Ať už si to uvědomujeme, nebo ne, ve střevech každého člověka se skrývá mikrosvět ovlivňující každodenní život a to, jak se cítíme. Střevní mikrobiom v sobě nese násobně vyšší počet informací než samotný lidský genom, a hraje tak klíčovou roli v mnoha biologických funkcích těla, od metabolismu až po imunitu. Biliony mikroorganismů v našich střevech mají vliv na spoustu věcí a my můžeme díky správné péči o ně významně zlepšit svou celkovou kondici.
1. Ve střevech sídlí imunita
Až 70 procent imunitního systému sídlí dle vědeckých odhadů ve střevech. Zatímco přítomnost škodlivých bakterií může naši obranyschopnost oslabovat, prospěšné bakterie v mikrobiomu nám v boji proti patogenům a infekcím pomáhají. Vyvážený mikrobiom bohatý na široké spektrum a množství prospěšných mikroorganismů tak významně podporuje schopnost bránit se onemocnění.
2. Hlava v rovnováze
Ne nadarmo je střevní mikrobiom označovaný za druhý mozek. Ovlivňuje totiž řadu tělesných procesů a se skutečným mozkem dokonce dokáže komunikovat. Pokud je mikrobiom v nerovnováze, vyšle o svém stavu do mozku signál, a může tak vyvolat problémy, jako je úzkost, deprese nebo podrážděnost. Střeva a mozek jsou propojeny takzvaným bloudivým nervem, prostřednictvím kterého si předávají signály. Tato komunikace je obousměrná. Stejně jako stav psychiky ovlivňuje střeva, stav střevního mikrobiomu se odrazí na naší psychické pohodě,
vysvětluje lékařka Jana Matějková z laboratoří Synlab.
Některé mikroorganismy ve střevech mají podle studií navíc schopnost podílet se na tvorbě hormonů, jako je serotonin nebo dopamin, které jsou důležité pro naši psychickou pohodu. Čím méně takových bakterií v mikrobiomu máme, tím méně těchto hormonů pozitivně působících na naši náladu, emoce a stres tvoříme.
3. Eliminace zažívacích potíží
Nadýmání, průjem nebo zácpa jsou nepříjemné potíže, které známe snad všichni. Určitě by ale neměly být běžnou součástí života. K eliminaci těchto problémů je důležité udržovat ve střevech zdravou rovnováhu mikroorganismů, které mají schopnost efektivně rozkládat potravu, vstřebávat živiny a podporovat pravidelné vyprazdňování. Bakterie prospěšné pro prevenci zažívacích potíží lze podpořit přísunem fermentovaných potravin, kysaných mléčných výrobků, dostatkem zeleniny a minimalizací výskytu průmyslově zpracovaných potravin v jídelníčku. Velmi důležitý je také příjem vlákniny v množství alespoň 30 g denně,
popisuje Zdeněk Mikulanda, nutriční specialista.
4. Udržení zdravé váhy
Stav střevního mikrobiomu ovlivňuje také schopnost organismu zpracovávat tuky. Prospěšné bakterie navíc podporují zdravý metabolismus, zlepšují trávení a přispívají k tvorbě hormonů, jako je leptin a ghrelin. Tyto dva hormony mají přímý vliv na naši chuť k jídlu. Leptin má za úkol vyslat mozku signál ve chvíli, kdy má tělo dostatek energie a nepotřebuje již žádnou další z jídla přijímat. Ghrelin pak stimuluje pocit hladu ve chvíli, kdy je naopak energii třeba doplnit,
říká biochemik Marek Antoš z laboratoří Synlab. Správná péče o mikrobiom tedy může pomoci v udržení zdravé tělesné váhy.
Chcete letos zhubnout?
