Hlavní navigace

Proč jsou „éčka“ strašák?

14. 7. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Přídatné látky působí jako jeden z největších strašáků na spotřebitele. Proč není třeba se všech „éček“ bát a na co si dát při výběru potravin opravdu pozor?

Po nalezení několika kódů začínajících písmenkem E řada lidí k výrobku ztrácí důvěru. Přitom mnohé z nich jsou přírodní látky a k obavám není důvod. Čeho si tedy všímat?

Sledujte hlavně nutriční hodnoty

Podle odborníků jsou „éčka“ daleko menším problémem než například různé kontaminace či používání nekvalitních a nejakostních surovin. Všechny látky označené kódem E, které se přidávají do potravin, musí být navíc schváleny mezinárodní organizací European Food Safety Authority (EFSA) a hranice bezpečnosti jsou stanoveny s velkými rezervami.

K tématu: Aspartam ve žvýkačkách vás položí. Když jich bude 415 naráz

 

Důležitější je sledovat množství přidaných sacharidů a množství energie, které přijmeme ze slazených nápojů a sladkostí, než přídatné látky. Daleko rizikovější než „éčka“ je špatné nutriční složení potravin a stravy celkově. Nutriční hodnotu stravy si na rozdíl od přísně kontrolovaných aditiv musí každý ohlídat sám. U některých potravin už s tímto pomáhá logo Vím, co jím.

Chceme růžovou šunku

Aditivní látky se do potravin dávají z celé řady důvodů. Konzervační látky se používají za účelem prodloužení trvanlivosti, pro dodání té správné barvy, sladkosti, pro aroma. Důvodem, proč výrobci přidávají do svých produktů přídatné látky, jsme často my spotřebitelé. My chceme růžovou šunku, pečivo žluté jako z domácích vajec, všechno voňavé a chutné. Odvykli jsme přirozené chuti a přirozené barvě.

Video: Karolína Hlavatá s Petrem Havlíčkem vysvětlí, do jaké míry jsou obavy z přídatných látek oprávněné a možná vás překvapí tím, jak přirozené a běžné látky se za kódy E mnohdy skrývají.

Rajče obsahuje 16 éček

Řada přídatných látek je obsažena v potravinách přirozeně, například vitaminy. Pokud se například vitamin C použije za účelem zvýšení jeho obsahu v potravině, neoznačuje se jako E. Když se ale použije jako antioxidant, například do masných výrobků, musí být jeho označen jako E 300 nebo slovním označením antioxidant: kyselina askorbová.

Podle zákona je povoleno uvádět přídatné látky na obalu buď jejich kódem E nebo chemickým názvem. Výrobci často volí raději chemický název, protože lidé se „éček“ obávají. Éčka nejsou jen syntetické látky, ale i ty zcela přírodní. Příkladem, jak mnoho éček může obsahovat potravina přírodního původu, je rajče. Má jich šestnáct, protože rajské jablko s přírodními éčky vyrostlo.

Více také: To je skandál: banán obsahuje 75 % vody a éčka
 

Logo Vím, co jím – záruka nutričně hodnotných potravin

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).