Hlavní navigace

aditiva

Proč jsou „éčka“ strašák?

Přídatné látky působí jako jeden z největších strašáků na spotřebitele. Proč není třeba se všech „éček“ bát a na co si dát při výběru potravin opravdu pozor?

Karolína Hlavatá

14. 7. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty

To je skandál: banán obsahuje 75 % vody a éčka

Nerozčilujte se. To není další trik obchodníků, ale prostě příroda. Možná budete překvapeni, co všechno obsahují „stoprocentně přírodní“ banán, káva nebo vajíčko. Je to samá „chemie“.

Kamila Krbcová

20. 2. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Éčka v chlebu jsou daní za trvanlivost

„Klasický“ chléb vyráběný tradičním způsobem z žitného kvasu nezmizel, ale je v menšině. Na trhu má zhruba třetinu. Konkurují mu „vylepšené“ chleby, což se projevuje i na cenách.

Petr Havel

30. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Barviva v potravinách míří pod lupu. Jíme jich moc?

Během dalších 7 let se budou přehodnocovat stovky dosud schválených aditiv. Existují obavy, že příjem potravin s jistými barvivy u některých jedinců převyšuje přijatelné denní dávky.

Kateřina Čepelíková

10. 6. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Aspartam se prověřuje i nadále. Jeho bezpečnost stále nebyla potvrzena

Leta letoucí se zkoumá, jestli aspartam škodí, nebo jsou s ním naše těla spřízněna. Úřad pro bezpečnost potravin to měl rozseknout už třikrát, ani teď však své stanovisko nevydal. Proč?

Kateřina Čepelíková

14. 5. 2013 9:46
Doba čtení: 3 minuty

Anatomie párku – jak poznat dobrý párek, když etikety lžou

Věřte svým smyslům a zkušenosti. Dobrý párek poznáte spíš podle chuti a vůně než podle etikety, radí David Kukla ze Sklizeno. Párek nemusí být dokonale pravidelný a růžový. Naopak.

Lenka Krbcová

10. 4. 2013 10:01
Doba čtení: 3 minuty

Éčka v potravinách: kombinace nejsou testovány

Konzervační látky jsou dnes běžnou součástí potravin. Jednotlivá éčka jsou sice zdravotně nezávadná, ale není známo ani vědecky testováno, jak působí ve vzájemné kombinaci.

Zuzana Medlíková

12. 3. 2013 12:45
Doba čtení: 2 minuty

Aspartam ve žvýkačkách vás položí. Když jich bude 415 naráz

Aspartam leží v žaludku kde komu. Kolik ho v sobě vlastně můžeme mít, abychom nepřekročili doporučené množství? Máme jasné příklady a oficiální odpověď na otázku: je aspartam bezpečný?

Kateřina Čepelíková

11. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Maso se slepuje směsí z krve a bakterií

Poznáte, že kupujete steak lepený z několika kousků masa? Zatím těžko. Nová legislativa to změní. Lepidlo na maso prý není závadné, ale koupili byste si slepované bifteky?

Petr Havel

8. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Hermelínový salát z Globusu je urážkou spotřebitele

Vítěz ankety o nej-ÉČKO-vější potravinu nasbíral nejvíce trestných bodů „díky“ více než 30 přídatným látkám. Dalšími kandidáty anticeny byly saláty, pomazánky i pochoutky pro děti.

Lenka Krbcová

19. 12. 2012 11:04
Doba čtení: 3 minuty

Dětské vitamíny obsahují umělá barviva a sladidla

Výrobci používají i v doplňcích stravy pro děti umělá barviva a sladidla včetně aspartamu. Prezentují to jako pozitivum. Hledali jsme výrobky bez zbytečných přídatných látek.

Taťána Kročková

21. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 6 minut

Anticena: Vybírá se nej-ÉČKO-vější potravina. Zapojte se!

Blog o jídle, éčkách a potravinách CoJíme.cz vyhlásil anketu o nej-ÉČKO-vější potravinu, kterou je možné koupit v českých supermarketech.

Lenka Krbcová

31. 10. 2012 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Kombinace „s cukrem a náhradním sladidlem“ je úplně nesmyslná

Obvykle se tváří jako lehké, zdravé a dietní. Bez kalorií, a přitom sladké. Je to ale něco za něco. Potraviny nadupané sladidly vedou k tomu, abychom se cpali – a ještě měli dobrý pocit.

Táňa Lišková

29. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků

Zkoumáte etikety potravin? Máte přehled o tom, jaká éčka se do nich přidávají? Zatím je stále těžké nakoupit kvalitně a bez zbytečné chemie. Možná se ale začíná blýskat na lepší časy.

