Hlavní navigace

„Podvod“ jménem Ježkův statek? Normálka

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Aktualizováno: Zakladatel Sklizeno.cz reaguje na kritiku ohledně Ježkova statku (10. 8. 2015 10:17)
Sociálními sítěmi se prohnala zpráva o Ježkově statku, který prý neexistuje, a přesto zásobuje farmářské prodejny Sklizeno mlékem a mléčnými výrobky. To je asi nějaká levá, ne?

Do farmářského obchodu chodí obvykle lidé pro nějakou přidanou hodnotu. Člověk tak nějak z přesvědčení a vztahu k pracně vydělaným penězům nechce kupovat mléko od stejné krávy jako v supermarketu, ovšem třikrát dražší jen proto, že je z krámu farmářského. Není se tedy co divit, že se v minulém týdnu zvedla dost silná vlna nevole ze strany nakupujících, když se začetli do zprávy šířené po sociální síti. Praví, že farmářské mléko ze Sklizena je pěkná levá, protože žádný Ježkův statek, který by měl dané mléko a další mléčné výrobky produkovat, neexistuje. „Zákazníci jak trubky kupují mléko a jogurty od krav ze stájových velkochovů, zpracované v mlékárně Polná s roční produkcí 19 000 000 litrů mléka, litr za třicet kaček (nákupka pod osm),“ píše se ve zprávě.

Je Ježkův statek jen marketingová značka, která vydělává na naší neznalosti, nebo skutečně existuje? Jaký je rozdíl mezi kuřetem z farmářské prodejny a tím, které koupíte ve večerce v průchodu? Pátrali jsme u Davida Kukly, zakladatele prodejen Sklizeno, a máme i vyjádření Davida VortelaJežkova statku.

Zpráva, která se šíří na internetu

Takhle to prostě chodí…

Musím přiznat, že mě celá „mléčná kauza“ nijak nepřekvapila. Onen prvotní šok, že je všechno jinak, než to vypadá, jsem si zřejmě zažila už před časem, kdy jsem zjistila, že Frozen yogurt, který se prodává v Yobarech Radlické mlékárny, se vlastně vyrábí v mlékárně Choceňské. Ona totiž ta proslavená Radlická mlékárna – ta první a jediná na světě, která vyrobila ovocný jogurt, už od roku 1992 neexistuje (majitel Yobaru jen koupil práva na užívání termínu Radlická mlékárna), viz Frozen yogurt: je to jogurt a chutná jako zmrzlina.

A takhle se to prostě dělat může, ať se nám to líbí nebo ne. A v mnoha případech se tak také děje. „Prakticky žádný náš dodavatel si neprodukuje veškeré suroviny sám a nezpracovává je výhradně ve vlastní výrobně. Využívání dodavatelských nebo cizích výrobních kapacit je naprostý standard,“ říká zakladatel farmářských prodejen Sklizeno David Kukla. Proto může být Ježkův statek prakticky jen obchodní značka, pro kterou vyrábí podle daných pravidel někdo jiný. „Za značkou Ježkův statek stojí David Vortel, který část výrobků vyrábí ve vlastní manufaktuře, zbytek mu dodávají rodinné firmy – výrobci nebo zpracovatelé převážně z Vysočiny. Bohužel název opravdu evokuje, že existuje statek, kde se všechny jeho výrobky vyrábějí od A do Z. Ježkův statek ale produkuje ve vlastní manufaktuře pouze část svých produktů, část jich produkuje prostřednictvím partnerů. U těch dohlíží na kvalitu a původ vstupních surovin, kontrolu kvality, balení a především dodává to cenné – recepturu, kvůli které jsou jeho výrobky tak dobré,“ napsal ve vyjádření David Kukla.

Zazvonil zvonec a pohádky je konec

Jo ták, takže Selské plnotučné mléko s nálepkou Ježkův statek prostě není produkt od žádného pana Ježka, co má na Vysočině statek a stádo čistých strakatých krav, které vlastnoručně dojí. Nejsme v pohádce, kde kvanta výrobků stlouká pantáta na koleni.

