Hlavní navigace

Nevěřte báchorkám. Z obezity jen tak někdo nevyroste

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Především babičky mají radost, když jejich vnouček „krásně papá“. Jenže pokud papá moc a začíná mu být malá i velikost XXL, je třeba to řešit. A my víme jak a kdy.

Rodiče buclatých miminek ospravedlňují nespočet faldíků u svých dětí apetitem po tatínkovi, a prarodiče je většinou v této tezi podporují. „Jen ať si dá, je jako vyžle,“ slýcháme. Ale spoléhat se na nepodložené věštby nestačí. Pokud váš tříletý potomek váží třicet kilo a spořádá talíř svíčkové s pěti, je třeba zakročit. Ten, kdo se domnívá, že dítě z obezity jednoduše vyroste, se mýlí. Dojít k tomu samosebou může, ale pouze v případě, že rodiče, ve spolupráci s dítětem, začnou účinně pracovat na změně životosprávy.

Obézních dětí je v České republice dvacet procent

Nadváhaobezita v posledních 30 letech stále narůstá, a to právě mezi dětmi. V současnosti se počet těch, které patří do skupiny nadváha a obezita, v České republice pohybuje okolo 20 %. Vysvětlení, proč tomu tak je, existuje celá řada, největší roli ale jednoznačně hraje změna našeho životního prostředí, stylu a návyků. Nehledejte příčinu jen v genech, genetická výbava dětí i rodičů je stejná. Hledejte ji především u sebe. Jak známo dítě „opisuje“ to, co vidí, a pokud od svých vzorů odpozoruje příkladně přejídání, nelze od něj očekávat střídmost.

Čtěte také: Kojenecká voda je pro děti lepší než ta z kohoutku

Dále je dobré si uvědomit, že čím déle se děti pohybují v pásmu nadváhy či obezity, tím dříve se u nich velice pravděpodobně objeví onemocnění, která se dříve projevovala až ve vyšším věku. Dnes tak není nouze třeba o dvacetileté pacienty s vysokým krevním tlakem či o třicetileté s cukrovkou 2. typu. Moderní medicína má samozřejmě k dispozici účinné léky, ty ale komplikace dokážou pouze oddálit, nikoliv zastavit. A navíc, proč své tělo zatěžovat různobarevnými pilulkami, když se stačí jídlu trochu věnovat.

Motivace dělá divy

U dětí je ještě více než u dospělých důležitá motivace. Budete-li vyhrožovat komplikacemi souvisejícími s nevhodným stravováním, ničemu nepomůžete. Účinek se nedostaví a ratolest se na vás spíš bude zlobit. Jediná cesta vedoucí k úspěchu je změna životního stylu celé rodiny. Nelze dítěti zakázat sladké a sám ho před ním, či potají, jíst. Přizpůsobte rodinný režim dítěti, které se ne vlastní vinou ocitá v kategorii tlouštíků.

Lidé s obezitou mají oproti lidem s normální hmotností 5× vyšší riziko, že budou mít
cukrovku a vysoký krevní tlak. Pohybově aktivní lidé mají 2× menší riziko vysokého
krevního tlaku a dokonce 6× nižší riziko cukrovky.

Zdroj: vzp.cz

Desatero boje s nadváhou a obezitou u dětí:

1. Pravidelný pohyb – ze všech dostupných postupů je nejúčinnější metodou v prevenci nejen nadváhy a obezity, ale i třeba cukrovky. Navíc zde platí rčení, že co se v dětství naučíš, budeš používat celý život. Dejte svým dětem možnost poznat, jak je pohyb příjemný – později to půjde hůře.

2. Pravidelné stravování – nezapomínejte na snídani, její vynechání ve stravovacím režimu většinou vede k rychlému doplnění energie ve formě sušenek nebo slazených nápojů během vyučování, což je častou příčinou vzniku nadváhy u dětí.

4. Dostatek ovoce a zeleniny – minimálně 3× denně – počítá se např. jablko ke svačině, rajče či okurka jako příloha k večeři či zeleninová obloha při jídle v restauraci (pokud ji dítě opravdu sní). 

5. Soustředit se na jídlo – sledování televize při jídle způsobí, že obvykle sníte více, než potřebujete, Napínavý děj či fotbalové utkání totiž dokážou potlačit pocit nasycení.

6. Vyhýbat se reklamám na potraviny – častým spouštěčem nadváhy bývají právě televizní reklamy, které jsou čím dál tím více zaměřeny na děti. Je třeba už malým vštěpovat, že jogurt, který má na obale jejich oblíbenou postavičku, nemusí být nutně to nejchutnější a nejlepší. Snažte se jim tedy vyhýbat, stejně tak jako „rizikovým“ uličkám v nákupních centrech.

7. Pravidelný spánek – je pro dítě zcela zásadní, jinak bude unavené, neodpočinuté a energii bude získávat z okamžitých zdrojů, tedy jídla a pití.

8. Dostatek mléčných výrobků – obsahují totiž vápník, který je důležitý pro stavbu kostí.
Nedržet žádné moderní redukční diety – existuje celá řada tzv. věrohodných zdrojů, jak zaručeně zhubnout. Většinou ale nefungují. O redukci hmotnosti u vašich dětí se raději poraďte se svým dětským lékařem, zvláště v případech, kdy se jedná o kompletní změnu stravovacího režimu. Je třeba vést v patrnosti, že dětský organismus stále vyvíjí a jakýkoliv radikální zásah do jídelníčku může mít nedozírné následky (bulimie, anorexie…)

9. Zapojit se musí celá rodina – budete-li změny stravovacích návyků, které vám naordinoval dětský lékař, uplatňovat pouze na dítě, očekávaného efektu velice pravděpodobně nedosáhnete.

10. Omezte hry na počítači a sledování televize – na tyto činnosti stanovte dětem týdenní časový limit a ještě lépe ho kompenzujte aktivním pohybem, zvláště je-li venku hezké počasí. 

Přečtěte si také: BMI je zřejmě nesmysl, nebezpečná obezita se pozná jinak

Nezapomeňte, že rodiče mají jít dětem příkladem, pokuste se tedy řídit desaterem společně se svými dětmi. Budete překvapeni, jak to na vás všechny bude dobře fungovat. Stačí se rozhodnout a mít chuť být dítěti dobrým vzorem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).