Hlavní navigace

Ovoce liči má více vitamínu C než citrony nebo pomeranče

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Lákavé růžové ovoce liči čínské se musí nejdříve oloupat, aby se dalo jíst. Za tu práci to stojí. Pod slupkou se skrývá dužina s neobyčejnou vůní a delikátní chutí. Na čínském císařském dvoře se liči těšilo velké úctě, a i dnes je gurmány vyhledávanou pochoutkou.

Plody liči čínského (Litchi chinensis) s osvěžující, sladkou květinovou chutí a vůní lze jíst na mnoho způsobů. Nejlepší je však konzumovat je čerstvé, protože obsahují více vitamínu C než citrusové ovoce.

Co se dozvíte v článku
  1. „Čínské švestky“ chutnaly i cestovatelům
  2. Liči může mít různé tvary podle odrůdy
  3. Jak jíst liči?
  4. Co obsahuje liči
  5. Antioxidanty v liči mají řadu zdravotních benefitů
  6. Liči snižuje hladinu cukru v krvi, pozor na hypoglykemii

„Čínské švestky“ chutnaly i cestovatelům

Pěstování liči začalo na jihu Číny, neoficiální zprávy odkazují na toto ovoce už okolo roku 2000 před naším letopočtem. Pochutnávali si na něm na císařském dvoře a v 1. století našeho letopočtu během panování dynastie Chan (206 př. n. l. – 220 n. l.) bylo liči předmětem úcty. Existují záznamy, které popisují, že čerstvé ovoce přiváželi na panovníkův stůl speciální kurýři s rychlými koňmi z těch oblastí, kde se pěstovalo.

Podobně s ním bylo nakládáno i v dalších staletích, později také přitahovalo pozornost evropských cestovatelů, jako byl například španělský biskup, cestovatel a sinolog Juan González de Mendoza. Ten ho ve svém díle o Číně na konci 16. století popisuje takto: „Mají tam druh švestek, které nazývají liči, mající nesmírně delikátní chuť a neubližují tělu, ani když se ho sní velké množství.“ Liči se posléze dostalo na západ, pravděpodobně díky polskému jezuitskému misionáři Michałovi Boymovi v polovině 17. století.

Liči může mít různé tvary podle odrůdy

Je plodem tropického stromu pocházejícího z Číny. Ta je dnes hlavním producentem tohoto ovoce, následována Indií, dalšími zeměmi jihovýchodní Asie, indického subkontinentu, Madagaskarem a Jihoafrickou republikou.

Strom je opravdu majestátní, může dorůst výšky až 20 metrů, obvykle se však pro snazší sběr ovoce řezem udržuje na výšce do 10 metrů.

Dužnaté plody dozrávají zhruba za 80 až 112 dní v závislosti na klimatu, lokalitě a kultivaru. Podle odrůdy se liší tvarem, od kulatého přes vejčitý až po srdcovitý, jejich velikost je asi 5 centimetrů a váží okolo 20 gramů.

Jak jíst liči?

Liči čínské se dá použít do kompotů, ovocných salátů, jako náplň do palačinek anebo k přípravě různých exotických jídel, třeba jako příloha k masitým nebo rybím pokrmům. Často se využívá k výrobě zmrzlin, různých omáček anebo nápojů. Dá se pořídit také sušené.

Charakteristickým znakem liči je slupka červené nebo růžové barvy. Je tvrdá a nepoživatelná, takže je třeba ji oloupat, abyste se dostali ke světlé šťavnaté dužině s hnědým semenem uprostřed.

Co obsahuje liči

Ve 100 gramech čerstvého liči najdete:

  • 66 kalorií
  • 0,83 g bílkovin
  • 0,44 g tuku
  • 16,5 g sacharidů
  • 1,3 g vlákniny
  • 15,2 g cukru
  • 71,5 mg vitamínu C

Antioxidanty v liči mají řadu zdravotních benefitů

O liči se traduje, že bývalo v tradiční čínské medicíně používáno k léčbě kašle, žaludečních vředů či nádorů a peckám byly přisuzovány analgetické účinky. Čaj ze slupek se pro změnu používal v Indii proti průjmům a proti neuralgickým bolestem.

Liči je také bohatým zdrojem rostlinných sloučenin, nazývaných proanthokyanidiny. Podle různých studií působí jako silné antioxidanty a mohou mít přínosy v boji proti cukrovce, předčasnému stárnutí, onemocněním kardiovaskulárního systému i rakovině.

Připisují se jim také protizánětlivé vlastnosti. Vědci také zjistili, že laboratorně vyrobený extrakt z liči inhibuje viry, chrání játra a zvyšuje výkon při cvičení.

Liči snižuje hladinu cukru v krvi, pozor na hypoglykemii

Jakkoliv má konzumace liči předpokládané zdravotní benefity, opatrní při jeho konzumaci by měli být zejména lidé, kteří užívají léky na snížení hladiny cukru v krvi, před jeho konzumací by se měli poradit s lékařem.

V roce 2014 totiž vědci při vyšetřování vypuknutí nevysvětlitelné nemoci mezi dětmi v Indii zjistili, že příčinou bylo právě liči. Podvyživené děti jedly nedozrálé plody na zahnání hladu. Kombinace sloučeniny zvané hypoglycin A, kterou toto ovoce obsahuje, a nízké hladiny cukru v krvi dětí způsobila vážné zdravotní problémy.

Odborníci i zdravým lidem doporučují sníst maximálně 10 až 12 plodů liči denně, které nebudou konzumovány nalačno, obezřetnost je namístě hlavně u ne zcela dozrálých plodů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).