Hlavní navigace

Protonové centrum může vyléčit rakovinu. Přesto sem spousta lékařů pacienty neposílá

31. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Už ve dveřích máte pocit, že vstupujete do zdravotnického zařízení, kde léčení spolkne většinu vašich úspor. Léčbu v Protonovém centru přitom hradí zdravotní pojišťovny. A bohužel se to moc neví.

Usměvavé recepční, akvárium s rybičkami, bar s kávou, čisto, útulno. Objednaní pacienti vstupují do ordinací v předem stanovený čas a v čekárně si je vyzvedne osobně přímo jejich lékař. Na každého má přibližně čtyřicet minut, díky kterým vysvětlí všechny možnosti léčby i jejich důsledky a zodpoví veškeré otázky. Sci-fi? Ne. Protonové centrum, kde se léčí onkologická onemocnění. A navíc „na pojišťovnu“.

Co jsme (ne)věděli o Protonovém centru

Možná jste o něm zaslechli v souvislosti s šestiletým britským chlapcem Ashayou Kingem, který se tu vyléčil z rakoviny, s níž si v jeho mateřské zemi nevěděli rady. Také jste asi zaznamenali nesčetné diskuze kolem plateb za léčbu protonem. To jsou dvě informace, obecně panující o Protonovém centru v Praze.

Jakkoliv tu máte zmiňované úvodní pocity, po počátečních komplikacích se situace výrazně zlepšila. Léčbu dnes zdravotní pojišťovny hradí, a ta je tak dostupná všem českým pacientům. Není ale jisté, že vás sem onkolog pošle. Jisté proto je (jako ostatně na všech „zdravotních frontách“), že být zvídavým a informace shánějícím pacientem se může vašemu životu bohatě vyplatit. A třeba ho i zachránit.

Koho tu lze vyléčit

Samozřejmě ale nejsme v pohádce a zázraky na míru nejsou možné nikde. Především jde o diagnózu i fázi nemoci, ve které přicházíte, jak potvrzuje i Martina Pavliková, tisková mluvčí Protonového centra: „V Protonovém centru se zaměřujeme především na léčbu rakoviny prostaty, rakoviny prsu, nádorů u dětí, nádorů hlavy a krku, nádorů mozku a centrální nervové soustavy, nádorů jater, plic, nádorů zažívacího traktu a také na léčbu maligních lymfomů.“

Protonový paprsek vám nemůže pomoci, pokud máte nádory kůže, krve, žlučovodu, žaludku, střeva a recta, ledvin, močového měchýře a reprodukčních orgánů kromě varlat. „Léčbu rakoviny v Protonovém centru bohužel nemůžete podstoupit, jestliže vám byl implantován kardiostimulátor. Stejně tak nemůžete podstoupit protonovou léčbu rakoviny prostaty, máte-li kovové kyčelní náhrady,“ dodává Martina Pavliková podstatné informace.

Co je protonová terapie a jaké má výhody

  • Protonová radioterapie je velmi účinná, přesná a šetrná léčba rakoviny s minimálními vedlejšími účinky.
  • Protonový paprsek dokáže s velkou přesností nasměrovat svoji energii cíleně do nádoru, přičemž jeho dráha se zde zastaví a nepokračuje dále lidským tělem.
  • Protonový paprsek předává maximum své energie na konci své dráhy v tzv. Braggově vrcholu, a proto odevzdá výrazně méně energie cestou k nádoru než v případě běžného ozařování.
  • Minimalizuje tak dopad na zdravé tkáně a orgány za nádorem, a výrazně tak snižuje riziko vzniku nežádoucích účinků. 
  • Oproti tomu běžněji používaný fotonový paprsek předává značnou část své energie před i za nádorem, a dochází tak k nežádoucímu ozáření zdravých tkání a orgánů.
  • Tím dává protonová léčba šanci užívat si kvalitní život i po léčbě rakoviny bez zvýšeného rizika pozdní toxicity, která může vzniknout i v průběhu dalších let po ozařování. 
  • V porovnání s protonovou terapií zasáhne tedy běžné fotonové ozařování větší část zdravé tkáně v okolí nádoru, kde ozáření je nežádoucí.
  • Během ambulantní léčby většiny nádorových onemocnění léčených protonovou terapií může často pacient dělat vše, jak byl zvyklý.

Pošle mě můj lékař do Protonového centra?

Předpokládejme tedy třeba, že vám testy a lékař stanovili rakovinu prostaty či prsu. Měli byste prvotně získat základní informace o možnostech léčby včetně popisu výhod či nevýhod jednotlivých možností. A spolu se svým onkologem se rozhodnout, která léčba pro vás bude nejlepší. A praxe?

„Pacient má několik možností, jak se na protonovou terapii dostat. Může přijít sám se svojí zdravotnickou dokumentací a lékař vyhodnotí, zda právě on je vhodný kandidát na proton. Pacienta k nám však může odeslat i jeho ošetřující lékař, což je ovšem méně častá varianta,“ potvrzuje vedoucí klientského servisu Veronika Galušková a dodává: „Tato skutečnost nás velice mrzí, proto se snažíme sami veřejnost informovat a vedeme také dialogy s odborníky, aby o léčbě věděli.“

Navíc se po šokující zprávě o svém onemocnění máte rozhodnout rychle, protože tady jde i o čas. „Takže namísto, abyste dostali prostor sehnat si veškeré informace o možnostech léčby vaší diagnózy, je často vyvíjen tlak, abyste se rozhodli víceméně hned. To vnímáme jako velký problém, proč většina pacientů volí klasickou fotonovou léčbu,“ říká Martina Pavliková. Obvykle tedy příliš neřešíte, kolik byste hypoteticky mohli mít možností a jdete tam, kam vás první lékař pošle. 

