Hlavní navigace

Skutečně lepší mléko? Co znamenají nápisy na obale

7. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V rozlišování druhů mléka a ovlivňování výběru při nákupu hraje stále větší roli marketing. Mnohdy ale různá „mléka s příběhem“ nenabízejí nic navíc, jen vyšší cenu.

S tradičním rozlišováním mléka na odstředěné, polotučné a plnotučné již v současné době nelze vystačit. Na trhu se totiž objevuje množství mlék označovaných například jako Weiden Milch, Alm Milch, Heu Milch, Non GMO Milk, Q CZ mléko nebo biomléko. Každé z takových označení operuje tím, že mléko má specifické parametry – což je ovšem zejména důvod k tomu, aby bylo dražší.

Otázkou je, zdali jsou taková dražší mléka o tolik kvalitnější, o kolik vyšší je jejich cena. A odpovědí je, že tomu tak většinou není; navíc jsou některá „marketingová mléka“ minimálně klamáním spotřebitele.

Co se dozvíte v článku
  1. „Milch“ od krávy z pastvy?
  2. Bez GMO… je každé mléko
  3. Pro Q CZ mléko platí přísnější parametry
  4. Biomléko je přínosem pro krajinu
  5. Co reálně ovlivňuje kvalitu mléka

„Milch“ od krávy z pastvy?

To platí zejména pro „Weiden Milch“, produkt poměrně běžně prodávaný v současném zimním období v Německu (právě k našim sousedům jezdí celá řada občanů z příhraničních oblastí nakupovat). Mělo by jít přitom o mléko od krav pasoucích se na pastvě (weiden – pastva). Čím se ale krávy živí na pastvách v zimě, kdy na nich nic neroste, je ovšem ve hvězdách.

Něco podobného je „Alm Milch“ (alm – horská pastvina), zvláště když se na horách drží sníh déle, takže by muselo jít teoreticky o ryze sezónní produkt. Tak to ale není.

Spotřebitelé kupující mléko v německy mluvících zemích se také mohou setkat s pojmem „Heu Milch“ (heu – seno), tedy s mlékem od krav krmených v zimě senem. Což tedy samozřejmě možné je.

Bez GMO… je každé mléko

Nejen v Německu jsou ovšem v tržní síti mléka působící na emoce spotřebitelů svými názvy a často i grafickými prvky na svých obalech.

Galerie: Mléčné výrobky s proteinem – málo bílkovin za hodně peněz 

Již několik let se po celé Evropě vykupuje „Non GMO mléko“, což má v praxi znamenat, že dojnice nebyly krmeny modifikovanou sójou a jejich krmivo s takovou sójou ani nepřišlo do styku.

Tady je zase třeba vědět, že jde především o opatření namířené proti dovozům sóji z mimoevropských teritorií a neznamená vyšší kvalitu pro spotřebitele, ale vyšší ochranu před zahraniční konkurencí pro evropské zemědělce. Nic jako GMO mléko neexistuje.

Pro Q CZ mléko platí přísnější parametry

Zatímco se u nás spotřebitel s výše uvedenými mléky zatím běžně nesetká, setkat by se mohl s označením Q CZ mléko.

Jde o mléko obsahující nižší množství celkových mikroorganismů (35 000) oproti platné normě (100 000). V tomto případě ovšem přidaná (a hlavně měřitelná) přidaná hodnota existuje.

Mléko v jakosti Q CZ

  • Je syrové kravské mléko, které podléhá přísnějším parametrům na jakostní znaky mléka, než jsou standardním zákonem předepsány. Jedná se především o celkový počet mikroorganismů (CPM) a počet somatických buněk (PSB), kdy hodnoty jsou v obou případech nižší, než požaduje evropská legislativa.
  • Celkový počet mikroorganismů (CPM) jsou bakterie, kvasinky a plísně vyrostlé za přístupu vzduchu za 72 hodin při 30 °C.
  • Počet somatických buněk (PSB) a zastoupení jednotlivých typů buněk ukazuje na zdravotní stav mléčné žlázy.
  • Pro srovnání: mléko v jakosti Q CZ udává hodnoty u CPM ≤ 35 000 v 1 ml mléka, zatímco nařízení ES stanovuje hodnotu ≤ 100 000 v 1 ml mléka. U PSB musí mléko splňovat v jakosti Q CZ ≤ 220 000 v 1 ml mléka, v nařízení stačí ≤ 400 000 v 1 ml mléka.

Zdroj: Choceňská mlékárna

Biomléko je přínosem pro krajinu

A konečně je to biomléko, pocházející od krav chovaných podle zásad ekologického zemědělství.

Pokud přitom spotřebitelé preferují nákup různých druhů „ekologických mlék“, je to samozřejmě jejich volba, a je to i žádoucí, protože jejich nákupem podporují lepší stav životního prostředí i přirozenější podmínky chovů hospodářských zvířat.

V základních parametrech mléka, jako je obsah tuků nebo bílkovin, se ale od běžného mléka specifická mléka v zásadě neliší. Jinými slovy – nutriční výhody z takové volby nejsou nijak významné, ale „vydělá“ na tom krajina.

Co reálně ovlivňuje kvalitu mléka

Struktura krmení ale samozřejmě jistý vliv na složení mléka má, například v příznivějším složení mastných kyselin mléčného tuku nebo v obsahu některých minerálů.

Nejde ale jen o to, kde a jak dlouho se skot pase, záleží také na ročním období. V zimě je přitom kravské mléko „hustší“, a má tedy více bílkovin a více tuku. V létě je naopak „řidší“ (důsledkem je pak možný nedostatek mléčného tuku a s tím spojený růst cen másla), i bez ohledu na krmivo. Už vůbec pak neplatí, že mléko ze stád několika krav je lepší než mléko ze stád čítající desítky nebo stovky kusů pasoucích se zvířat, pokud se pasou na stejných stanovištích.

Galerie: Mlékárenský výrobek roku 2019 – vítězové

Mléko odjakživa patřilo mezi základní a často konzumované potraviny, a i když se nyní poptávka spotřebitelů spíše přesouvá k výrobkům z mléka, je konkurence mezi producenty mléka, zvláště v EU, obrovská. Prodej mléka tak stále více ovlivňuje marketing a s ním spojené emoce, které vždy nutně nemusí znamenat zásadně vyšší nebo trvale vyšší kvalitu prodávaných výrobků. Což by si měli spotřebitelé při četbě různých doporučení, letáků a „příběhů potravin“ také uvědomovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).