O skořici a medu se někdy mluví jako o zázračném všeléku. Je pravda, že mnoho poznatků se zakládá na pravdě, ale některá rozšířená tvrzení o léčivých schopnostech těchto látek zatím nebyla potvrzena klinickými studiemi. Díky pravidelné konzumaci skořice a medu se můžete cítit lépe, ale nelze očekávat, že vyléčí závažnější onemocnění.
Co se dozvíte v článku
Skořice s medem na bolest v krku?
Skořice i med obsahují velké množství antioxidantů, takže pokud je budete pravidelně konzumovat, dodáte tělu dostatek látek pro boj s oxidačním stresem. Nejenže to pomáhá předcházet předčasnému stárnutí tělesných buněk, ale projeví se to i na lepším fungování imunitního systému. A právě ten je při léčbě nachlazení a bolesti v krku klíčový. Skořice dokonce figuruje na prvním místě mezi kořením, co se týče obsahu antioxidantů.
U medu i skořice byly prokázány antibakteriální a antiseptické účinky. Proto se jedná o výborné pomocníky při léčbě bakteriálních zánětů a infekcí. Med se v některých kulturách také využívá k ošetření otevřených ran, popálen a škrábanců.
Problém je, že většinu infekcí horních cest dýchacích způsobují viry. Proto nelze med ani skořici vnímat jako antivirotika, která si přímo poradí s původcem onemocnění. Mohou ale posílit imunitní systém a působit proti jiným zánětlivým procesům, které jsou bakteriálního původu. Med navíc dokáže zklidnit podrážděný krk díky tomu, že působí podobně jako dextrometorfan a difenhydramin. Tyto dvě účinné látky najdete v mnoha sirupech, pastilkách a tabletkách proti kašli. [1, 2, 3, 4, 5]
Prokázané účinky skořice
Skořice je koření vyráběné z aromatické kůry stromů označovaných jako skořicovníky. Běžně se můžete setkat se dvěma typy skořice. Tzv. pravá (cejlonská) skořice je kvalitnější a zdraví prospěšnější. Levnější variantu představuje čínská skořice (Cassia) dovážená z Číny. Léčebný potenciál skořice se jeví jako velice bohatý. Podle evidence-based přístupu ale byla zatím prokázána jen některá tvrzení:
- skořice obsahuje mnoho antioxidantů,
- působí proti bakteriálním a plísňovým infekcím,
- při pravidelné konzumaci snižuje riziko srdečních chorob,
- dokáže zvyšovat citlivost na inzulin,
- snižuje hladinu krevního cukru,
- zastavuje růst nových cév vyživujících nádory.
Galerie: Byliny, které pomáhají se zahleněním
Nežádoucí účinky skořice
Se skořicí by se to ale nemělo přehánět. Zejména čínská skořice obsahuje hodně kumarinu, který může ve vysokých dávkách působit hepatotoxicky. Vysoké dávky kumarinu mohou také ovlivňovat srážlivost krve. Podle odborníků je bezpečná denní dávka kumarinu 0,1 mg na 1 kg tělesné hmotnosti. Proto je mnohem vhodnější dávat přednost cejlonské skořici, která obsahuje jen malé množství kumarinu.
Nadměrnému příjmu skořice by se měli vyvarovat také diabetici. Skořice podporuje účinky léků předepisovaných na cukrovku, takže se může stát, že hladina krevního cukru klesne pod zdravou mez. Skořice může navíc způsobovat podráždění ústní sliznice u citlivějších jedinců.
Riziková může být také konzumace samotného skořicového prášku po lžících, což se jednu dobu objevovalo na sociálních sítích v rámci tzv. skořicové výzvy. Vdechnutí suché skořice může podráždit hrdlo natolik, že se dotyčný začne dávit a dusit. Nebezpečné je také vdechnutí skořice do plic, protože může dojít k jejich trvalému poškození. Plicní tkáň totiž neumí rozložit vlákna obsažená ve skořici. Ta se mohou v plicích hromadit a způsobit aspirační pneumonii.
Skořice v těhotenství
V případě těhotných žen neexistují žádné vědecky podložené důkazy o škodlivosti skořice, pokud je konzumována v přiměřené míře. Podobně jako ostatní lidé by to s ní ani těhotné neměly přehánět, aby se vyhnuly poškození jater či jiným komplikacím. V minulosti se tradovalo, že je skořice nebezpečná, protože údajně podporuje prokrvení malé pánve a může vyvolat předčasný porod. Neexistují ale žádné klinické studie, které by to potvrzovaly. [6, 7, 8, 9, 10]
Jak často konzumujete med?
Prokázané účinky medu
Zlatavý med sladké chuti má výhodu v tom, že nemá prakticky žádné vedlejší účinky. Výjimku představují kontaminované medy, do kterých se omylem dostaly bakterie. Odborníci proto nedoporučují dětem do jednoho roku podávat med, aby se předešlo otravě botulotoxinem. Problematické jsou také toxické medy vyráběné ve specifických oblastech, kde hrozí kontaminace těžkými kovy a pesticidy.
Kvalitní včelí med má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví:
- obsahuje flavonoidy, kyselinu askorbovou a jiné antioxidanty,
- je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů,
- působí antibakteriálně,
- napomáhá hojení ran a popálenin,
- urychluje hojení diabetických vředů,
- uklidňuje podrážděné dýchací cesty,
- podporuje zdraví střevního mikrobiomu.
Pravidelná konzumace medu tedy může být zdraví prospěšná, ale pořád mějte na mysli to, že jde o sladidlo obsahující hodně cukru. I zde tedy platí všeho s mírou. [11, 12, 13, 14]
Recept na skořicový med
Pokud na vás něco leze a chcete vyzkoušet skořicovo-medovou kúru, připravte si skořicový med podle ájurvédské receptury. Příprava je snadná, stačí smíchat čtyři díly medu s jedním dílem mleté skořice. Med by měl být opravdu kvalitní, což poznáte podle toho, že v něm nejsou žádné přidané látky jako kukuřičný sirup, cukr či barviva. Skořici použijte cejlonskou.
Po smíchání obou surovin vznikne hutná směs, která by se měla uchovávat při pokojové teplotě v uzavřené nádobě. Konzumujte jednu lžičku denně po dobu 3–5 dnů. Tato směs se velice dobře hodí i do vlažného čaje. [15, 16, 17]