„Je tady patnáct onkologických center, kam se centralizuje péče o onkologicky nemocné. A pro nás je zásadní práce právě s těmito centry,“ říká lékař Jiří Kubeš, ředitel zdravotního úseku Protonového centra, a popisuje: „Se třemi, čtyřmi, hlavně těmi pražskými, máme excelentní vztahy. S polovinou toho zbytku máme normální vztahy a druhá polovina zatím spolupracovat nechce.“

Nebojte se přijít sami

Doby, kdy byl jakýkoliv „bílý plášť“ neochvějnou autoritou, už míjejí. Jako pacienti máme více možností léčby, samozřejmě i právo nechat svůj zdravotní stav posoudit několika odborníky. V ledasčem už se tak s první podanou informací nespokojíme. Své dělá i naše (ne)důvěra k ošetřujícímu lékaři nebo styl, jakým s námi komunikuje. Můžeme své onkologické onemocnění (pokud spadá do záběru zdejších možností) konzultovat v Protonovém centru sami?

„Ano. Stačí se objednat na bezplatnou konzultaci s lékařem, který posoudí zdravotní dokumentaci a rozhodne, zda je protonová léčba v tomto případě vhodná. Následuje proces schválení léčby,“ popisuje sled událostí MUDr. Kubeš a zdůrazňuje, že speciální ozařování probíhá ambulantně.

„Ozařovací plán je připraven na míru každému pacientovi. Ten následně dochází na ošetření v přesně stanovených dnech a rezervovaném čase,“ dodává Martina Pavliková. „Samotné ozařování trvá několik minut. Celkový čas, který v Protonovém centru během jedné návštěvy strávíte, včetně konzultace a přípravy, by neměl překročit jednu hodinu.“

Tady nejsem „rodné číslo“

„Před více než rokem mi byl diagnostikován nádor zhoubného charakteru,“ popisuje svou zkušenost pacientka paní Hradilová. „Protonové centrum se mi obratem ozvalo, že ano, je to řešitelné u nich, a tak jsem jela na první konzultaci, první návštěvu k MUDr. Vítkovi, což bylo nesmírně příjemné po těch x měsících, které jsem si zažila ve státním zařízení, kde jsem byla nějaké rodné číslo. Tady jsem byla člověk, měla jsem jméno, tvář a lékaře, kterého jsem zajímala.“

O vlivu psychiky na léčbu i její výsledky se dnes již nepochybuje. Už sama informace o závažném onemocnění znamená obrovský nápor pro psychiku. Pro léčbu v Protonovém centru dostanete svého koordinátora a s ním pak řešíte vše, co bude následovat. Můžete mu kdykoliv zavolat a probrat všechno, co je pro vás důležité. Stejně tak se o vás stará jeden určený lékař. Včetně takové „maličkosti“, že si vás vždy vyzvedne v čekárně. 

„Jediný, kdo má u nás vždy přednost před kýmkoliv dalším, jsou děti,“ podotýká Martina Pavliková. „Protonové centrum bylo původně založeno kvůli nim.“ Děti tu ostatně mají k dispozici velkou hernu včetně dřevěných figurek lékařů i přístrojů, aby i ony mohly svůj čas léčby strávit co nejvíce v klidu a bez zbytečného stresu.

Prevence je základ

Vždy je však nutné mluvit o prevenci. To je totiž zásadní, ať zvolíte jakýkoliv způsob léčby. Čím dřív onemocnění zachytíte, tím větší máte pravděpodobnost, že léčba bude úspěšná. Podle statistik počet pacientů, kterým byla diagnostikována rakovina, stoupá.

„Za tím stojí stárnutí populace a péče jiných odborností. To znamená, že ti lidé, kteří dříve umírali v sedmdesáti na infarkt a ještě neměli karcinom prostaty, se teď dožijí osmdesátky a karcinom prostaty dostanou,“ říká Jiří Kubeš a doplňuje: „Pravidelné preventivní prohlídky, samovyšetření a kontroly u lékaře umožňují zjistit nádorové onemocnění velice brzy. Například u rakoviny prostaty, jestliže se zjistí v časných stadiích, dokážeme pak díky protonové léčbě vyléčit až 99 % pacientů. Protonová terapie totiž umožňuje ozářit cíleně nádor, minimalizovat ozáření okolí nádoru a redukovat možná rizika a komplikace léčby,“ dodává lékař.

Konkrétní příklady léčby

  • Technologie a protokol, který v Protonovém centru zvolili, ukazují, že v případě časného stadia rakoviny prostaty trvá léčba 5 ozařovacích dnů.
  • Až 99 % pacientů s časným stadiem rakoviny prostaty netrpí inkontinencí a až u 97 % pacientů se neobjevují problémy s impotencí. Muži po rakovině prostaty jsou sexuálně aktivní. Po léčbě protonem u nízce rizikového karcinomu prostaty byl zaznamenán relaps nemoci pouze u 1 % pacientů.
  • Pražské Protonové centrum má prvenství v léčbě karcinomu prsu a drží také světové prvenství ve využívání technologie tužkového skenování v rámci Evropy.
  • Dnes je možné z rakoviny vyléčit více než 80 % dětských pacientů. Díky protonové terapii, jejíž přínos je zde především v redukci pozdních nežádoucích účinků, se tak po léčbě mohou rychle vrátit do normálního života.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).