Hlavní navigace

Od úterý se zkracuje izolace i karanténa. Výjimky z ní zůstávají

10. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Aktualizováno: Upřesnili jsme počet dnů, po které nesmí nemocný vykazovat příznaky covidu-19, aby mohl ukončit izolaci. Místo tří dnů jsou to nově dva dny. (11. 1. 2022 8:54)
Od úterý 11. ledna se výrazně zkracuje doba izolace i karantény. Týká se to všech, kteří nemají příznaky covidu-19 nebo u nich má nemoc mírný průběh. Karanténu si navíc všichni bezpříznakoví budou moci zkrátit negativním výsledkem PCR testu.

Zatímco dosud karanténa trvala minimálně sedm dnů, izolace pak 14 dnů, od úterý 11. ledna se tyto dvě povinnosti výrazně změní. Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že vydá nový metodický pokyn, kterým podmínky upravilo.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vychází z předpokladu, že už za pár dnů v Česku převáží u pozitivně testovaných varianta nazvaná omikron.

U omikronu existuje předpoklad, že se u nakaženého projeví dříve než třeba varianta delta a že je nakažený kratší dobu infekční. Navíc odborníci očekávají výrazný růst pozitivně testovaných. Zdravotničtí statistici z ministerstva hovoří až o trojnásobném počtu nakažených oproti deltě, jež si za den dokázala připsat i 26 tisíc pozitivních testů. Vláda proto řeší, jak nápor zvládnout, aniž by stát byl ochromen velkým množstvím lidí v karanténě a izolaci.

Karanténa i izolace budou pět dnů

Ministerstvo proto rozhodlo, že od úterý budou karanténa i izolace kratší. „Na základě metodického pokynu k nařízení karantény a izolace se doba karantény i izolace zkrátí od 11. ledna na pět dnů ode dne prvního odběru prvního pozitivního testu,“ uvádí ministerstvo v tiskové zprávě.

Nová pravidla pro karanténu a izolaci

  • Karanténa - trvá pět dnů, pokud člověk nemá příznaky nemoci covid-19. V takovém případě ji lze kdykoliv ukončit negativním PCR testem. Po jejím skončení má dotyčný doporučeno nosit respirátor. Někteří lidé do karantény nemusí – existují tři výjimky (viz box níže).
  • Izolace - trvá minimálně pět dnů nebo tak dlouho, až je nemocný minimálně dva dny bez příznaků. Po jejím skončení by dotyčný měl nosit dalších pět dnů respirátor.

Přehledná a aktuálně platná pravidla pro karanténu a izolaci najdete na Covid Portálu. 

Zdroj: MZ – metodický pokyn, Covid Portál

Podmínkou pro ukončení pětidenní karantény či izolace nebude negativní PCR test. Již dříve to potvrdil webu Seznam Zprávy mluvčí rezortu Ondřej Jakob.

V tiskové zprávě ale zároveň zdůrazňuje, že lidé, kteří karanténu či izolaci takto ukončí, budou mít jednu novou povinnost: „Osoby, kterým byla karanténa a izolace ukončena, jsou povinné ještě následujících 5 dní nosit respirátor,“ dodává v materiálu Ondřej Jakob. 

metodickém pokynu se ovšem píše, že nošení respirátoru bez výdechového ventilu je u karantény i izolace pouze doporučeno.

Pětidenní karanténu si lze zkrátit

Metodický pokyn i nadále zachovává výjimky z karantény pro plně očkované, očkované posilující dávkou či ty, kteří nemoci covid-19 prokazatelně prodělali před méně než půl rokem. Ti do karantény i nadále nemusejí, ani když je nemocný v nejbližší rodině. „Tyto výjimky zůstávají zachovány,“ potvrzuje mluvčí středočeského hygienické stanice Dana Šalamunová.

Výjimky z povinnosti karantény

  • lidé s posilující dávkou očkování bez příznaků nemoci covid-19
  • lidé s dokončeným očkováním bez příznaků nemoci covid-19
  • lidé, kteří prodělali covid-19 v posledním půl roce a jsou bez příznaků nemoci covid-19

Zdroj: MZ, metodický pokyn pro hygienické stanice

„Pro všechny platí, že pokud si v průběhu karantény udělají PCR test, který jim vyjde negativní, tak se doba karantény zkracuje,“ dodala mluvčí.

Kolikátý den karantény si test mohou udělat, není stanoveno. Karanténa tak může teoreticky trvat třeba jen jeden den.

Zatím stále platí, že dospělí očkovaní mají hrazené dva preventivní PCR testy měsíčně. Ministr Vlastimil Válek ale už avizoval, že se tento počet v budoucnu zvýší na pět. Přitom nyní na takový počet hrazených testů mají nárok jen děti nebo lidé, kteří ještě nemají dokončené očkování, a ti, kterým v očkování brání zdravotní problémy.

Z izolace jen bez příznaků nemoci

Neméně důležité je také to, že u izolace bude stále platit, že ji lékař může ukončit až poté, kdy je pacient nejméně dva dny bez příznaků nemoci covid-19. Tato podmínka zůstává platná i po zkrácení doby izolace. Část nemocných proto bude zcela jistě v izolaci déle než uváděných pět dnů.

Jak připomíná Covid portál, karanténa i izolace jsou nástroje, které mají zamezit šíření nakažlivé nemoci. Rozdíl je v tom, že v izolaci jsou již nakažení lidé, zatímco karanténa slouží k oddělení těch, u nichž je na nákazu podezření, ale ještě nebyla prokázána ani vyvrácena.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).