Pokud jdete za potravinami s příběhem, tak v tomto případě story moc dlouhá není. „Vzhledem k velkému zájmu o mléko a mléčné výrobky už bychom zde nestíhali pasterovat mléko do lahví, proto je pro nás šetrně pasteruje Mlékárna Polná. Nedávalo by smysl mléko z Jilemi dovážet 90 km do Polné, proto nám je do Polné dodává ZD Vysočina, provoz Arnolec,“ uvádí David Vortel. Tohle zemědělské družstvo chová krávy ve stájovém chovu s volným ustájením. Je to prostě mléko z konvenčních chovů, a i když ho koupíte ve farmářské prodejně s přelepkou Ježkův statek, nedává mu punc BIO, ani to neznamená, že je od krav z volného chovu. „Etiketa na lahvích je zcela vyčerpávající a přesně říká, kde bylo mléko zpracováno, tedy lahvováno a pasterováno. Nicméně doporučíme výrobci Ježkův statek, aby na etikety přidal i přesnou informaci o původu mléka. Situace ukázala, že zákazníci chtějí i takové detaily,“ říká David Kukla a dále vysvětluje: „Mlékárna Polná produkuje šetrně pasterované lahvované mléko pouze pro Ježkův statek, žádné jiné neprodukuje, natož devatenáct milionů litrů. Naprostá většina její produkce jsou sýry, a to především balkánský, které produkuje jiným značkám a pro jiné odběratele, a na export. Na tyto sýry Polná zpracovává, nikoliv produkuje, ty miliony litrů mléka.“ Čímž naráží na údaje uvedené v původním textu (viz úvod), který se šíří po sociálních sítích.

Tak v čem je rozdíl?

Proč se mám hnát do farmářské prodejny za „opravdovým jídlem“? Kdo mi garantuje, že je to vždy „lepší varianta“ než masovka? „My garantujeme, že výrobek od nás bude kvalitní, chutný a s jasně prokázaným původem, žádné přebalené zboží z Polska nebo privátní značka s nejasným původem. Ne všechny konvenčně vyráběné produkty jsou špatné. Mnoho jich vyhovuje původem, složením, kvalitou i chutí a v našich prodejnách je najdete. Ve většině případů, pokud je to možné, se snažíme zákazníkům nabízet všechny alternativy – konvenci, malé rodinné zpracovatele i BIO kvalitu, všechny varianty jsou ale kvalitní,“ vysvětluje důvody pro prodej různých produktů ve Sklizeno David Kukla.

Možná vás z míry vyvede i fakt, že ani vejce ve farmářské prodejně nemusí být od slepičky, která si pokojně zobe svou dávku zobu na venkovském dvorku, ba ani to chlazené kuře nemusí žít do posledních chvil spokojeným životem ve volném výběhu. „Vejce z klecových chovů, tedy s kódem 3 (pozn. vejce nosnic v klecích), u nás z našeho rozhodnutí nenajdete, kuře z velkochovu ano. Důvod je prostý, malých a skutečně farmářských chovů kuřat je v ČR jen několik a cena je taková, že zájem zas tak veliký není. Biokuřat je úplný nedostatek i přes vysokou cenu. V ČR v této oblasti spolupracujeme s moravskou firmou Raciola, která má v rámci skupiny Lukrom svoje vlastní velké chovy kuřat, ale zároveň si produkuje vlastní krmiva a hospodaří na vlastní zemědělské půdě. Má také vlastní porážku a zpracovnu kuřat, vše pod taktovkou rodiny Červenků. Nenakupuje tedy kuřata ze zahraničí, což je běžný jev u jiných producentů. Nechladí kuřata vodou, což je běžný jev u polských kuřat a takto bych mohl pokračovat,“ vysvětluje David Kukla.

Přidaná hodnota potravin, které ve Sklizenu koupíte, prý – dle Davida Kukly – tkví v hlavních atributech, kterými jsou: potravina byla vyrobená v Česku, ideálně co nejblíže k prodejně, z českých surovin, vyrobená kvalitně, bez zbytečné chemie a skvěle chutnající. Farmářská prodejna tedy funguje jako jakýsi filtr, ale tím jediným, kdo stále rozhoduje o kvalitě potravin v našich lednicích, jsme my. Takže se brýlí nevzdávejte ani v krámku na rohu, supermarketu, ale ani ve farmářské prodejně.

Aktualizováno: Vyjádření zakladatele Sklizeno.cz

David Kukla, zakladatel Sklizeno.cz, vydal vyjádření, v němž reaguje na výtky a obvinění. Na jednom místě se snaží vysvětlit a osvětlit všechny body, které byly Sklizenu vyčítány (dále v plném znění):

Vyjádření zakladatele a otázky a odpovědi k aktuálnímu dění

7. 8. 2015

V následujícím textu chceme reagovat na řadu výtek či obvinění, které se na nás v posledním týdnu snesly. Zažíváme teď perné chvilky a nemůžeme pominout, že jsme si mnohé z toho, co je nám nyní vyčítáno, způsobili do jisté míry sami, především kvůli podcenění důležitosti komunikace. Rádi bychom ale debatu posunuli z úrovně „honu na čarodějnice“ do věcnější roviny, ve které se dá lépe dýchat a argumentovat.

