Hlavní navigace

Nakažený rohlík? Přežití koronaviru na pečivu

18. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Neexistují důkazy o přenosu koronaviru potravinami. Teoreticky je však podle odborníků možná kontaminace jídla, například nebaleného pečiva, při styku s infikovaným člověkem.

Odborníci se zatím shodují: je nepravděpodobné, že se nový koronavirus přenáší potravinami. „Přenos potravinami je nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují,“ uvedl k tomu prof. Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (CZVP SZÚ).

Rozumí se ovšem přenos potravinami z výroby, nikoli po sekundární kontaminaci na povrchu, zde již přenos zřejmě (jistého není v tuto chvíli asi nic) možný je.

Nakažený rohlík?

SZÚ na základě dotazů zveřejnil informaci týkající se možnosti kontaminace povrchu nebaleného pečiva v obchodní síti a odpověděl na časté otázky k přežití tzv. SARS koronavirů na nebaleném pečivu. Z tohoto materiálu dále citujeme.

Hlavní sdělení zní: SARS koronaviry mohou přežít na nebaleném pečivu.

„Na CZVP SZÚ nemáme žádnou informaci o tomto druhu přenosu koronavirů v souvislosti s COVID-19. Původce onemocnění však může zůstávat na rukou a povrchu předmětů několik hodin životaschopný. Lze okamžitě učinit opatření. Zákazníci mají mít zakrytý nos a ústa rouškou, šálou, šátkem a na rukou jednorázové rukavice. Přenos se maximálně sníží. Platí to pro všechny nebalené, doma tepelně dále neupravené potraviny, které řádně nemyjete,“ uvádí prof. Ruprich.

Nový koronavirus SARS-CoV-2 se běžně přenáší přímo, prostřednictvím kontaktu s tělními tekutinami infikovaného člověka, což mohou být například kapky z kašle nebo kýchání. Dále nepřímo, kontaktem s povrchy, na které nakažená osoba kašle nebo kýchá.

Aktuální informace pak naznačují, že virus může na povrchu přežít několik hodin.

Viry se v pečivu nemnoží

Obecně o virech pak SZÚ cituje z vlastní publikace věnované bezpečnosti nebalených pekařských výrobků z roku 2004: „Virová agens tvoří zvláštní kapitolu nebezpečných agens přenášených potravinami. Od bakteriálních agens se liší tím, že jejich pomnožení v pekařských výrobcích není možné. Viry se ovšem tímto druhem potravin přenášet nejspíše mohou.“

Uvedené platí zejména pro viry s fekálně-orálním přenosem. „K infekci je pravděpodobně potřebná poměrně malá infekční dávka. Platí to především pro původce virové hepatitidy A, pro adenoviry, rotaviry a Norwalk viry. Informace o tomto typu infekčních agens přenášených potravinami je stále poměrně omezená, vzhledem k problematické diagnostice, zejména v potravinách. Pečivo je považováno za jeden z možných vektorů. Podle epidemiologických hlášení (EPIDAT) bylo zaznamenáno 1575 případů onemocnění, aniž by byl známý zdroj v potravinách.“

SARS virus a přenos potravinami

Podle údajů americké FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, Food and Drug Administration) se respirační onemocnění známé pod zkratkou SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), způsobované koronaviry, s největší pravděpodobností potravinami, včetně pečiva, nešíří.

„Původce onemocnění však může zůstávat na rukou a povrchu předmětů několik hodin životaschopný. Proto se doporučuje striktní hygiena rukou, především ve výrobě potravin určených k přímé spotřebě. Striktní hygiena rukou je požadována/doporučována i pro ochranu proti šíření přenosných onemocnění při prodeji potravin, ve společném stravování a v domácnosti,“ uvádí SZÚ.

Galerie: Jak si umýt ruce, abyste se zbavili virů

Jak se chránit proti kontaminaci z pečiva

Odborníci došli k závěru, že může-li virus zůstávat na povrchu předmětů několik hodin, může přežít i na povrchu nebalených potravin, včetně pečiva. „Záleží na infekční dávce, tu ale neznáme. Nosič viru tak může nevhodnou manipulací nechtěně infikovat povrch pečiva,“ píše prof. Ruprich. Jak se tomu bránit?

Samozřejmě je bezpečnější mít pečivo balené, na které zákazníci nesahají a nekýchají na něj. To nicméně není všude k mání, pekárny nestíhají balit veškerou svoji produkci.

Základní a okamžitá opatření tedy mají být hygienická:

Zákazníci mají mít zakrytý nos a ústa rouškou, šálou, šátkem a na rukou jednorázové rukavice. Přenos se maximálně sníží. Toto opatření je třeba realizovat v supermarketech již u vchodu.

SZÚ přidává i praktický tip, jak se chránit před potenciální nákazou z nebaleného pečiva, pokud jiné neseženete:

„Chcete se pojistit proti kontaminaci na povrchu pečiva? Jednoduše si nebalené pečivo ohřejte na teplotu alespoň sedmdesát stupňů Celsia po dobu zhruba dvou minut. Budete mít pečivo bez povrchové kontaminace (mimo termorezistentní spóry) a ještě bude křupavé…“

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).