalíme. Vaříme ve vodě po dobu asi patnácti minut. Knedlíky podáváme s mákem nebo nastrouhaným tvarohem, můžeme (ale nemusíme) posypat cukrem moučkou a polít rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!