Aktuální vlna kritiky je největší od našeho vzniku v roce 2011. Přiznáváme, že jsme na ni nebyli připraveni, a proto se některé naše první reakce mohly jevit jako zbrklé nebo dokonce ublížené. Brali jsme si kritiku jako osobní útok, ne jako podnět ke snaze o zlepšení. Nyní je ale čas na změnu.

Na základě toho, co se objevilo v médiích a hlavně na Facebooku, jsme vybrali hlavní témata a nabízíme vysvětlení. Některé informace (zejména ty o Ježkově statku) jsou již známé z předchozího prohlášení na našem webu, ale považovali jsme za vhodné uvést je ještě jednou, na jednom místě a společně s ostatními.

Sklizeno.cz lhalo o Ježkově statku!

Ježkův statek je náš dlouholetý dodavatel a i přes aktuální dění si myslíme, že výrobky této značky mají plné právo být u nás v prodejnách. Jsou kvalitní, chutné, lokální a částečně od malých a částečně od středních producentů. Bohužel jsme si ale neuvědomili, že jsme málo vysvětlili, kdo jsou a mohou být naši dodavatelé. A aby bylo ještě hůř, měli jsme na webu neaktualizovaný medialonek Ježkova statku. Nedorozumění, které z toho vzniklo, a potenciální ztráta důvěry jako důsledek nás velice mrzí. Ale je potřeba podívat se na celou věc střízlivě a bez zbytečných emocí. Pojďme si tedy ještě jednou shrnout fakta:

Za značkou Ježkův statek stojí David Vortel, který část výrobků vyrábí ve vlastní manufaktuře, zbytek mu dodávají rodinné firmy – výrobci nebo zpracovatelé převážně z Vysočiny. Název evokuje, že existuje reálný statek, kde se všechny jeho výrobky vyrábějí od A do Z. Ježkův statek ale vyrábí ve vlastní manufaktuře pouze část svých produktů, část jich produkuje prostřednictvím partnerů. U těch ale dohlíží na kvalitu a původ vstupních surovin, kontrolu kvality, balení a v případě potravinářských výrobků dodává to cenné – recepturu, kvůli které jsou jeho výrobky tak dobré. Proč to tak je?

Ježkův statek začínal jako malá manufaktura, která měla vzniknout v rodinném domě v Bohdalíně na úbočí vrchu Ježek. Odtud pochází název. Hygienické normy ale neumožňovaly v rodinném domě začít vyrábět, proto se výroba přesunula kompletně do pronajaté manufaktury v nedaleké Kamenici nad Lipou. Jak o ně rostl zájem, neustále rostl počet produktů, které nabízeli a výrobní kapacity a zdroje na to jednak nestačily a jednak neměli ani vybavení pro jejich produkci. Proto část výrobků začali zpracovávat u partnerů, kde dodnes dohlíží na kompletní výrobní proces. Díky tomu jsou produkty značky Ježkův statek nezaměnitelné.

Pro nás ve Sklizeno je běžné, že si naši dodavatelé část výroby realizují u partnerů. Víme, že to jinak ani není možné, měli jsme ale o tomto více informovat. To, co nám přišlo samozřejmé, bylo totiž bohužel nepříjemným překvapením pro naše zákazníky. U nás v prodejnách najdete produkty lokální od malých a středních výrobců, s důrazem na kvalitu, ideálně tedy farmářské a bio, ale ne ve všech případech. Pokud produkty zpracované konvenčními způsoby, ale z kvalitních zdrojů, vyhovují našim nárokům na kvalitu, chuť a prokazatelně český (ideálně lokální) původ, v našem sortimentu mají a vždy měly místo. Netýká se to jenom Ježkova statku, podobně fungují i naši další dodavatelé včetně např. uzenářů, což jsou produkty u nás nejprodávanější. Uzenáři si také nechovají vlastní prasata na šunku. Ne každý může investovat do výrobny, proto je využívání výrobních nebo dodavatelských kapacit běžná věc.

A opět opakujeme, že Ježkův statek nedodává své produkty jen k nám, ale i do jiných prodejen potravin.

