Hlavní navigace

Pomoc! Moje dítě zapáchá

2. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dítěti není ještě ani deset let a již se potí. Je to v pořádku, nebo je to předzvěstí nějaké závažné nemoci? Mohou děti používat deodorant?

Puberta zdá se ještě v nedohlednu. Děvčeti nebo chlapci je čerstvých osm let a z jejich pokojíčku i oblečení se line nevábná vůně. Z mokrých kruhů v podpaží si nic nedělají. Zatím. Jenže co když si toho všimnou spolužáci? A každý ví, jak dokážou být děti kruté.

„Vždy poznám, kdy naši dceru navštívila jedna její spolužačka. Zápach potu se drží v naší úzké chodbě ještě hodnou chvíli,“ přiznává Markéta z Prahy, která si nepřeje, abychom z důvodu diskrétnosti uvedli její příjmení. „Dcera to nijak nekomentuje, ale mě napadá, zda to děvče nemá nějaký zdravotní problém. Teprve nedávno jí bylo osm let.“

Co se dozvíte v článku
  1. Pocení (i u dětí) je normální
  2. Za zápach mohou bakterie
  3. Hygiena a správná strava
  4. Prevence zápachu
  5. Deodorant dětem: ano, nebo ne?
  6. Na co dávat pozor při výběru deodorantu pro děti

Pocení (i u dětí) je normální

Pocení je proces našemu tělu vlastní, který funguje již od narození. Za produkci potu jsou zodpovědné dva typy potních žláz: ekrinní a apokrinní. 

„Ekrinní žlázy jsou umístěné pod kůží téměř celého povrchu těla a produkují pot obsahující především minerály a ionty. Díky těmto žlázám se z našeho organismu odpařuje tekutina, a dochází tak k jeho ochlazování. Apokrinní žlázy se nacházejí pouze v ochlupených částech našeho těla, tedy v podpažích a v pubických oblastech. Produkují vazkou tekutinu s vyšším obsahem mastných kyselin a steroidů a produkce se zvyšuje zejména při stresu nebo v souvislosti s emocionálními výkyvy. Oproti ekrinním žlázám, které jsou aktivní od narození, apokrinní žlázy jsou plně aktivované až s příchodem puberty,“ vysvětluje kožní lékařka z Kliniky preventivní dermatologie Barbora Grillová.

Kdy taková puberta začíná a není osmý rok života trochu brzy? Dospívání je individuální a dlouhý proces. Jeho předzvěstí může být právě zvýšené pocení dětí. U dívek může nastat již kolem osmého roku věku a u chlapců zhruba o rok později.

Za zápach mohou bakterie

Vyprodukovaný pot obou žláz nemá sám o sobě žádnou vůni. „Za onen pověstný ‚zápach‘ může až následné zpracování potu kožními bakteriemi. Tím, že má pot z apokrinních žláz jiné složení, vzniká jeho rozkladem odér, který je výraznější a může tak naznačovat přicházející hormonální změny značící nástup puberty,“ vysvětluje lékařka a uklidňuje, že tedy nejde o žádnou patologii. Naopak je to přirozený proces – u některých dětí začíná dříve, u jiných později.

Jak ale rozpoznat, zda je zápach z potu „běžný, normální“ a není známkou nějakého onemocnění?

„Každý z nás má na kůži lehce odlišné složení bakterií – tzv. kožní mikrobiom, proto se naše tělesná vůně liší. Pot by ale nikdy neměl být cítit po acetonu, to by mohlo naznačovat cukrovku I. typu. V takovém případě je třeba se ihned obrátit na svého dětského lékaře. Také barva potu by měla být čirá, ale na bílém prádle po něm mohou zůstávat nažloutlé či světle šedé fleky, což je však normální. Pokud ale zpozorujete na oblečení svých dětí jinou barvu (např. jasně modrou, zelenou, červenou), zkontaktujte svého pediatra. Může jít jen o dočasnou poruchu potních žláz nebo o vrozenou dispozici, proto je dobré nechat děti vyšetřit,“ doporučuje Barbora Grillová.

Hygiena a správná strava

Také pro malé děti existuje řešení, jak se zápachu zbavit, nebo ještě lépe, jak mu předcházet. Základem je hygiena. „Pokud jste tak zatím neučinili, je dobré začít s pravidelnou každodenní sprchou či koupelí. Když děti sportují, měly by se osprchovat vždy po skončení fyzické aktivity, pokud tuto možnost mají. Samozřejmostí je častá výměna oblečení včetně spodního prádla a ponožek,“ říká dermatoložka.

Stejně jako barvu moči nebo stolice, také složení potní tekutiny ovlivňuje mimo jiné i naše strava – vliv má především nadbytek tučných jídel, což vede ke zvýšené koncentraci tuků v potu a k intenzivnějšímu zápachu. „Podporujte své děti ve zdravé a pestré stravě s vyváženým obsahem tuků a také v dostatečném pitném režimu,“ apeluje lékařka.

Prevence zápachu

  • Základ je důkladná hygiena.
  • Po pečlivém vysušení je nejlepší vklouznout do čistého oblečení.
  • Vhodné je oblečení z prodyšných materiálů, jako je bavlna, aby mohl být pot lépe směrován ven.
  • Prospěšné je omývání šalvějovými nálevy.
  • Doporučuje se pestrá strava s vyváženým obsahem tuků.
  • Vliv má také dodržování pitného režimu. 

Deodorant dětem: ano, nebo ne?

Podle Barbory Grillové není na místě bát se používání deodorantů či antiperspirantů již v tomto věku. Je však potřeba být pečliví při výběru:

„Protože dětská pokožka bývá citlivější, vyzkoušejte spíše hypoalergenní varianty z lékárenské dermokosmetiky, které neobsahují parfémy a dráždivé přísady,“ doporučuje lékařka.

Pokud máte obavy nebo byste se rádi poradili s odborníkem, kontaktujte svého pediatra nebo dermatologa.

Na co dávat pozor při výběru deodorantu pro děti

Výběr deodorantů na trhu je obrovský. Ale ne všechny jsou vhodné pro děti. U deodorantů pro děti je třeba vzít v úvahu následující parametry:

  • nulový deodorant, tzn. 0 % hliníku
  • bez aroma, nebo jen malé množství
  • hypoalergenní varianta

Odborná spolupráce:

MUDr. Barbora Grillová

Dermatoložka Kliniky preventivní dermatologie v Praze. Zaměřuje se mj. na venerologii a prevenci kožních nádorových onemocnění. Věnuje se také imunoalergologii a celkové léčbě chronických infekcí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).