Hlavní navigace

Řada lidí umí plavat jenom tam, kde dosáhnou nebo vidí na dno. Jak naučit dítě překonat strach z hloubky?

14. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Překvapivě hodně lidí neumí plavat nebo si nejsou ve vodě příliš jistí. Naučte děti pravidla bezpečného koupání v přírodě, abyste se o ně nemuseli bát.

V několika předchozích článcích jsme se na serveru Vitalia.cz věnovali plavání dospělých. V textu Jsem dospělý a neumím plavat se dozvíte, jaké jsou metody výuky plavání pro dospělé i jaké příspěvky lze získat od zdravotních pojišťoven. A o správném a skutečně zdravém způsobu plavání pojednává článek Plavete prsa jako „paní radová“?

Nyní se v materiálu, který připravili odborníci Baby Clubu Juklík, zaměříme na děti. Dovádění u vody si jistě užijí všechny. Ty, které se s ní teprve seznamují, a zcela jistě ty, které se řadí mezi zkušené plavce. V každém případě je ale nutné nejprve dětem připomenout pár důležitých vodních rad. A je jedno, zda míří na koupaliště, k rybníku, nebo k řece…

Jaké rady dítěti dát a jak mu pomoci, aby koupání bylo bezpečné a příjemné pro všechny?

Co se dozvíte v článku
  1. Skákej jenom tam, kde to znáš
  2. Jezy, proudy, peřeje: síla vody
  3. Nevidím na dno, voda je tmavá a šlapu do bahna…
  4. Nestačíš! aneb Jak vyzrát nad hloubkou
  5. 8 doporučení pro rodiče, než vyrazí s dětmi k vodě 

Skákej jenom tam, kde to znáš

Snad každé dítě má rádo skákání do vody. Doba letové fáze je tak magická. Je ale třeba dát pozor na to, kam dítě dopadne. Jde jak o bezpečnost vlastní, tak i ohleduplnost k ostatním:

„Připomeňte dítěti, že než skočí do vody, musí se ujistit, že v okolí doskoku není a ani se sem nechystá doplavat žádný jiný plavec. To platí i při sjíždění ze skluzavky,“ říká Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

Trenérka připomíná i další aspekt: „V přírodních vodách navíc není nikdy jisté, že když jsme tam skákali včera, můžeme i dneska. Je zapotřebí každý den prověřit hloubku vody, a zda náhodou do místa doskoku proud vody nepřiplavil nějaké klády a větve,“ upozorňuje.

Jezy, proudy, peřeje: síla vody

Přírodní voda je zkrátka něco jiného než ohraničený bazén. Voda, která teče do jezu, má obrovskou moc už mnohem dříve. Vymezte si přesně prostor, kde se děti mohou pohybovat.

Zároveň odbornice doporučuje dítěti předem vysvětlit a ideálně i bezpečně předvést, co voda umí a jakou má sílu:

„Můžete ukázat třeba na ulomené větvi, jak voda umí klacek nacucnout a jako silou ho umí odplavit,“ říká Štěpánka Štrougalová.

Nevidím na dno, voda je tmavá a šlapu do bahna…

Někomu je to úplně jedno. Někomu to ale může velmi vadit, jsou lidé, kteří do neprůhledné vody ani nejdou. Není k tomu většinou důvod, pokud víte, že je v místě možné a bezpečné koupání. Chce to jen si terén „osahat“:

„Nechte případně dítěti prostor, ať si samo vyzkouší a osahá dno. Může mu chviličku trvat, než získá jistotu a sebedůvěru. Bahno, které prolézá mezi prsty, umí překvapit,“ radí trenérka.

Nestačíš! aneb Jak vyzrát nad hloubkou

„Je spousta lidí, kteří umí plavat ve vodách, kde dosáhnou na dno. Ale začnou zbytečně zmatkovat, když jim řeknete jedno slovo: Nestačíš!“ popisuje nijak výjimečnou situaci, která se vztahuje na děti i dospělé. Psychika je mocná a opět pomůže znalost prostředí:

„Děti by měly vědět, kde jsou v řekách tůňky s hlubokou vodou, neměly by se nechat překvapit a v klidu by měly umět doplavat do prostor, kde je mělčina,“ říká zkušená trenérka Štěpánka Štrougalová, která je sama maminkou čtyř dětí. Pomůže vše si předem probrat, vysvětlit, vyzkoušet. Pak dítě nebude zmatkovat, když zjistí, že má pod nohama jen vodu. Samozřejmým předpokladem zde je ovšem umět dobře plavat.

Galerie: Vhodná plavecká pomůcka pro děti?

8 doporučení pro rodiče, než vyrazí s dětmi k vodě 

  • Děti předškolního věku mějte na dosah. Dětí školního věku na dohled.
  • Plné bříško do vody nepatří.
  • Rozpálené tělo je vždy zapotřebí nejprve postupně zchladit. Jen blázen by skočil rozehřátý rovnou do vody!
  • Pokud je s dítětem více dospělých osob, vždy jmenovitě vyslovte jedince, který děti hlídá. Pokud tak neučiníte, stává se, že hlídají všichni, a zároveň nikdo.
  • Děti by vás měly vždy informovat o svém pohybu: „Jdu do vody, jdu na záchod, jdu pro zmrzlinu…“
  • Respektujte vymezené plavební dráhy i vymezené prostory pro koupání. A samozřejmě respektujte všechny zákazové značky.
  • Nepřeceňujte plavecké schopnosti a fyzické síly své ani dítěte.
  • Pokud plavete na delší vzdálenost, mějte s sebou plaveckou pomůcku nebo doprovodnou loďku.

Zdroj: Baby Club Juklík

Odborná spolupráce:

Štěpánka Štrougalová

Trenérka, majitelka Baby Clubu Juklík. Centrum založila v roce 1988, bylo průkopníkem v metodice kojeneckého plavání a konzultantem při tvorbě hygienických norem. Provozuje několik bazénů, nabízí plavání pro nejmenší i starší děti, pro těhotné, aqua-aerobic a další aktivity pro rodiny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).