Pokud vás zajímá přesný původ produktů Ježkova statku, najdete ho zde: http://www.sklizeno.cz/farmari-dodavatele/syry-mlecne-vyrobky/jezkuv-statek.

Sklizeno.cz prodává produkty od velkoproducentů!

I když minimum výrobků, tak najdete u nás výrobky od větších českých producentů, jako je třeba zmíněná Raciola. I ta je ale svou velikostí malá oproti největším českým producentům, kterým se vyhýbáme a v našem sortimentu je nenajdete především proto, že nesplňují naše nároky a prokazatelný český původ a většinou ani na kvalitu. Jejich výrobní řetězec je tak složitý, že CZ na obalu není rozhodně dostatečnou zárukou českého původu. Pokud v našem sortimentu přesto narazíte na potravinu s nejistým původem, budeme rádi, když nás upozorníte na e-mailu info@sklizeno.cz nebo na našem Facebooku.

A jak tedy vysvětlíte ta kuřata a sýr?

U kuřat Zelenka nám byl na začátku spolupráce deklarovaný původ z moravských drůbežáren. Podle informací od partnerů jsme si přestávali být autenticitou původu jistí. Důkaz jsme neměli, přesto jsme je raději postupně vyřadili a nahrazovali uherskobrodskou Raciolou, se kterou jsme začali úzce spolupracovat v roce 2013. Až 4. srpna se mi dostal do ruky písemný důkaz o tom, že kuřata pochází z různých zdrojů, které se neslučují s naší filozofii. Ano, chyba se stala. Ale přišli jsme na ni a napravili jsme ji.

Co se týče kozího sýra, tak ten byl od malého výrobce Družstvo Počátky. Ten ale spadl do konkurzu a změnil majitele (přešel na věřitele) v průběhu toho, co jsme ho nabízeli, což jsme si neověřovali. Chodil nám stejně kvalitní sýr a o majetkové změně jsme neměli tušení.

Proč prodáváte kuřata z Racioly?

Ve Sklizeno můžete koupit i produkty větších výrobců, pokud splňují naše kvalitativní nároky. Nejsme výhradně farmářská prodejna a nikdy jsme to netvrdili. Nijak se jim nebráníme a najdete u nás například sýr Lučina, minerálku Vincentka, tvarůžky nebo mošty z Lažan. Jsou to kvalitní české produkty, které nám chutnají a rádi je zákazníkům nabídneme.

Stejným příkladem jsou kuřata Raciola. Jsou to kuřata, která jsou kvalitní, zaručeně moravská a firma má plně pod kontrolou krmiva, chov i jejich zpracování. Skupina Lukrom, kam Raciola patří, je vlastněná rodinou Červenků, kteří si na kvalitě zakládají. Na rozdíl od nejmenovaných dalších zpracovatelů drůbeže v ČR Raciola neimportuje kuřata z Polska nebo Číny, veškerá drůbež pochází z vlastní produkce na moravsko-slovenském pomezí. Bohužel většina předsudků pochází z neznalosti problematiky chovu a zpracování kuřat.

Vedle kuřat Raciola nabízíme i biokuřata a kuřata z malých farmářských chovů (ve vyšší cenové hladině).

Chtěli jste oklamat zákazníky, aby si u vás koupili obyčejné potraviny jako v supermarketu!

To jsme rozhodně nechtěli. Potraviny, které prodáváme, jsou kvalitní, v rámci České republiky lokální, chutné a bez zbytečné chemie. Ne všechny jsou ale farmářské a my měli za samozřejmé, že to naši zákazníci vědí. Bohužel tady selhala naše komunikace, kterou jsme často opírali o zajímavé příběhy drobnějších dodavatelů a málo mluvili o středních a větších producentech, kterých je u nás asi 10 % z celkového počtu dodavatelů.

Vydáváte obyčejné potraviny za BIO kvalitu!

Nikdy a ani to není možné! BIO jsou jednoduše řečeno produkty, které mají certifikát kvality BIO, tedy jsou to produkty certifikovaného ekologického zemědělství. Tento certifikát uděluje a zároveň kontroluje výrobu v souladu s pravidly ekologického zemědělství několik akreditovaných organizací. Na obalech ho poznáte podle oficiálního loga a Sklizeno nemá jakoukoli pravomoc ani možnost do této skupiny produkty zařazovat. Je to oficiální, zákony stanovená kategorie.

Ve Sklizeno.cz tvoří biopotraviny cca 50 % sortimentu a neustále jich přibývá.

Prodáváte klecová vejce od velkovýrobce Bohemia Vitae a vydáváte je za farmářská!