Jana Poncarová

4. 10. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Éčka v nápojích: zbytečná, nebo dokonce nebezpečná

Limonády i džusy obsahují řadu látek, které je přinejmenším zbytečné do sebe ládovat. Speciálně některé konzervanty, barviva a sladidla jsou nežádoucí.

Redakce

2. 10. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Máme se bát ozařovaných potravin?

Ionizace potravin je nepřirozená radioaktivní technologie, ovšem podle oficiálních tvrzení bezpečná. Dokonce je prý vhodnější než tepelné ošetření potravin. Tak jednoznačné to ale není.

Petr Havel

25. 9. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Potvrzeno: S pečivem jíme i část vlasů a nehtů

Jakkoliv se nám to může zdát odporné, do pečiva i čeští výrobci přidávají látku E 920, L-cystein, která se nejčastěji vyrábí z vlasů a kopyt. Našli jsme výrobky, které ji obsahují.

Kateřina Čepelíková

13. 9. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat

Koblihy, chleba, rohlíky… se pečou, jak známo, z mouky. A do mouky se, jak už je méně známo, přidávají různé látky, které mají za úkol celý proces urychlit a zlevnit. Třeba L-cystein.

Rudolf Náprstek

6. 9. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Pan „Chemie v jídle“: Jen dvanáct potravin se polepšilo

ROZHOVOR – Výrobci nahrazují cukr sladidly, bílou vodu zahustí škrobem a vydávají to za jogurt. Proč? Nejen to prozradí Rudolf Náprstek, zakladatel webů chemievjidle.cz a emulgatory.cz.

Kateřina Čepelíková

4. 9. 2012 0:00
Doba čtení: 8 minut

Příroda komplikuje výrobu potravin. Přírodně identické látky vyjdou levněji

Přírodní, nebo přírodně identický? V čem je rozdíl? Ve struktuře ani složení ne. Zato v ceně a chování ano. Příroda v potravinách totiž výrobce trochu zlobí. Mění chuť a kazí se.

Petr Havel

31. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Rozpečené versus čerstvé pečivo. Které je lepší?

Jdeme ve šlépějích novelizované vyhlášky o pečivu a u těch nejpovolanějších zjišťujeme, jaký je rozdíl mezi rozpeky a čerstvým pečivem. Různé odpovědi na jednu otázku vás zaskočí.

Kateřina Čepelíková

27. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 8 minut

Čím se barví potraviny?

Jíme i očima, a tak se barví a barví. Hlavně malé děti si na barevné dobroty potrpí. Přitom syntetická potravinářská barviva představují riziko zejména pro ně.

Petr Havel

24. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jsou ovocná piva cool?

Kde se vzaly, tu se vzaly, internet zaplavily informace o škodlivosti radlerů. Původní upozornění na množství éček v nich obsažených rychle proměnilo letní nápoj v kyselinu plnou jedu.

Lenka Krbcová

23. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Umělá sladidla život neosladí

Některá z běžně používaných sladidel si můžeme dopřát bez obav, jiným je lépe se obloukem vyhnout. Která z nich jsou vlastně bezpečná?

Taťána Kročková

20. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co si kupujeme s mraženými rybami? Půl ryby, půl vody

Na jaké zrady můžete při koupi mražených ryb narazit? Velké množství vody v mase nebo v ledové krustě, přídatné látky, rozmražené ryby vydávané za čerstvé nebo ryby chybně zmražené…

Anna Příhodová

9. 2. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Džem Jahůdka nebo Borůvka nebo... - stejně jsou to hlavně jablka

Možná vám záleží hlavně na sladké chuti a podíl ovoce moc neřešíte. Cukru je v džemech a marmeládách vážně víc než dost, což se o ovoci vždy říct nedá. Kolik ho má být a jaká je realita?

Anna Příhodová

30. 1. 2012 0:00
Doba čtení: 7 minut

Jídlo z pytlíku – nejhorší jsou levné směsi

Polotovary jsou pohodlné, ale pro zdraví nic moc. Zvlášť když je konzumujete pravidelně. Nemusí to být jen doma – směsi plné polyfosfátů, solí či aromat používají i jídelny či nemocnice.

Redakce

25. 1. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Éčka nejsou jen emulgátory - k čemu slouží přídatné látky v potravinách?

Velké tiskací písmeno E a k tomu tří nebo čtyřmístná číslice – to je označení pro látky, které se přidávají do potravin v různých fázích procesu. A není jich právě málo.

Veronika Řeháková

5. 1. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut