Hlavní navigace

Frozen yogurt: je to jogurt a chutná jako zmrzlina

Sdílet

 Autor: Yobar.cz
Byla pýchou všech Čechů, byla první na světě, která vyrobila ovocný jogurt a přesto krachla. Radlická mlékárna je ale zpět a vnáší na český trh moderního představitele jogurtu.

Pamětníci při vyslovení názvu JOVO zamáčknou slzu a naprázdno polknout. První ovocný jogurt na světě se už dobrých dvacet let nevyrábí, ale jeho rodná mlékárna, ta, která vynesla věhlas naší vlasti po celém světě, už zase funguje. Respektive její jméno opět stojí za něčím zajímavým. Za frozen yogurtem. O historii nejslavnější mlékárny i o její současnosti nám vyprávěl Marek Dian.

Vybrat si u Frozen yogurtů můžete hned z několika příchutí. Stejně jako u zmrzliny
Autor: yobar.cz

Frozen yogurt si můžete vybrat hned z několika příchutí

Rychlý vzestup a rychlý pád

Svého času patřila k největším kolosům v Československu, vždyť zaměstnávala přímo v pražském podniku na tři sta lidí a po celé zemi pak další patnáct stovek. Radlická mlékárna byla na začátku 19. století jedním ze špičkových mlékárenských podniků Evropy a proslavila české jogurty daleko za hranicemi státu. Právě tady totiž vznikl v roce 1933 vůbec první ovocný jogurt na světě. „Vlastně vznikl omylem, respektive ze snahy zabránit na povrchu jogurtu tvorbě plísní. Povrch jogurtu před mikroorganismy zde přirozeně zakonzervovali přidáním marmelády,“ říká Marek Dian. Málokdo to ví, ale podle receptury Radlické mlékárny se ovocné jogurty rozšířily i mimo Evropu. Přestože se zdál být věhlas Radlické mlékárny neztišitelný, od roku 1992 jsou místo konví mléka v obrovském pražském objektu kanceláře. Mlékárna, která přežila dvě světové války i znárodnění, téměř ze dne na den svou slavnou éru ukončila.

Posledních dvacet let byl pojem Radlické mlékárny jen dvěma slovy, na která sedá prach. Marek Dian se však rozhodl věhlas tomuto jménu navrátit. To, že Radlická mlékárna vstala z mrtvých, však neznamená, že se v Česku obnovil i starý mlékárenský závod nedaleko pražského Smíchova. Mlékárnám obecně trvá jen příprava strojů do výroby asi hodinu, pouhých 15 minut může stačit k výrobě 10 tisíc jogurtů a další hodinu se stroje zase čistí. Je třeba drahé stroje plně vytížit. Výrobu proto pro značku Radlická mlékárna zajišťuje gigant na mlékárenském trhu Choceňská mlékárna.

Přečtěte si: Co všechno lze vydávat za mléčný bar. Svěrák s Uhlířem by zaplakali

Je to studené a vanilkové, ale zmrzlina to není

S obnovením pojmu Radlická mlékárna byl otevřen i její jogurtový bar – YOBAR, který nabízí zcela jiné jogurty, než jak je všichni známe. Inspirace přitom přišla ze Západu. „Zatímco u nás se regály obchodů prohýbají pod nejrůznějšími druhy jogurtů, v Americe si vystačí s několika málo druhy. Tam jogurty v takovém rozsahu, jako je tomu u nás, na odbyt nejdou. Ale není jogurt jako jogurt. Byly to právě USA, které stály u zrodu ´fenoménu frozen yogurt´, který před několika málo lety strhnul v USA doslova jogurtovou mánii,“ vypráví americký příběh Marek Dian.

Frozen yogurt, pro nějž ještě nemáme zažitý český název (někdy se používá výraz mražený jogurt), byl poprvé vyvinut v USA počátkem 70. let, ale revoluce v „jogurtovém byznysu“ byla započata až v roce 2008. To se ve Spojených státech začal rozvíjet koncept frozen yogurtů, aby se v roce 2010 se objevil v Anglii a následně i v kontinentální Evropě. Stal se jakýmsi představitelem zdravější alternativy k šejkům a zmrzlinám. Už jen proto, že se dnes prodává obdobně jako zmrzlina, ale formou samoobslužného prodeje, i proto, že nabízí známé příchutě – jahodovou, borůvkovou i vanilkovou.

Frozen yogurt se vyrábí až v prodejně

Jogurt je přímo v prodejně v přesném poměru rozředěn s mlékem a následně dochází k podchlazení a prošlehání ve stroji na výrobu frozen yogurtu. Konzistence i podání je podobné se zmrzlinou, chuťově však zůstává věrný jogurtu, protože jednoduše z jogurtu je. „V jogurtu zůstávají zachovány i živé bakterie, takže zákazník získává opravdu živý jogurt, jen v jiné podobě, než je zvyklý,“ říká Marek Dian.

Dochutit si ho můžete přidáním až padesáti různých přísad. „Pokud chcete zdravou snídani, natočíte si vanilkový jogurt a přidáte müsli a čerstvé jahody. Přijde-li babička s vnoučkem, vytočí si čokoládový jogurt, přidá čokoládovou polevu a mandle a má fantastický zdravý pohár,“ říká Marek Dian. Jen musí počítat s tím, že to nebude jogurt za desetikačku z obchodu. Sto gramů v YOBARU přijde na 39 Kč.

Čtěte téma: Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).