Hlavní navigace

Povinnost pro prodejce: v těsné blízkosti pečiva musí uvádět složení

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
V řetězcích se u prodeje pečiva poměrně nedávno objevily popisky se složením a vyznačenými alergeny. Donedávna jsme si přitom museli v obchodě najít knihu plnou drobných písmenek a hledat složení konkrétního pečiva na desítkách stran. Změny nařídil zákon.

Loni v květnu vstoupila v platnost novela zákona o potravinách, která mimo jiné zakazuje prodej potravin dvojí kvality či zpřísňuje podmínky pro používání označení „Česká potravina“. Prodejcům též stanoví novou povinnost uvádět v těsné blízkosti nebalené potraviny nabízené k prodeji samoobslužným způsobem údaje o seznamu složek a obsažených alergenech. Doteď tak obvykle činili prostřednictvím mnohastránkových šanonů umístěných v blízkosti pečiva, od platnosti novely by ale měli složení uvádět například na etiketě přímo u pečiva nebo na cenovce.

Změna do zákona proklouzla jako myška a pekaři se zlobí

Změna ohledně údajů uvedených v těsné blízkosti nebalené potraviny se dostala do Zákona o potravinách pozměňovacím návrhem v poslanecké sněmovně (PSP ČR). Při jeho schvalování byl podpořen 83 hlasy ze 103 přítomných poslanců a žádný poslanec nehlasoval proti tomuto pozměňovacímu návrhu.

Zavedení nové povinnosti tak bylo jednoznačně podpořeno napříč celým politickým spektrem, a to přesto, že v původním návrhu o této změně nebyla ani zmínka a nebyla ani konzultována s odborníky. „Přitom potravinová legislativa týkající se pekárenského oboru byla v minulosti vždy diskutována a projednávána před schvalováním v PSP ČR s ministerstvem zemědělství a Potravinářskou komorou,“ řekl nám výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal, který tento „přílepek“ označil za „překvapivou“ poslaneckou iniciativu.

„Možná dobrý záměr, ale bez jakékoliv znalosti způsobu prodeje pečiva a technických možností zajištění uvedené povinnosti v praxi. Proto to působí zejména obchodníkům značné komplikace,“ dodal pro server Vitalia.cz Jaromír Dřízal.

Knihy se složením pečiva v některých obchodech i nadále zůstanou

Svaz obchodu a cestovního ruchu proto projednával s vedením Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI ) zmírnění podmínek pro obchody, aby si data mohl zákazník i nadále vyžádat například od personálu v místě prodeje. To sice SZPI nepovolila, nicméně uznala, že v některých případech, s ohledem na prostorové uspořádání jednotlivých prodejních úseků, nemusí být v obchodě dostatek prostoru na vystavení cedule nebo štítku s dobře čitelným textem.

Jak si s uváděním složení v těsné blízkosti nebaleného pečiva prodávaného samoobslužně prodejce poradí, je jen na něm. „Za splnění povinnosti daného ustanovení zákona v celém rozsahu je zcela zodpovědný provozovatel potravinářského podniku. Konkrétní řešení v praxi však nelze předjímat, vždy bude záležet na konkrétní prodejně, prodejním nábytku atd.,“ řekl pro Vitalia.cz Marek Bartík, mediální konzultant SZPI.

K reálným řešením, která bude SZPI akceptovat při svých kontrolách, patří kartičky či štítky, jež jsou součástí cenovek u zboží nebo přímo u jednotlivých výrobků vedle cenovky. Co je ale zajímavé, inspekce bude i nadále akceptovat volně přístupný listovník, chcete-li pořadač s kartami se složením výrobků, a to v menších regálech, do kterých by se nevešla další cedulka se značením. Počítá se i kapsář označený „Složení pečiva“ se zalaminovanými listy, šanon s deskami u pečiva či tablet a katalogy/složky visící z boku regálů a násypek (u malých vesnických prodejen).

Inspekce vyrazila na kontrolu a je spokojená

Skoro to tedy vypadá, že se od loňska v prodejnách nic měnit nemuselo. SZPI nám však vysvětlila, že díky tomuto zákonu jsou informace o složení přístupnější a zákazníci by je měli nalézt i bez pomoci personálu. „V některých malých prodejnách potravin zůstalo složení pekařských výrobků dostupné formou tištěných listů/šanonů u prodejního úseku pečiva, jinde se složení začalo objevovat přímo u výrobků,“ říká Marek Bartík s tím, že dříve se stávalo, že informace o složení pekařských výrobků byly umístěny mimo bezprostřední dosah spotřebitele (například někde zastrčeny) nebo vydány až na vyžádání u personálu.

Jde tedy o změnu, která se dá vykládat různými způsoby a nikdo netuší, jak se do pozměňovacího zákonu dostala a proč vlastně. Nicméně prodejci nebaleného pečiva prodávaného v samoobslužném prodeji si ji často vyložili tak, aby byla pro zákazníka přínosem. To dokládá podzimní kontrola inspekce v obchodech. „SZPI provedla terénní monitoring ve více než sto prodejnách ve všech krajích, na jehož základě je možné konstatovat, že monitorovaní prodejci naplnili požadavky zákona, a to s ohledem na možnou realizaci nových pravidel pro deklaraci údajů,“ řekl nám Marek Bártík.

Pekáren a pekařství se nová povinnost netýká

I my jsme se porozhlédli po řetězcích a konstatujeme, že tam, kde je složení s vyznačenými alergeny uvedeno blízko cenovky (například Albert) nebo je přímo její součástí (například Lidl), tam jde o výrazně komfortnější řešení než hledání informací o nebaleném pečivu obvykle jen podle názvu v šanonech s titěrnými popisky.

Z pohledu zákazníka je vadou na kráse tohoto zákona fakt, že se týká jen prodeje „nebalené potraviny nabízené k prodeji samoobslužným způsobem“. Pekařství či pekárny tudíž nic měnit nemusí. „Pekařské prodejní speciálky, kterých je v Česku okolo 2500, v drtivé většině prodávají pečivo pultovým prodejem s obsluhou, proto se jich uvedená povinnost netýká. Pokud zákazník vyžaduje bližší informace o složení výrobku, poskytne mu je obsluhující personál na vyžádání ze složky specifikace výrobků, která je v každé prodejně k dispozici,“ uzavírá Jaromír Dřízal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).