5. Síla na každý den
Přítomnost mikroorganismů se schopností rozkládat potravu je ve střevech důležitá i pro naši každodenní výkonnost. Přijaté živiny totiž přeměňují na energii. Zdravý mikrobiom navíc podporuje produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem, jako je kyselina máselná (butyrát), která nejen že přispívá ke zdraví střev, ale napomáhá efektivnímu využívání energie v těle. Nerovnováha mikroorganismů může vést naopak k únavě a snížení výkonu, protože tělo není schopné přijímané živiny plně využívat.
6. Může škodit zdraví
Mikroorganismy obývající naše střeva mají obrovský vliv na naše dlouhodobé zdraví. Nerovnováha mikrobiomu byla na základě vědeckých poznatků spojena s rozvojem řady chronických onemocnění, jako jsou cukrovka, srdeční choroby a autoimunitní nebo zánětlivá onemocnění. Kontrola nad obsahem střevního mikrobiomu a cílená podpora prospěšných bakterií může nejen pomoci snížit riziko rozvoje mnoha závažných onemocnění, ale i zmírnit jejich průběh,
zdůrazňuje lékařka Matějková.
7. Antibiotika si nevybírají
Užíváte-li často antibiotika, měli byste se na obsah svého střevního mikrobiomu obzvlášť zaměřit. Antibiotika si totiž nevybírají a svým působením v organismu ničí nejen škodlivé bakterie, proti kterým jsou nasazené, ale i ty zdraví prospěšné. Tím tak zásadně zamíchají s obsahem střev, což může mít vliv na oslabení imunity a přispět k dalším zdravotním potížím. Podpora mikrobiomu po užívání antibiotik je klíčová pro jeho obnovu a udržení zdraví.
Užívat probiotika nestačí
Všichni již tušíme, že k podpoře zdraví střev je důležité přijímat stravu s dostatkem vlákniny. V posledních letech se pak stalo populární také užívání probiotik. Tyto samotné kroky však k dosažení rovnováhy ve střevech nestačí. Obsah mikrobiomu je totiž u každého z nás jedinečný podobně jako otisky prstů a potřebuje specifickou péči. Na jeho složení má vliv prostředí, ve kterém žijeme, naše strava, pohyb, stres, ale i genetika.
Chcete-li tedy o svůj „druhý mozek“ pečovat tak, aby vašemu zdraví co nejlépe prospíval, potřebujete nejprve znát:
- přesné složení mikrobiomu (jaké konkrétní mikroorganismy střeva obývají a v jakém množství)
- chování jednotlivých mikroorganismů – co ve střevech dělají (které prospívají, které škodí)
- Na základě tohoto zjištění pak můžete cíleně podporovat mikroorganismy prospěšné a eliminovat počet těch škodlivých.
Test vybírejte s rozvahou
Analýz střevního mikrobiomu je na trhu dostupné široké množství. Mnohé z nich však jeho obsah pouze odhadují, zkoumají jen některou jeho část nebo nedokáží určit, které z přítomných bakterií jsou škodlivé, či naopak. Nejširším aktuálně dostupným testem na českém trhu je myBIOME. Ten dokáže obsah mikrobiomu analyzovat s přesností na setinu procenta a díky schopnosti posoudit funkci jednotlivých bakterií poskytne výživová doporučení na míru každému jednotlivci. To je pro optimalizaci skladby mikroorganismů zcela klíčové.
Test dokáže identifikovat i to, které mikroorganismy mohou předurčovat k určitým zdravotním potížím. Slouží tedy jako indikátor možných původců zdravotních problémů. Případná zjištění nerovnováhy mikrobiomu potenciálně vedoucí k negativnímu vlivu na zdraví je ale vždy nutné ověřit dalšími diagnostickými testy.
Odběr vzorku (stolice) probíhá pohodlně v domácím prostředí a výsledky obdržíte za 4–6 týdnů. Součástí je, kromě detailního přehledu o vašem mikrobiomu a výživových doporučení na míru (seznam doporučených potravin), také interpretace výsledků nutričním poradcem.