Hlavní navigace

Srdce v ohrožení: Čtveřice hříchů ohrožující naši pumpu

26. 9. 2012

Sdílet

 Autor: isifa
Ať jsme mladí nebo staří, hřešíme všichni. Někomu z toho pneumatika kolem pasu naroste, druhému ruce zežloutnou. Odhalíme nejčastější hříchy, které ohrožují naše srdce.

Kouření, nedostatek času na sport, přemíra stresu, záliba v pojídání tučných či sladkých jídel a mnoho dalších hříchů si mnoho z nás zapisuje do soupisky denních hříchů. Přestože si těchto prohřešků jsme vědomi, většinou nedomýšlíme jejich dopady na naše zdraví. Hlavně proto, že se obtíže neprojevují ihned. Nepřímo si tak říkáme o infarkt myokardu nebo poruchy srdečního rytmu včetně fibrilace síní. „Pokud člověk včas nezmění přístup ke svému srdci, mohou mít jeho hříchy až fatální následky,“ vysvětluje Miloš Táborský, přednosta I. interní kardiologické kliniky FN Olomouc a Univerzity Palackého v Olomouci.

Pojďme si probrat čtveřici nejčastějších hříchů a následně zjistit, jak poznat fibrilaci síní. Na vlastním těle, pouhým pohmatem na zápěstí.

Hřích číslo jedna: Cigarety

Drahé to je, smrdí to, zákazy na mnohých místech se k tomu vztahují, přesto podle údajů serveru kurakovaplice.cz v České republice aktivně kouří dva miliony tři sta tisíc lidí, zhruba čtvrt milionu z toho pak tvoří děti a mládež do osmnácti let. Kouření patří k největším hříchům s nepříznivým vlivem na srdečně cévní systém. Zvyšuje srážlivost krve, narušuje stěny tepen, na kterých se snáze ukládají tukové látky, čímž se snižuje průtok krve. „Srdce bývá kvůli kouření také nedostatečně zásobeno kyslíkem. Aby mohlo správně fungovat, musí zvýšit svůj výkon. To se může projevit zvýšením krevního tlaku. Vysoký krevní tlak bývá jednou z příčin poruch srdečního rytmu, včetně té nejčastější, takzvané fibrilaci síní,“ popisuje Miloš Táborský.

Čtěte k tématu: Češi by uvítali zákaz kouření v restauracích

Hřích číslo dvě: Obezita

Jak uvádí Státní zdravotní ústav: „Polovina dospělých v České republice má vyšší než normální hmotnost a tento podíl se nedaří snižovat, naopak počet obézních osob od počátku 90. let stoupá. Přitom choroby spojené s obezitou jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí, kterým je možné předcházet, po onemocněních souvisejících s kouřením.“ Každý kilogram váhy navíc se projeví i na fungování srdce. To musí více pracovat, aby dokázalo rozvést kyslík a živiny do všech částí těla. „U obézních lidí je větší riziko vzniku například fibrilace síní než u osob s normální váhou. Navíc je s ní spojena i celá řada dalších komplikací, například cukrovka, které taktéž mohou zvyšovat možnost vzniku této poruchy srdečního rytmu,“ říká Miloš Táborský.

Čtěte také: BMI je zřejmě nesmysl, nebezpečná obezita se pozná jinak

Hřích číslo tři: Hodně stresu, málo odpočinku

Honička v práci, od toho rodina, stihnout otevírací dobu na úřadech, vystát frontu na poště a po večerech žehlit, vařit a dodělávat resty z práce. To je na jednoho člověka a jedno srdce trošku velká dávka starostí a stresu. Trvá-li stres dlouhodobě, může se podepsat na poruše srdečního rytmu. Krátkodobě se může u člověka vyskytnout srdeční arytmie způsobená emocionálním vypětím, ale stres zapříčiněný například nedostatkem odpočinku může být rizikovým faktorem pro vznik chronické poruchy srdečního rytmu. „U déle trvajících arytmií je třeba neotálet a obrátit se na lékaře. Některé z nich mohou být závažné a je třeba je co nejdříve začít léčit,“ říká docent z FN Olomouc.

Přečtěte si také: Odpočinek nic nestojí, zato relax je kšeft

Hřích číslo čtyři: Tučná a sladká jídla

Sladké a tučné dokáže formovat postavu do barokních tvarů a zároveň pěkně potrápit tepny v našem těle. Právě na jejich fungování má negativní vliv nadměrná konzumace sladkostí, uzenin a tučných mas. Jsou zdrojem cholesterolu, jenž je rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy. Tukové látky se usazují na stěnách cév, postupně je zužují a snižují i jejich pružnost. „V některých případech může dojít k omezení průtoku krve a nedostatečnému vyživování některých orgánů, včetně srdce. To pak nemusí dostatečně přečerpávat krev a může se narušit srdeční rytmus,“ vysvětluje docent Táborský.

Čtěte také: Doporučované kombinace jídla a pití nemají žádné opodstatnění

Každý hřích má svůj následek

Prohřešky proti zdravému životnímu stylu mohou být příčinou některých srdečních onemocnění s vážnými zdravotními komplikacemi. „S celou řadou obtíží se mohou potýkat především lidé s poruchami srdečního rytmu – arytmiemi. Jestliže je jejich původ v srdeční síni, mohou se zde začít tvořit krevní sraženiny. Pokud se uvolní, můžou ucpat některou cévu a vyvolat například infarkt myokardu, cévní mozkovou příhodu nebo i embolizaci do končetiny či břišních orgánů,“ varuje docent Táborský.

Jak poznám, že ji mám? Tu fibrilaci síní…

Fibrilace síní patří mezi nejčastější druhy poruch srdečního rytmu. Během arytmie se srdeční síně rychle, nekoordinovaně a nepravidelně stahují, což se projeví nepravidelným tepem. V srdci tak může dojít ke vzniku sraženiny. Pokud se uvolní, může směřovat krčními tepnami do mozku a ucpat některou z mozkových tepen. Následkem nedostatečného okysličování a vyživování postihne mozek cévní mozková příhoda. „Jestliže lékař zjistí fibrilaci síní a předepíše léky na snížení srážlivosti krve, měl by je pacient pravidelně užívat. Tyto léky při správné indikaci a dobré spolupráci pacienta výrazně snižují riziko vzniku cévní mozkové příhody,“ říká docent Táborský.

Čtěte také: Jak poznat blížící se infarkt? A s čím si ho můžete splést?

„Postup, jak poznat fibrilaci síní, je velmi jednoduchý. Stačí si sáhnout na radiální tepnu na zápěstí, kde si nahmatáte puls,“ vysvětluje docent Táborský. Pokud člověk cítí opakovaně nepravidelný tep, může se jednat o předstupeň fibrilace síní – takzvané extrasystoly či již běžící arytmii. Asi 60 % osob s fibrilací síní pociťuje bušení srdce, tlak na hrudi, dušnost. „Někteří lidé však tyto změny srdečního rytmu nemusí vnímat, a proto doporučuji u všech jedinců nad šedesát pět let věku alespoň jednou ročně provedení EKG a komplexní vyšetření lékařem,“ dodává Miloš Táborský.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).