Hlavní navigace

Do nemocnic brzy zamíří nové antibiotikum proti odolným bakteriím

28. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Evropský lékový úřad doporučil schválit k užívání nové antibiotikum. Je určené k léčbě infekcí močových cest nebo dýchací soustavy, jež se nedaří kvůli odolnosti bakterií zvládat současnými preparáty. Novinku bude nutné podávat infuzí v nemocnici.

O novém antibiotiku pro boj s infekcemi způsobenými multirezistentními bakteriemi informovala Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) na konci března tiskovou zprávou. V ní uvádí, že jej doporučuje ke schválení do medicínské praxe v Evropské unii.

K čemu je novinka určena

Nové léčivo se nyní jmenuje Emblaveo. Je určeno pro léčbu komplikovaných nitrobřišních infekcínemocničního zápalu plic či infekcí močové soustavy a těmi způsobenými určitými typy bakterií, u nichž medicína nyní má jen omezené možnosti léčby. 

Limitem je tzv. antibiotická rezistence. To znamená, že část mikrobů si dokázala vypěstovat odolnost vůči antibiotikům, a ta proto nezabírají na dříve léčitelná onemocnění. Množení patogenu kvůli tomu pokračuje, stejně jako šíření infekce, jež může být nakonec pro pacienta smrtelnou.

Jak Emblaveo funguje

Emblaveo je kombinací dvou léčivých látek: aztreonamu avibak­tamuAčkoliv EMA hovoří o novém antibiotiku, ve skutečnosti je nová kombinace, protože obě látky, byť třeba v jiných kombinacích, už jsou v EU registrovány.

Antibiotika přestávají fungovat na zdánlivě banální infekce plic či močových cest Přečtěte si také:

Antibiotika přestávají fungovat na zdánlivě banální infekce plic či močových cest

Aztreonam patří mezi antibiotika. Zabíjí bakterie tím, že se naváže na proteiny na jejich povrchu.

Avibaktam blokuje působení enzymů, jež umožňují bakteriím štěpit určité typy antibiotik a ty pak ztrácení účinnost. Pokud dojde k zablokování funkce těchto enzymů, obnovují se účinky léčiva a to dokáže mikroorganismy zlikvidovat.

Proč jde o nemocniční lék

Mezi nejčastější nežádoucí účinky Emblavea patří snížení počtu červených krvinek, zvýšené hladiny jaterních enzymů a průjem.

Podstatnou informací je, že nova kombinace látek není určena pro užívání mimo nemocnici. Musí se totiž podávat infuzí do žíly. Stejný způsob podání se při komplikacích protibakteriální léčby používá u jiných antibiotik již dnes. Infuze umožňuje rychle dostat do organismu vyšší koncentraci léčiva. Navíc se při ní používají i tzv. trezorová antibiotika. Jde o léky poslední volby a lékaři jimi šetří. Podobný osud nejspíš čeká také popisovanou novinku.

Vědci objevili antibiotika, která zabírají na odolné bakterie. Zatím je testují na myších Přečtěte si také:

Vědci objevili antibiotika, která zabírají na odolné bakterie. Zatím je testují na myších

V ČR bude léčba hrazená

Kvůli důkazům, že Emblaveo dokáže léčit tam, kde jiná antibiotika selhávají, jej EMA řadí do hlavního zájmu veřejného zdraví. To znamená, že ve schvalovacím procesu má prioritu. Ale také to, že klinická hodnocení, jež dokládají účinnost a bezpečnost, probíhají zrychleně. To sice umožňuje léku dostat se dříve k pacientům, zároveň ale úřady po výrobci budou chtít v budoucnu doplnit další údaje.

Pokud by registraci Evropská komise posvětila, přípravek může být uváděn na trh ve všech zemích EU, protože povolení je centrálně uděleno pro celou Unii. V ČR bude Emblaveo hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, protože se podává v nemocnicích, kde jsou léčiva hrazená z veřejných peněz.

Zajímáte se o to, jestli nedostáváte antibiotika zbytečně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).