Hlavní navigace

Kde se dá v Česku sehnat léčivé konopí?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
O tom, že konopí je lék, už nikdo nediskutuje, dokonce jde o lék, který by měl být už brzy dostupný i českým pacientům. Jakou cestou se však dá konopí k léčebným účelům získat?

Do budoucna se to zdá být jasné: pokud poslanci teď v květnu schválí vyřazení konopí ze seznamu kontrolovaných látek, bude to znamenat, že zacházení s konopím nebude vyžadovat speciální povolení a pacienti budou moci dostávat konopí na předpis normálně v lékárně. A zdá se, že poslanci tuto změnu odsouhlasí.


Autor: Isifa.cz

Konopí z lékárny by mělo mít kontrolovaný a standardní obsah potřebných látek

Významně k tomu přispěla i petice více než deseti tisíc lidí, tedy hlavně pacientů a jejich blízkých, která politikům dorazila. Pak také podpora předních lékařů a dále možná i fakt, že to byli právě čeští vědci, kdo léčivé látky v konopí v šedesátých letech minulého století objevili. Prokázalo se, že endocanabinoidy v konopí se v mozku vážou na receptory, které koordinují pohyby těla a také tlumí bolest.

Pokud novinky, které nyní řeší poslanci, projdou, bude konopí k dostání normálně v lékárnách. Tam se bude nejprve dovážet, a později by se mělo u nás pod kontrolou státu i licencovaně pěstovat. Pacienti jej dostanou od lékaře na recept. Cena konopí na předpis má být zhruba 150 korun za gram.

Komu uleví léčivé konopí?

  • pomáhá od chronické neztišitelné bolesti u lidí onkologicky nemocných
  • ulevuje od bolesti pacientům s neuralgiemi či AIDS
  • ve formě masti pomáhá pacientům s atopickým ekzémem
  • zklidňuje třas lidí s Parkinsonovou chorobou a roztroušenou sklerózou

Dokud však nové zákony nejsou schváleny a neplatí, je léčivou marihuanu těžké sehnat. Své o tom ví Martina K., která trpí roztroušenou sklerózou. Konopí je lék, který jí pomáhá se vůbec obléct či napít a najíst, protože zastavuje neztišitelný třas rukou a zklidňuje pohyby. Kdyby k ní však přišla policie, mohla by ji zatknout, protože v jejím bytě je mnohem víc než zákonem povolený limit patnácti gramů marihuany. Martina ji vdechuje za pomoci speciálního přístroje s názvem vaporizér. „Je to nejrychlejší způsob, jak potřebné látky přecházejí do krve,“ vysvětluje.

Jak shánět konopí?

Sama si konopí nepěstuje, to už nedokáže, nemoc se stále zhoršuje, ale shání jej od člověka, který má malou pěstírnu a podobně pomáhá hned několika pacientům se stejnou nemocí. Mimochodem: zdarma. Tak to totiž zatím u nás s konopím pro léčebné účely je. Zatím funguje solidarita. Prozradit svůj zdroj však nemíní, protože se bojí, že po něm půjde policie. „Podívejte se do Olomouce na Dušana Dvořáka, ten s pěstováním konopí pro nemocné začal, taky ho rozdával zdarma a teď ho policisté tahají po soudech,“ říká žena. Má pravdu: legálně u nás pěstovat konopí coby malozásobitel nel­ze.

Kontakty na pěstitele, kteří konopí pěstují pro nemocné, se proto dají získat třemi způsoby: poradit vám může buď osvícený lékař. Nebo jiný pacient (Martina sehnala kontakt od jiného pacienta s roztroušenou sklerózou v čekárně u lékaře). Nebo pomůže obrátit se na iniciátory petice Konopí je lék či se podívat na stejnojmenné webové stránky www.konopijelek­.cz. Tady se mimo jiné dají sehnat i semínka k pěstování zdarma, včetně návodů.

Nevýhoda vlastního pěstování konopí nebo spoléhání se na drobné pěstitele je jediná: nikdy nevíte, kolik léčivé látky bude obsahovat další várka. A to je právě výhodou legalizace konopí jako léku. Konopí z lékárny by mělo mít obsah potřebných látek kontrolovaný a standardní.

Jak si vyrobíte mast sami doma?

Sušené květy louhujte několik dní v čistém etanolu a vzniklý výluh pak odpařte. Poté, co alkohol zmizí, dostanete hnědozelenou vazkou kapalinu, kterou můžete vmíchat buď do lékárenské vazelíny nebo ještě lépe do rozpuštěného vepřového sádla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).