Hlavní navigace

„Naostro“: je chození bez spodního prádla zdraví prospěšné?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Chodit „naostro“, tedy bez spodního prádla, nejenom občas a nejenom doma se v posledních letech stalo hitem. Vyznavači tohoto stylu si ho nemohou vynachválit a při líčení jeho výhod nešetří superlativy. Trendu podléhají ženy i muži a mají prý konečně pocit naprosté volnosti, pohodlí a dokonalé hygieny.

Podle nich nás totiž k oblékání spodního prádla nutí pouhé přežité společenské normy. Absence tohoto malého kousku látky je však údajně nejenom sexy.

Co se dozvíte v článku
  1. Chodit bez prádla je prý zdravé
  2. Úskalí podráždění pokožky
  3. Teplo a vlhko: líheň pro mikroorganismy
  4. Fleky, flíčky a další radovánky
  5. Zkuste to v létě, doma nebo na noc

Chodit bez prádla je prý zdravé

Mnozí dokonce tvrdí, že absence spodního prádla je pro ně klíčem k dobrému zdraví. A to už zní zajímavě.

Pokud je to skutečně tak, pak by i zapřisáhlí odpůrci měli zbystřit a přestat být zbytečně konzervativní. Nebyla by to první věc, která by se postupem času ukázala ve zcela jiném světle, než tomu bylo dříve. Ale jak se vlastně věci ve skutečnosti mají?

Úskalí podráždění pokožky

Jeden z nejčastějších důvodů, který má mluvit ve prospěch odhození spodního prádla v běžném každodenním životě, je riziko podráždění pokožky. A to jak kvůli materiálu, chemikáliím použitým na jeho úpravu, anebo zbytkům pracího prostředku.

Žádná žena ale nechodí výhradně v sukni či v šatech, kde by podobný argument byl logický. Nemluvě o mužích… Takže, co kalhoty? I ony se přece perou a také materiál pro jejich výrobu prošel určitým procesem barvení a úpravy. Syntetická vlákna jsou pak už chemie v čisté podobě. A pro citlivé intimní partie není rozhodně ideální kontakt s látkou, která není pro tato místa určena.

Nejenom materiál, ale také hrubší švy v rozkroku mohou způsobit mikroskopické oděrky, nepříjemné podráždění i vyrážku. Přesně to může činit pokožku mnohem zranitelnější vůči infekcím, jimž by se chozením bez spodního prádla mělo prý dát naopak úspěšně vzdorovat.

Teplo a vlhko: líheň pro mikroorganismy

Právě z důvodu očekávání protizánětlivého efektu se pro odložení spodního prádla často rozhodnou ženy, u kterých se opakovaně objevují kvasinkové a bakteriální infekce. Jejich vznik a rozvoj podporuje zejména těsné a neprodyšné spodní prádlo z nevhodného materiálu.

Většina svrchních oděvů, které se běžně nosí, ale také rozhodně není vyrobena z čisté bavlny ani jiných ryze přírodních materiálů, zmínit lze například různé elastické látky. A tak ani zde nemůže být řeč o nějakém dokonalém „větrání“. Především v případě kalhot je tak každá z takových látek živnou půdou pro vznik zmíněných nepříjemných zdravotních problémů. S tím souvisí i další věc.

Fleky, flíčky a další radovánky

Pot a jiné přirozené tělesné sekrety nejsou zadržovány bariérou, tvořenou spodním prádlem, které je jednoduché pravidelně vyměnit za čisté. Hromadí se tak v oděvech, které nejsou určeny pro každodenní praní. Místo spodního prádla, u kterého je to snadné (a které nepotřebuje k sušení dlouhou dobu ani hodně místa) je nutné prát větší kusy oděvů, především kalhoty či třeba legíny. Je to nutné udělat před každým novým použitím, pokud má být dosaženo vyšší míry hygieny.

Právě tu má chození „naostro“ totiž údajně zaručovat, a pomáhat tak efektivně předcházet vzniku a komplikovanému průběhu různých infekcí intimních partií a močových cest. Častější údržbě se ale nelze vyhnout ani u sukní a šatů, protože také ty se mění v absorpční podložku při každém dosednutí. To vše znamená zvýšenou spotřebu vody, pracích prostředků i rychlejší opotřebení oděvů.

Zkuste to v létě, doma nebo na noc

Odložení spodního prádla ze zdravotních důvodů by se tak dalo považovat za smysluplné třeba doma nebo v noci během spánku při použití volného oděvu či také u žen v létě pod sukní či pod šaty. Nedochází k permanentnímu kontaktu choulostivých partií těla s látkou a je zaručen přístup vzduchu.

Ale i zde je třeba vzít v potaz to, že nepříliš čisté a prašné venkovní prostředí má rovněž svá rizika. A pokud například šaty nemají adekvátní délku, sezení třeba na veřejných lavičkách či v MHD také není zrovna volbou, která by byla zdraví prospěšná.

V tomto kontextu se tak zdá, že úplné zavržení spodního prádla v každodenním životě není zase tak velká výhra, co se týká pozitivního vlivu na zdraví. Je to spíše věc osobního rozhodnutí a subjektivních pocitů. Tento styl si ostatně může vyzkoušet každý člověk, aby zjistil, zda je pro něj vhodný a má očekávaný přínos.

Vyznavači pohodlí a svobody však nemusí být zklamáni, pokud zjistí, že jim permanentní chození bez prádla z nějakého důvodu nevyhovuje. Dobře střižené, pohodlné a prodyšné spodní prádlo, které není na těle téměř cítit, není zase tak velkým omezením. Nejvhodnější jsou samozřejmě přírodní materiály, jako je třeba bavlna nebo konopí. Navíc díky němu a jeho správnému ošetřování lze docílit prakticky všech zdravotních benefitů, které jsou očekávány od „chození naostro“.

Galerie: Měkké oblečení pro atopickou pokožku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).