Hlavní navigace

Nemoci štítné žlázy obviňujeme z tloustnutí. Neprávem

31. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
Může za vaše kila navíc štítná žláza? Nejspíš ne! Souvislost je nepřímá – štítná žláza totiž způsobuje únavu a unavení lidé své stavy často řeší luxováním ledničky a pojídáním sladkého.

Víte, jak je na tom vaše štítná žláza? Až desetina lidí s ní má problémy. Největší vzestup počtu nemocných je u žen nad čtyřicet let, které trápí především snížení její funkce. Nejznámějším, ale zdaleka ne jediným příznakem je nechtěné přibývání na váze, za které přitom tahle hormonální žláza zase tak moc nemůže.


Autor: Photl.com

Na uzly štítné žlázy upozorní bouličky nebo pocit tlaku na krku

Jedním z příznaků onemocnění štítné žlázy je také únava. Možná toho máte moc v práci i doma, možná je to podzimem, ale možná za to může právě vaše štítná žláza. Pravda, část lidí na ni svou únavu a zvláště kila navíc svádí neprávem. Pokud jde o přibývání na váze, souvislost je nepřímá – unavení lidé často své stavy řeší luxováním ledničky a pojídáním sladkého. Už proto se vyplatí dát si svou štítnou žlázu do pořádku nebo její stav korigovat léky, aby se vám tyhle stavy vyhnuly.

Moc pomalu nebo moc rychle? Obojí je špatně

Štítná žláza se bohužel může porouchat a to dvěma způsoby – buď pracuje málo, což je častější, nebo naopak moc, což je ale někdy ještě horší.

Více:

Mezi typické příznaky zpomalení funkce štítné žlázy krom věčné únavy patří zácpa, zhrublý hlas, zimomřivost a nejen to, někdy se přidávají svalové křeče, zapomínání či problémy se sluchem. Chcete mít jistotu? Chtějte vyšetření hormonu zvaného thyreotropin (TSH) – ten je dílem podvěsku mozkového a jeho množství v těle naopak stoupá, pokud vaše štítná žláza zpomaluje. Podobné vyšetření by vám měl zajistit každý praktik. A nemávejte nad tím rukou, protože nejde jen o únavu – neléčená snížená funkce štítné žlázy ohrožuje do budoucna srdce, proto se nebraňte lékům nebo přesně dávkovaným hormonům.

Štítnou žlázu nemusí mít v pořádku ani ten, kdo pro změnu nechtěně hubne, což je příznak její zvýšené aktivity neboli hypertyreózy: kromě poklesu hmotnosti mezi ně patří neklid, vysoký puls, vypouklé a lesknoucí se oči a nepravidelnosti v menstruačním cyklu.

Příznaky onemocnění štítné žlázy

Snížená funkce štítné žlázy

  • únava
  • zácpa
  • zhrublý hlas
  • zimomřivost
  • někdy i svalové křeče, zapomínání či problémy se sluchem

Zvýšená funkce štítné žlázy

  • úbytek hmotnosti
  • neklid
  • vysoký puls
  • vypouklé a lesknoucí se oči
  • nepravidelnosti v menstruačním cyklu

Zatímco snížení činnosti štítné žlázy, které často nastává u žen po čtyřicítce, se celkem logicky připisuje věku, za zvýšením bývá tzv. uzlík. Lékaři je navíc rozlišují na takzvané teplé a studené uzly, přičemž právě první z nich mohou za to, že máte hormonů ze žlázy v těle moc. Problém je v tom, že část lékařů nespavost či zvýšené pocení u žen o padesátce připisuje jen klimakteriu, ačkoli někdy jde o problémy se štítnou žlázou. Řešení? Její odstranění a užívání umělých hormonů pouze v potřebné dávce.

Pozor na nemizící bouličky

Takzvané studené uzlíky většinou se štítnou žlázou neudělají nic. Bohužel, je tu ono většinou – výjimečně se z nich mohou vyvinout zhoubné nádory. Podle endokrinologa Petra Vlčka z pražské nemocnice v Motole se takto zvrtnou asi u pěti procent lidí, kteří na žláze tyto studené uzlíky mají. Ročně to v Česku znamená asi šest set nových nemocných. Pokud mezi ně nechcete patřit nebo chcete podstoupit včasnou úspěšnou léčbu, měli byste jít k lékaři, jakmile si na krku nahmatáte bouličku, která do dvou měsíců sama nezmizí, varovný je také pocit tlaku na krku.

Základem tohoto vyšetření je možná nepříjemné, ale nebolestivé prohmatání krku, někdy lékař pokračuje ultrazvukovým vyšetřením a v opodstatněných případech dojde na rentgen, před ním je potřeba vypít kontrastní látku. Krom toho se vyšetřuje krev.

Co umí štítná žláza?

  • zdravá štítná žláza produkuje dva hormony: T3 neboli trijodthyronin a T4 neboli tyroxin
  • důležitý je zejména trijodthyronin, který zodpovídá za správnou tělesnou teplotu a má vliv i na srdeční frekvenci, uvolňuje cukr z jater a v těle rovněž řídí rozpouštění tuku
  • pokud je trijodthyroninu v těle moc, způsobuje například úbytek svalové hmoty, nedostatek hormonu způsobuje potíže, jako je únava či zimomřivost, nebezpečný je rovněž v těhotenství, kdy ohrožuje dítě v děloze na životě či může mít vliv na jeho pomalý vývoj po narození
  • pro činnost štítné žlázy je důležitý dostatek jódu, ale sklony k potížím s ní se bohužel dědí

Čtěte dále: Chcete chytré dítě? Nechte si zkontrolovat štítnou žlázu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).