Hlavní navigace

bezpečnost potravin

Je tataráček bez hovězího podfuk?

Tatarský biftek sice nemusí být ze zákona jen ze syrového hovězího masa, ale různé náhražky zákazníky pořádně matou. Jako například výrobek zvaný tataráček. O co se jedná?

Dnes 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Kolik jídla ušetříte, když si nebudete plést pojmy

V označení potravin „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“ je velký rozdíl, ale polovina Čechů těmto pojmům nerozumí a chápe je stejně – tedy špatně.

12. 3. 2019 10:56
Doba čtení: 3 minuty

Jak převážet maso, aby se nezkazilo

Při jakých teplotách by se mělo přepravovat maso? Tři hodiny při pokojové teplotě stačí bakteriím k tomu, aby se pomnožily až desetitisíckrát.

27. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Potravinářský průkaz – povinný a zbytečný

Každý, kdo chce pracovat v potravinářství, ať už brigádně, nebo na stálý pracovní poměr, musí vlastnit zdravotní průkaz. Obvykle stačí pár minut u lékaře a pár stokorun a je váš. Klidně na celý život. Není to divné?

25. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 5 minut

Test potravinových fólií: některé jsou nevhodné pro balení tukových potravin

Do potravinářských fólií běžně balíme nejrůznější potraviny, jejich využití v domácnostech je skutečně pestré. Hygienici se proto zaměřili na bezpečnost těchto fólií. Zdravotní riziko představují obsažená změkčovadla.

8. 2. 2019 16:30
Doba čtení: 3 minuty

Proč jsme se o nelegálním polském hovězím v ČR dozvěděli tak pozdě?

Veterináři kontrolují maso polského původu v České republice. Žádné z doposud provedených vyšetření sice neprokázalo nebezpečnost rizikového hovězího pro zdraví, přesto se lidé ptají: jak se k nám maso dostalo a dalo se tomu předejít?

Doba čtení: 4 minuty

GMO – dobro lidstva?

KOMENTÁŘ – Je na čase přehodnotit odmítavý postoj k biotechnologiím, včetně GMO – geneticky modifikovaných organismů.

Doba čtení: 3 minuty

Jak si ověřit původ masa

Skandál s polským hovězím vede k většímu zájmu o původ potravin. V případě hovězího lze celkem snadno ověřit, zda maso pochází z českého chovu.

Doba čtení: 3 minuty

Polské maso z nemocných a umírajících krav je v ČR, potvrdil ministr

Tři sta kilogramů závadného hovězího z Polska se dostalo do České republiky. Veterinární inspektoři začali prověřovat všechna místa, na kterých by toto maso mohlo být.

1. 2. 2019 16:55
Doba čtení: 3 minuty

Co se děje na jatkách v Polsku?

Média přinesla informace, podle nichž docházelo na jatkách z Mazovského vojvodství v Polsku k porážkám nemocných krav. Maso pak bylo bez přítomnosti veterinářů označeno jako nezávadné, vhodné k lidské konzumaci a uvolněno na trh.

28. 1. 2019 16:52
Doba čtení: 3 minuty

Pravda o antibiotikách v mase

Maso je prý plné antibiotik. Není to pravda. Tak by se dalo stručně reagovat na mnohdy mylné představy veřejnosti a bohužel i zavádějící tvrzení některých médií. Antibiotik v masu z českých chovů se není třeba obávat.

Doba čtení: 4 minuty

Co odhalili veterináři: potraviny se převážejí v teple i ve špinavé popelnici

Státní veterinární správa (SVS) zveřejnila výsledky své činnosti za minulý rok. V oblasti související s kvalitou a bezpečností potravin veterinární inspektoři nemuseli řešit tak rozsáhlé mezinárodní aféry týkající se zdravotně závadných potravin jako v roce 2017. Přesto například celkový počet kontrol v oblasti hygieny potravin meziročně vzrostl zhruba o osm procent.

23. 1. 2019 16:51
Doba čtení: 3 minuty

Nejhorší potraviny roku 2018

Větší potravinové skandály se loni ČR vyhnuly. Čeští výrobci se snaží a jejich počet roste. Kvalita i bezpečnost našich potravin je vysoká. Zahraniční výrobci ošidili sýry o metráky másla. Trvá problém s kvalitou olivových olejů a medu. Maloobchod v roce 2018 stagnoval, zhoršuje se hygiena při prodeji nebaleného pečiva. Vyšší podíl závad než u výrobců potravin byl zjištěn v restauracích a na farmářských trzích.

