Hlavní navigace

Kdy je označení Česká potravina správně a kdy špatně

21. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Ministerstvo zemědělství ČR
Maso jen ze zvířat skutečně narozených a chovaných v ČR, u nezpracovaných potravin 100% český původ, u zpracovaných potravin jen malý podíl nenahraditelných zahraničních surovin. To jsou nová zpřísněná pravidla pro označování logem Česká potravina.

Od 12. května 2021 začala platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Mimo další změny zpřísnila podmínky pro označení logem Česká potravina. Novinky se týkají především masa. Již nelze zvíře dovézt, v ČR jen porazit a označit coby „Českou potravinu“.

Přísnější pravidla pro označení Česká potravina

Maso, které má být označeno coby Česká potravina, musí být ze zvířat nejen poražených v ČR, jako tomu bylo dosud, ale také v tuzemsku narozených a chovaných.

„Pokud je tedy maso označeno logem Česká potravina, má tak spotřebitel jistotu, že zvíře bylo chováno jen v České republice,“ uvádí k tomu ministerstvo zemědělství.

Označení může být slovy nebo logem Česká potravina a je dobrovolné. Nesmí se ale použít při nedodržení zákonem stanovených podmínek:

„Používání označení Česká potravina je novelou zpřísněno. Toto označení je možné používat, pouze nejen pokud 100 % všech složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny, vinařských produktů nebo mléka pochází z České republiky, a prvovýroba, porážka zvířat a všechny fáze výroby proběhly na území České republiky, musí se zároveň jednat o zvířata narozená a chovaná v České republice. Označení Česká potravina je možné použít také, pokud jde o potravinu stanovenou prováděcím právním předpisem, jejíž výroba proběhla na území České republiky.“

Česká potravina – kdy lze použít?

Ministerstvo zemědělství ve svém zpravodaji uvádí pro lepší představu zákazníků jednoduché příklady pro nezpracované a zpracované potraviny:

Nezpracované potraviny

  • 100 % všech složek pochází z ČR.
  • Výroba probíhá v ČR.

Příklad – lze použít označení Česká potravina?

  • Ano – Maso ze zvířat narozených, chovaných a poražených v ČR.
  • Ne – Dovezené maso, upravené a balené v Česku.

Zpracované potraviny

  • Minimálně 75 % hmotnosti složek pochází z ČR.
  • Výroba probíhá v ČR.

Příklad – lze použít označení Česká potravina?

  • Ano – Sýr z českého mléka s kořením (chilli papričkami), které se u nás nepěstuje a nepřesahuje 25 % celkové hmotnosti sýra.
  • Ne – Jogurt s českými jahodami a z mléka z jiného státu, které tvoří více než 25 % hmotnosti jogurtu.

Galerie: Potraniny na pranýři 2020

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).