Hlavní navigace

Pórek: neprávem opomíjený příbuzný česneku i cibule

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vzhledově nenápadný, přitom nabitý antioxidanty a dalšími látkami, které pomáhají lidskému organismu bránit se proti mnoha onemocněním. Pórek je považován za přírodní antibiotikum, navíc skvěle chutná a dokáže v některých pokrmech zcela nahradit cibuli. Dávní panovníci dokonce věřili, že po něm získají silný hlas.

Bez cibule a česneku se v kuchyni téměř neobejdeme, ale někteří kuchaři se vyhýbají pórku. Ten je přitom stejně jako oba jeho známější příbuzní součástí stejné „rodiny“.

Co se dozvíte v článku
  1. Neprávem opomíjený příbuzný
  2. Chutnal a léčil už od starověku
  3. Působí proti mikroorganismům
  4. Pórek je bohatý i na antioxidanty
  5. Kdy musíte s pórkem opatrně
  6. Recept na pórkovou polévku s vejcem
  7. Obezřetnost se vyplatí při nákupu i skladování

Neprávem opomíjený příbuzný

Z botanického hlediska totiž pórek patří mezi rostliny z čeledi amarylkovitých (Amaryllidaceae), konkrétně náleží k rodu česnek (Allium), a nabízí všechny klady, které jsou s tím svázány.

Pór zahradní (Allium porrum) má sice oproti cibuli mnohem delikátnější chuť, avšak přináší podobný zdravotní užitek jako jeho příbuzenstvo. Stejně jako česnek nebo cibule je totiž kromě jiného také přírodním antibiotikem.

Chutnal a léčil už od starověku

Pórek pochází z divokého druhu Allium ampeloprasum, jeho domovinou jsou jižní končiny Evropy a Asie a jeho pěstováním se zabývali už starověcí Egypťané, Řekové i Římané. Posledně jmenovaní měli dokonce zvláštní název pro pozemky, na kterých ho nechávali růst, říkali jim „porrinae“.

Kromě toho, že pórek už v dávných dobách lidem nesmírně chutnal, považovali ho také za přírodní léčivo, které používali na nejrůznější bolesti a problémy v krku, ústní dutině, dokonce také proti dně nebo revmatismu.

Starověcí řečníci ho rádi využívali k tomu, aby měli patřičně zvučný hlas. Tvrdí se, že například římský císař Nero údajně jedl pórek každý den, aby jeho hlas zesílil. Zda se v tomto případě tato zelenina osvědčila, o tom už dávné dokumenty nemluví. Každopádně má však i dnes v přírodním léčitelství dobrou pověst.

Působí proti mikroorganismům

Obsahuje alicin a kaempferol, látky vyznačující se antimikrobiálními vlastnostmi, zejména pak alicin vykazuje účinky proti bakteriím, plísním a virům. Ty však nepůsobí jenom v trávicím traktu, ale jako podpůrný prostředek mohou pomoci například také při potížích s močovým měchýřem.

Pórku se připisuje vliv na snižování cholesterolu v krvi i snížení hladiny tuků obecně. Zároveň má vysoký obsah karotenoidů včetně betakarotenu, který se v lidském těle přeměňuje na vitamín A. Je rovněž dobrým zdrojem vitamínu K, který je nezbytný ke srážení krve i zdraví srdce, a také manganu, který může pomoci snížit příznaky premenstruačního syndromu a podpořit zdraví štítné žlázy.

Pórek je bohatý i na antioxidanty

Obsahuje látky, u nichž se předpokládá, že mohou pomoci snížit výskyt chronických zánětů v těle a chránit zdraví srdce i cév, navíc se podle všeho podílejí na stabilizaci krevního tlaku, cukru v krvi i omezení tvorby krevních sraženin, což vede ke snížení rizika mrtvice a infarktu.

Studie prokázaly, že pravidelná konzumace pórku má rovněž kladný vliv na omezení rizika vzniku a rozvoje některých druhů rakoviny.

Další výzkumy naznačují, že může také podporovat mozkové funkce a chránit ho před vlivem stárnutí. Pórek se považuje za bohatý zdroj antioxidantů (zde můžeme opět zmínit kaempferol), které pomáhají bojovat proti vzniku řady civilizačních onemocnění.

Kdy musíte s pórkem opatrně

Přes všechny pozitivní vlastnosti existuje jedno omezující doporučení: protože pórek obsahuje vyšší množství solí kyseliny šťavelové, osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by měly být při jeho konzumaci opatrné.

Galerie: Pórková polévka – recept krok za krokem

Recept na pórkovou polévku s vejcem

  • 4 porce
  • Suroviny k přípravě:
    jeden pórek, máslo, polohrubá mouka, pepř, vejce, 1 dl mléka, sůl, polévkové koření
  • Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou a pořádně metlou rozšleháme, aby se nevytvořily hrudky. Pórek omyjeme od případné hlíny mezi natí (lépe ho vyčistíme odříznutím horní části a rozložením listů od sebe). Nať pórku nevyhazujeme, ale nakrájíme na menší kousky pro přípravu polévky a na budoucí využití – v lednici vydrží bez zamrazení v chladu asi týden, lépe je ale nakrájený pórek zamrazit.
    Nakrájený pórek vložíme do polévky, opepříme a za stálého míchání vaříme asi 20 minut. Ke konci přidáme rozmíchané vejce a zalijeme mlékem, dochutíme solí nebo polévkovým kořením.
  • Více v článku Pórková polévka: nutričně jedna z nejhodnotnějších.

Obezřetnost se vyplatí při nákupu i skladování

Pórek nachází skvělé využití v kuchyni, je výživným a univerzálním doplňkem řady jídel. Lze ho jíst syrový, ale je možné ho také upravit na mnoho způsobů, chutný je dušený, vařený i smažený, stejně jako nakládaný nebo pečený či grilovaný. Skvěle doplní polévky, saláty, omáčky, masové pokrmy, zapékaná jídla, slané pečivo i pochoutky z brambor.

Aby však dobře chutnal, je třeba věnovat při jeho nákupu dobrou pozornost výběru. Kvalitní pórek je pevný, s tmavě zelenými listy a bílým stvolem. Není zažloutlý ani povadlý a nemá praskliny či jiná poškození. Větší pórky mohou být dřevnaté, ideální je vybírat rostliny o průměru do čtyř centimetrů. V jednom nákupu je dobré vybírat pórky podobné velikosti kvůli snadnější kuchyňské úpravě.

Čerstvý pórek je ideální uložit nemytý a nezkracovaný v chladničce, kde vydrží až dva týdny. Volné zabalení do plastového sáčku pak zajistí nejenom hygienické skladování, ale také zabrání vysychání. Po tepelné úpravě pórek dlouho nevydrží, doporučuje se skladovat ho v chladu maximálně dva dny. Po spaření ve vroucí vodě lze tuto zeleninu také zmrazit, avšak často na úkor kvality. Takto uskladněný pórek by se měl spotřebovat nejdéle během tří měsíců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).