Hlavní navigace

Yuzu: vitamínová bomba, kterou si ale nemůžete koupit

28. 2. 2019

Sdílet

 Autor: on Wikipedia.org / mamanim.tistory.com, 경빈마마, podle licence: CC BY-SA 4.0
Vitamín C v co nejvyšší koncentraci? To je nejžádanější komodita pro zdraví a unavenou imunitu na konci zimy. Plody yuzu jsou „céčka“ plné. Problém je, že čerstvé ho nemáte kde sehnat. Spolehnout se musíte na výrobky z něj.

Yuzu je u nás zatím téměř neznámé, i když jeden z velkých kavárenských řetězců CrossCaffe nabízí horký nápoj právě s obsahem tohoto ovoce. Představte si ho jako něco mezi citronem a mandarinkou, ostatně jejich křížením vznikl.

Pravlastí yuzu je Korea nebo Tibet, ale své stálé místo má především v japonské kuchyni, říká se mu někdy také „japonský citron“. Chuťově je nejpodobnější grapefruitu. Nečekejte ale šťavnatou dužinu, na které si smlsnete k svačině. Dužina yuzu je spíš suchá a obsahuje hodně pecek. Chceme-li yuzu ochutnat, musíme se spolehnout na výrobky z něj. A ne všechny dodají tělu skutečnou vitamínovou „pecku“.

Yuzu na talíři

Plody yuzu sice skutečně obsahují vitamín C, má to ale háček. „Yuzu je na tom z hlediska obsahu vitamínů podobně jako ostatní citrusy,“ říká výživová specialistka Hana Střítecká. „V populaci je obecně zakořeněná informace, že citrusy jsou bohaté na vitamín C. K pokrytí jeho potřeby bychom ale museli denně sníst tak sto padesát gramů jejich dužniny. V ten moment je pro nás lepším i levnějším zdrojem drobné bobulovité ovoce, jako je třeba černý rybíz, šípkový čaj nebo kvašené zelí.“

Vitamíny vás vybaví i rakytník nebo černá jeřabina (aronie).

Galerie: Které české ovoce má nejvíc vitamínu C?

Přesto nemusíte yuzu jako zdroj vitamínů zcela zatracovat, jen se po něm budete muset pořádně rozhlédnout.

Dovoz je náročný a cena vysoká

V regálech supermarketů ani prodejnách ovoce a zeleniny yuzu nejspíš nenajdete. „Tuto surovinu přivážíme jen na speciální poptávku, naposledy tomu bylo v lednu,“ potvrzuje trnitou cestu k yuzu Vojtěch Havránek, majitel firmy Titbit, která dováží do Čech exotické ovoce. „Cena je velmi vysoká, cca 1400 Kč za kilo, a sezóna ovoce není zas tak dlouhá. Používá se hlavně kůra, protože vnitřek je relativně bez šťávy. I ta se používá, ale je jí málo.“

Třeba do zmiňovaných kaváren se yuzu dostávalo celý rok včetně příprav a cestovalo sem dvaapadesát dní. „Spolupracujeme s korejským dodavatelem, který plody zpracuje, ochutí medem a upraví na marmeládovou směs,“ vysvětluje ředitel provozu kaváren CrossCafe Luboš Martínek.

Čerstvé nenajdete

Horký nápoj je jednou z forem, kde si můžete yuzu dopřát. Není ale zdaleka jedinou, k dalším možnostem se ještě dostaneme. Hana Střítecká ale nejprve upozorňuje na různé formy zpracování. Ty totiž mají velký vliv na to, kolik vitamínů v yuzu produktu vlastně ve výsledku zbude.

„Čím více dochází k mechanickému zpracování a tepelné úpravě, tím více se vitamínu C zničí,“ vysvětluje odbornice. A pokud se dokonce vrhnete na hotovou omáčku ve sklenici, která se na etiketě „éčky“ jen hemží, tak zde příliš zdravého nečekejte.

Koncentrát. To je ono

Z hlediska zachovaného obsahu vitamínů je u yuzu logika stejná jako u jakéhokoli jiného ovoce. Nejlepší je čistá šťáva nebo čisté pyré. Jen pokud se z jakéhokoli důvodu vyhýbáte jednoduchým cukrům, tak pozor. „Čím více zkoncentruji, tedy zbavím se vody, tím se mi v konečném produktu zvyšuje obsah přirozeně se vyskytujícího cukru,“ dodává Hana Střítecká.

Koncentrát yuzu seženete třeba v síti prodejen Makro, půl kila chlazeného stojí necelých devět set korun. Kilo zmrazeného yuzu pak stojí necelé čtyři tisíce, nabízí ho například e-shop Top potraviny. Tam pořídíte i další produkty s yuzu. K čemu je využít?

Omáčky, šťávy a spol.

Yuzu je oblíbenou surovinou kuchařů, především japonských. Vyrábí z něj různé vinné octy, marmelády a přidávají jej i do oblíbené miso polévky.

Dalším způsobem, jak se k yuzu dostat, jsou tak hotové výrobky ve specializovaných e-shopech. Tady už je ale obvykle hodnota vitamínů minimální, spíš tak potěšíte své chuťové buňky. Seženete třeba šťávy, dresinky na saláty nebo sirupy s obsahem yuzu. Je pak ale otázkou, kolik procent vlastního yuzu tam opravdu je.

Exotické ovoce může být i součástí hotových nápojů, třeba čím dál oblíbenějšího matcha čaje. Yuzu se využívá i v kosmetickém průmyslu, jeho aroma je příjemnou součástí některých parfémů. Přidává se i do masážních olejíčků, které působí antistresově, relaxačně a povzbudivě.

Odborná spolupráce:

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

Výživový specialista. Vysokoškolská pedagožka, lektorka, výživová poradkyně a odborná garantka sytému hodnocení potravin projektu FÉR potravina, nutriční terapeutka FitBee.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).