Hlavní navigace

Čuráte do bazénu?

12. 10. 2010

Sdílet

Plavání a močová inkontinence mají jedno společné – týkají se velké skupiny lidí. Jaké možnosti má člověk, který občas neudrží moč, ale chce chodit do veřejného bazénu?

Voda v brouzdališti je příjemně teplá. Ale proč? Člověk se podezřívavě dívá na dovádějící děti. Nakolik přispěly k téhle lázni? A jak je to ve velkém bazénu? Dospělý člověk přece do vody nečurá! Alespoň ne vědomě.

Pojďme se ale chvíli bavit o inkontinenci moči, se kterou se někdy setkala většina dospělé populace, i když to nerada přiznává. Jsou čtyři typy inkontinence, z nichž ten nejméně závažný se nazývá stresová inkontinence moče – může se projevit třeba ve chvíli, když se od srdce zasmějete, nebo neudržíte moč při kýchnutí či silném kašli. Někdy může moč uniknout i při cvičení, přičemž nemusí jít vždy o úplné počurání, ale pouze o tzv. „cvrnknutí si“ do kalhot. Příčinou tohoto typu inkontinence může být například i obezita.

Podle odhadů se s neschopností udržet moč, čili inkontinencí, dříve či později setká každá druhá žena. Někdy až v překvapivě nízkém věku. Kdejaká čerstvá maminka se teď možná trochu začervenala – poporodní inkontinence se týká stále více žen. Podle řady evropských i světových studií jde ovšem o problém s vysokým výskytem zejména u osob starších 40 let.

Teď zpátky do bazénu. Plavání patří k nejoblíbenějším sportům, který šetří klouby a je společně s chůzí vhodný pro obézní osoby. Vyhledávají jej jak mladí, tak starší, nebo dokonce staří lidé. Netroufám si odhadovat, kolik z plavců, které v bazénu potkávám, má někdy problémy se samovolným únikem moči a kolik z nich by bylo schopných připustit, že k němu u nich může dojít při pohybu ve vlhkém prostředí, tedy i v bazénu.

Bylo by naivní myslet si, že každý, kdo má menší problémy s udržením moči, se pobytu v bazénu vyhýbá. Naštěstí bývá v bazénech dost chloru, který podobné menší nehody, o kterých leckdy ani nevíme, spolehlivě zažehná. Navíc když se někdo počurá v bazénu, kde jsou tisíce hektolitrů vody, je to asi jako plivnutí do talíře plného polévky, rozhodně to nebude znát.

Přesto se nabízí otázka, zda neexistují nějaké speciální vložky nebo plavky určené pro inkontinentní plavce.

Co byste poradili člověku s inkontinencí, který by chtěl chodit plavat?

Speciální plavky? Jen pro miminka


Autor: Ivana Dvorská

Velkým hitem se v posledních letech stalo plavání miminek. Výrobci „miminkovských potřeb“ ihned zareagovali a na trhu jsou k sehnání speciální plavečky nebo plenky do vody pro kojence a batolata.

Co má ale dělat dospělý člověk, který si je vědom „svého problému“, rád by chodil plavat, ale současně nechce vodu znečistit? Do dětských nepropustných plenek na plavání se pochopitelně nevejde, nemluvě o tom, že to není právě elegantní řešení.

Bohužel, společnosti, které se zabývají výrobou a prodejem nejrůznějších pomůcek pro dospělé inkontinentní pacienty, se příliš nezabývají pomůckami, které by byly určené do vody.

Ochranné plavky firmy Apos Brno
Autor: Aposbrno.cz

Ochranné plavky firmy Apos Brno

Na trhu se mi podařilo objevit speciální plavky jen jedny. Mají vnitřní ochranné kalhotky z elastického nepropustného materiálu se zdvojeným silikonovým páskem kolem pasu a stehen. Výrobce slibuje, že nepropustí vodu dovnitř, ani ven. Dámské plavky se vyrábějí s elegantní sukýnkou, aby nebylo na první pohled poznat, že tyto ne úplně standardní plavky schovávají ochrannou plenu. Pánské jsou pak ze stejného důvodu bermudového typu. Ceny se pohybují od 2300 korun.

Nabízí se otázka, zda si takové plavky pořizuje každý člověk, který trpí třeba jen lehkou inkontinencí. Nebo se spíše spoléháme na to, že se během plavání pánevní svaly zpevní a nám se zrovna ve vodě nehoda nestane?

A když stane, tak je tu přece chlor…

Čtěte článek: Proč zakazovat bermudové plavky?

Bohužel mnozí provozovatelé veřejných koupališť a bazénů přestávají tolerovat dlouhé pánské plavky – bermudy. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).