Hlavní navigace

Přebytky ze zahrádek – co a jak, abyste nic nevyhazovali?

14. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Příbuzní a sousedé hlásí nadúrodu rajčat, cuket, broskví nebo meruněk? Nebo jste sami v roli těch, kdo se v plné zahrádkářské sezóně snaží „udat” zdravé plody ze zahrádky? Broskve patří do lednice, rajčata tu prý ale ztratí chuť. A jak dlouho si všechny ty dary uchovají cenné vitamíny?

Kdy otrhat

První dotaz „do pranice“. Samozřejmě, že když bouřka a vítr „otrhá“ všechny meruňky ze stromu, nezbývá, než je sebrat a rovnou i přebrat a posoudit, které jsou použitelné a které se úplně potloukly, nebo spadly ještě zelené. Jinak ale řešte, k jakému účelu bude zrovna zelenina či ovoce sloužit, jak radí ředitelka spolku Fér potravina a výživová specialistka Hana Střítecká. Není od věci zjistit od těch, za kterými zelenina míří, zda třeba rajčata snědí během pár dní čerstvá s chlebem.

„Záleží, co kdo chce z rajčat, a nejen z nich, dělat – pokud je chce schovat na pozdější dobu, tak bychom je neměli trhat hodně přezrálá, ne však nedozrálá,“ vysvětluje Hana Střítecká. „Pokud z nich budeme dělat kečup, rajskou nebo nějaké čatní – tak přezrálé rajče určitě nevadí. Obecně čím méně zralé ovoce nebo zelenina je, tím méně je v ní vitamínů a dalších prospěšných látek.“

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

Ten samý postup můžete uplatnit u ovoce – když se vyráží k příbuzným daleko a vezete jim dvě bedýnky broskví, určitě je rozdělte na ty, které se mají hned konzumovat, a ty, které „dojdou“.

V čem úrodu převážet

A když už převoz, má podle Hany Střítecké rozhodně svůj význam zamyslet se nad tím, do čeho a jak dary ze zahrádky umístíme.

„Pokud trháme už zcela zralé ovoce a zeleninu, tak jsou náchylnější na porušení slupky nebo pomačkání – v těchto místech se pak rychleji kazí,“ doplňuje Hana Střítecká. „Je lepší je převážet v menších vrstvách v nějaké větratelné bedýnce nebo košíku než v napěchované igelitce. Zde se pomačkají, a ještě se mohou i zapařit – tedy vše, co nahrává rychlejšímu kažení.“

Lednici nechte sýrům

Také máte ve zvyku všechno, co není v konzervě, dávat do lednice? Ovoci a zelenině ale takový chlad úplně nesvědčí. Ideální skladovací prostor je samozřejmě sklep, který ale většina z nás nemá. Vystačíte si ale i v kuchyni, jen je třeba najít tmavé a suché místo.

„Tady mohou bez problémů zůstat okurky i rajčata, jablka, mrkev,“ vypočítává Hana Střítecká. „Byť se to nezdá, tak i paprika, pokud se dá do lednice, rychleji dozrává a poté se kazí,“ dodává výživová specialistka. Velký pozor také na cibuli – kromě toho, že v lednici „gumovatí“, se její typické aroma přenese i na všechny ostatní věci v ledničce.

Do lednice směrujte broskve, meruňky a jiné bobulovité ovoce – to by se při vyšších teplotách snadno kazilo.

Kontrola nutná

Ovoce ani zeleninu byste také neměli mít ve vyšší vrstvě, pak také dlouho nevydrží, a navíc se tu hned „schová“ nějaký plesnivějící kousek. Tmavší, suché a dobře větratelné místo je základ, na kterém by měly být všechny plody zahrady v menší vrstvě. A kontrolujte je co nejčastěji:

„Vzhledem k tomu, že ovoce a zelenina by se měly konzumovat denně, tak bych doporučila vždy zběžně zkontrolovat, zda se něco nekazí, a hned při prvních náznacích postižené kousky vyndala,“ radí Hana Střítecká, jak se o ovoce a zeleninu starat.

Pokud jste šetrní a vážíte si práce, kterou s pěstováním příbuzní měli, i tady to chce rozvahu. Je totiž rozdíl mezi meruňkou jen otlačenou „do hněda“ a plesnivým rajčetem, byť třeba „jen“ v prasklince, kterou často utrží po dešti.

„Takovou zeleninu bych rozhodně vyhazovala, ne okrajovala,“ zdůrazňuje Hana Střítecká. Vzniklé mykotoxiny jsou totiž i jinde než jen na ‚vykvetlém‘ místě plísně.“

Rajče na stůl, každý den

Využít sezónu, kdy možná zažijete pocit, že už opravdu nevíte, co s další cuketou, a z představy rajčete na talíři už nejste nadšeni, se ale z hlediska vitamínů a pozdějších imunitních „rezerv“ na období chřipek vyplatí. Čerstvé je zkrátka nejlepší a pozitivní zprávou je, že se spousta vitamínů v ovoci i zelenině uchová poměrně dlouho. Podle Hany Střítecké se vitamíny (zejména C) při dlouhodobém skladování ztrácejí, ale dlouhá doba v tomto případě není týden, dokonce ani dva.

Galerie: Vitamíny v potravinách

 „Pokud máme zeleninu a ovoce v běžném režimu asi čtrnáct dní, než se zkonzumují, tak je to naprosto v pořádku,“ uvádí výživová specialistka. „Pokud chceme uchovat zeleninu a ovoce přes zimu, tak z pohledu vitamínů je nejlepší rychlé zmrazení.“

Co vám tedy zbude, dejte do mrazáku. Ale ani jiné formy konzervace nejsou k zahození – paradoxně třeba lykopen z rajčat (červené rostlinné barvivo s antioxidačním účinkem) je dokonce lépe dostupný až po tepelné úpravě. Ovoce i zeleninu se nebojte zavařit ani sušit.

„Jen u sušení bychom neměli zapomínat, že odpařením vody se nám zakoncentrovává cukr a obecně čím vyšší teplotě a čím delší dobu je ovoce a zelenina vystavena, tím více vitamínů ztrácí,“ dodává praktické rady Hana Střítecká. „V každém případě platí, že jakákoli tepelně nebo tlakově ošetřená zelenina a ovoce v sobě část vitamínů a minerálních látek včetně vlákniny uchovávají.“

Odborná spolupráce:

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

Výživový specialista. Vysokoškolská pedagožka, lektorka, a odborná garantka a ředitelka spolku FÉR potravina.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).