Hlavní navigace

Nové oblečení není nikdy úplně nové. Co všechno skrývá?

30. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Je neuvěřitelné, co všechno je možné najít na nově zakoupeném oděvu. Kromě běžných otisků rtěnky nebo make-upu třeba i stopy exkrementů. Dost dobrý důvod pro to, veškeré zakoupené oblečení před použitím pečlivě vyprat.

Udělali jsme si radost a neseme si domů nový kus oblečení. Upřímně – kolik z nás ho před použitím vypere a kolik si ho okamžitě oblékne a vyrazí ven? Kromě zmíněných lidských stop, které jsou samy o sobě dobrým důvodem k tomu, proč se o nové šaty pečlivě postarat, mohou být v oblečení přítomny i nejrůznější druhy roztočů a jiná číhající nebezpečí, upozorňuje server Daily Mail. V článku přitom vychází z informací maloobchodníků s oděvy i zjištění mikrobiologického testování Philipa Tierna, profesora z New York University.

  • Testy odhalily nechutné množství bakterií, které lze nalézt na nových oděvech zakoupených v obchodě.
  • Vzhledem k tomu, že stejný kus oděvu před vámi mohly zkoušet až desítky lidí, jejich biologické stopy se na oblečení hromadí.
  • Test zjistil například i fekálie na povrchu hedvábné blůzy z maloobchodu.
  • Nákaza infekce tímto způsobem je sice nízkoriziková, ale nikoliv nemožná. Doktor Philip Tierno z newyorské univerzity varuje před přenosem virů a bakterií, jako je například zlatý stafylokok, tedy bakterie zodpovědná za obtížně léčitelné infekce.
  • Dr. Tierno rovněž doporučuje každé nově zakoupené oblečení vyprat, při zkoušení nosit spodní prádlo a po nákupu si umýt ruce, abychom se vyhnuli infekcím.

Čisté, suché a s cenovkou neznamená nutně „neškodné“

Je zřejmé, že riziko představují kusy oděvu zašpiněné, potřísněné, vlhké, které mohou být úkrytem různých parazitů, roztočů, plísní. Ale když je oblečení na pohled v pořádku?

Většina z nás se při zkoušení oblečení v obchodě (pokud nejde o second hand) domnívá, že zkouší „nové“ kusy. To je sice pravda, ale jen částečně, jelikož většinu kusů si již zkoušelo několik lidí před námi. A každý z těchto lidí na oděvu zanechal svoji stopu.


Autor: Depositphotos.com

Nikdy nevíme, jaká je historie „nového“ oděvu a co ukrývá

Bývalá majitelka prodejny s oděvy popsala, jaká je běžná praxe: poté, co si zákazník vyzkouší oblečení, oděv je vrácen do regálu nebo na věšák bez jakékoli kontroly nebo čištění. Ve většině případů si přitom zákazníci přetahují oděv přes obličej, takže na látce ulpí stopy z kůže, vlasů, kosmetiky… O kontaktu s intimními partiemi ani nemluvě.

Pokud si oblečení koupíme, vrátíme se domů a naše „nové“ oblečení (vždyť má ještě visačku z obchodu) často hned natáhneme na sebe. Ve skutečnosti ale nikdy nevíme, jaká je historie tohoto „nového“ oděvu a co ukrývá.

Menu: pestrá paleta roztočů a plísní

Testování Philipa Tierna, který provedl analýzu čtrnácti různých druhů oblečení – počínaje košilemi až po kalhoty a plavky –, odhalilo v textilu mnoho organismů. Na každém z testovaných výrobků bylo nalezeno značné množství roztočů a bakterií, na jedné hedvábné blůze odhalili hleny a na jiné stopy exkrementů, důkazy kožní, a dokonce i fekální flóry.

Autoři testu byli znepokojeni nejen přítomností těchto bakterií, roztočů a virů, ale i jejich obrovským množstvím. „Některé oděvy byly vysoce kontaminovány mnoha organismy,“ uvedl Philip Tierno. „Přítomnost mnoha organismů naznačuje, že oděv byl buď zkoušen obrovským množstvím lidí, nebo osobou s velmi těžkou kontaminací,“ popsal pro pořad Good Morning America.

Odborníci sice uvádějí, že není důvod k panice, riziko potenciální infekce z takto zamořených oděvů je poměrně nízké, nicméně záleží jen na nás, na naší imunitě, citlivosti, zdravotním stavu, jak si s podobným setkáním náš organismus poradí. Například někteří roztoči nebo bakterie mohou ošklivě podráždit citlivou pokožku. Navíc se přidávají ke koktejlu chemikálií, které moderní textilie obsahují a na něž jsou někteří lidé alergičtí.

Máme se bát?

„Narážíme zde na velice citlivé téma,“ upozorňuje doktor Tierno. „Obrazně se při zkoušení každého oblečení dotýkáme něčích slabin, podpaží či obličeje. Když tak činíte v běžném životě, pravděpodobně tuto osobu znáte. Pokud ne, jistě chcete být chráněni,“ podotýká. „Možná v tom sami osobně problém nevidíte, nebo vám nepřijde důležitý, ve většině případů skutečně nákaza ani žádné jiné nebezpečí nehrozí, ale určité riziko zde je.“

Jedním z těchto problémů, které může zkoušení či následně nošení takto infikovaných oděvů přivodit, je kvasinková infekce. Dalším eventuálním následkem je průjmové onemocnění, můžete se dokonce nakazit norovirem, který způsobuje epidemickou akutní virovou gastroenteritidu, nebo již zmíněným zlatým stafylokokem. Pro citlivé jedince hrozí riziko kontaktní dermatitidy, alergické reakce apod. V oděvu se také mohou držet vši, blechy i štěnice.

Je jasné, že nám hrozí jiná, vážnější nebezpečí než „kabinková apokalypsa“. Ale proč rizika neeliminovat, když to lze. Co tedy můžeme udělat? Nezkoušet oděv na holé tělo, rozhodně ne bez spodního prádla. Co nejdříve po zkoušení v obchodě si umýt ruce, případně celé tělo. A zakoupený oděv před nošením samozřejmě nejprve vyprat. To platí rovněž pro oděvy pořízené v online obchodech, jak upozorňuje Lindsey Bordoneová, dermatoložka z Columbia University Medical Center v článku na The Independent: „Oděvy jsou skladovány a přepravovány spolu s určitými konzervačními látkami, které je chrání před vlhkostí a plísněmi,vysvětluje s tím, že tyto látky pak mohou při kontaktu s kůží způsobit zdravotní problémy, například ekzém. I zde pomůže vyprání oděvu.

Nežádoucí organismy či chemické látky jinak mohou v každém kousku nového oblečení zůstat týdny, nebo dokonce i měsíce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).