Vejce od Bohemia Vitae prodáváme, ale nikdy jsme neprodávali vejce klecová, ted s kódem 3! V regálech najdete vejce podestýlková, bio a z volných chovů. Vajec z volných chovů s kódem 1 je na trhu nedostatek a proto máme v nabídce i vejce s kódem 2. Nikdy jsme se nesnažili zákazníka mást – vejce byla i explicitně jako „podestýlková“ označena nejen na obalu podle zákona, ale i na naší cenovce. Nikoliv jen, že jsou to vejce s kódem 2, aby si zákazník musel zjišťovat, co je to za kód.

Chov slepic na podestýlce je běžným standardem a bereme podestýlková vejce i od jiných dodavatelů, např. http://www.farmacercany.blog­spot.cz/p/fotogalerie.html + http://prodejvajec.cz/chov-slepic/, kteří chovají slepice ve srovnatelných halách jako Bohemia Vitae, pouze mohou mít haly menší, což se projeví i v menším počtu slepic v hale, místa pro každou slepici je tam srovnatelně. Nikdy jsme ale vejce Bohemia Vitae nepropagovali jako farmářská. Ano, jsou dražší než běžná vejce v supermarketu, protože to nejsou vejce klecová s kódem 3, což je běžný standard v konvenční prodejní síti.

U Agrodružstva Miroslav máte místo reálných fotografií ze statku obrázky z fotobanky!

Toto je další nedorozumění, na které upozornil Deník Referendum. Nejde ale o ilustrační fotografie z Miroslavi, ale ilustrační fotografie, které jsme z fotobanky zakoupili v roce 2011 pro potřeby dekorace našich prodejen. Na webu máme stejnou fotogalerii uvedenou na stránce http://www.sklizeno.cz/fransiza-partnerstvi určené zájemcům o franšízu.

Uvědomujeme si, že návštěvníci webu mohli kvůli chybnému umístění pásu fotografií pod informaci o našem podílu v Agrodružstvu Miroslav získat mylný dojem, že jde o reálné fotografie z tohoto družstva. Tohoto nedorozumění je nám líto. Na druhou stranu – proč bychom k fotogalerii Agrodružstva Miroslav, které produkuje hovězí a vepřový skot, obilí, mléko a víno, dávali fotografii sýrů a dvou na první pohled historických traktorů? Fotogalerii jsme se rozhodli odstranit, aby naše zákazníky neuváděla v omyl, a nahradíme ji skutečnými fotografiemi z družstva.

Jsem v šoku z toho mrtvého prasete v Miroslavi!

Přečtěte si prosím vyjádření místopředsedy Agrodružstva Miroslav, pana Radka Janečka: http://www.agd-miroslav.cz/informace-a-novinky/reakce-na-clanek-v-deniku-referendum

Takže nic se nestalo, jedeme dál?

Dostali jsme cennou lekci. Jedeme dál, ale je nám jasné, že musíme zlepšit komunikaci a doplnit informace o původu potravin, aby už se nemohla opakovat situace, kterou zavinily naše chyby.

V první řadě připravujeme definici toho, co to znamená „farmářský“, aby bylo jasné, jaká potravina u nás může tento přívlastek nést. Protože u nás podobná definice neexistuje, chtěli bychom ji vytvořit společně s našimi zákazníky. Proto jsme připravili anketu, ve které se našich zákazníků ptáme, co to pro ně znamená.
Na webových stránkách také zapracujeme na tom, aby bylo explicitně řečeno, jaké potraviny k nám smějí a jaké ne a podle čeho se rozhodujeme, zda potravinu zařadíme do sortimentu. Vypracujeme také seznam výrobců a farmářů, kteří jsou našimi nejvýznamnějšími dodavateli, a do něj umístíme maximum informací o nich. Lokální výrobci budou od příštího měsíce mít označení „z regionu“.

Z hlediska sortimentu samotného ale žádné změny nechystáme a nadále si myslíme, že všechno, co nabízíme, je opravdové jídlo – jídlo s chutí, bez zbytečné chemie, regionální i globální (to v případě zahraničních potravin typu čokoláda, káva, koření, superfoods, a dalších, které se u nás nevyrábějí nebo ne v dostatečné kvalitě), a hlavně kvalitní.
Na vaše reakce se budeme těšit na info@sklizeno.cz nebo na Facebooku Sklizeno – Opravdové jídlo.

David Kukla, zakladatel Sklizeno.cz

Zdroj: Sklizeno.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).