Doba čtení: 8 minut

Letošní ňamky z tržnice SAPA

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Policií ČR a Celní správou kontrolovaly během letošního roku opakovaně provozovny v pražské tržnici SAPA. Mají pro to dobrý důvod.

Doba čtení: 3 minuty

O zvířatech, lidech a antibiotikách

Spotřeba antibiotik v chovech hospodářských zvířat klesá a klesat bude. Na rozdíl od jejich spotřeby lidmi.

16. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Koupila plesnivá vejce, drůbežář hází vinu na konkurenci

Koupit plesnivá vejce s plísní uvnitř byl pro paní Janu šok. Poslala nám fotky a my jsme začali zjišťovat, kdo vejce na český trh uvedl a jak k takové situaci mohlo dojít. Reakce producenta byla překvapivá.

Doba čtení: 5 minut

Káva do vlastního kelímku či hrnku? Proč by to nešlo?

Odborníci radí, jaká hygienická pravidla dodržovat při opakovaném používání vlastních kelímků. Není to nic složitého. Přesto některé podniky vyhovět nechtějí, nebo neumějí.

30. 10. 2018 18:23
Doba čtení: 4 minuty

Nejčastější omyly o hovězím mase

Kolem hovězího masa se traduje řada mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?

6. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vědci vymysleli „kód pravdy“, stříká se přímo na steaky

Firma PwC vyvíjí spolu s řezníky neviditelné „čárové“ kódy, které bude možné nastříkat na hovězí maso a posléze naskenovat. Mají sloužit především k zamezení podvodů.

5. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Inspekce zavřela Tesco. Důvod?

Prodejna Tesco v Aši byla v takovém stavu, že ji potravinářská inspekce musela uzavřít. Nejvážnějším prohřeškem byly myši a jejich trus.

Doba čtení: 1 minuta

Nenabízejte nám ovoce a zeleninu s mnoha pesticidy, vyzývají odborníci

Opakované případy překročení limitů pro pesticidy v potravinách přiměly české odborníky k výzvě. Apelují na výrobce, dodavatele, ale i prodejce, aby podobně jako v zahraničí začali dbát na kvalitu dodávaného zboží.

18. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Data potravinářské inspekce: Jak jsme na tom s kovy a dusičnany v potravinách

Výsledky laboratorních testů za loňský rok ukazují, že z pohledu bezpečnosti potravin je u nás situace lepší, než by se mohlo zdát. Rozbory Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž neprokazují nadlimitní podíly rizikových látek.

3. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Námel – droga z pole a louky

Ty tam jsou doby, kdy se na hospodářských plodinách na našich polích vyskytoval čas od času námel – jedovatá parazitická houba z čeledi paličkovicovité, což je také základ pro botanický název „paličkovice nachová“.

30. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Test akrylamidu v jídle ukázal, že EU hledá problém tam, kde není

Vypečené pečivo, křupavý chleba, víc než zlaté hranolky, to všechno je prý problém z hlediska obsahu akryalmidu – látky, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin označil za potenciální karcinogen. Test na stovce výrobků ale žádný problém nepotvrdil.

Doba čtení: 5 minut

Optimální teplota při grilování a jak ji poznat

Co grilovat a na jakém grilu… to všechno je jistě důležité. Zásadní je však teplota a doba grilování. Je dobré vědět, že teplota uvnitř masa a na grilu se liší.

Doba čtení: 3 minuty

Tuzemák smí používat „rumové aroma“ dalších pět let

Ministerstvu zemědělství se podařilo po složitých vyjednáváních prodloužit o pět let stávající výjimku používání „rumového aroma“ do tradičního alkoholického nápoje typu tuzemák.

17. 4. 2018 14:40
Doba čtení: 1 minuta

Zákaz tuzemáku kvůli údajné rakovině? Stejná látka je i v ovoci

Případný zákaz aromatu v tuzemáku, který nyní řeší Evropská unie, je nesystémové řešení.

Doba čtení: 3 minuty

Nechutné kakaové boby. Chtěli byste z nich čokoládu?

SZPI ve spolupráci s Celní správou nevpustila na trh 22 tun plesnivých kakaových bobů.

9. 4. 2018 17:18
Doba čtení: 1 minuta

Test: V balených vodách jsou mikroplasty. Nikdo neví, kde se berou

Testy nejnovějšího výzkumu, provedeného ve Velké Británii novinářskou organizací Orb Media, zkoumaly nejrůznější světové značky balené vody. Výsledky bohužel ukázaly, že až na výjimky obsahují malé kousky plastu.

Doba čtení: 6 minut

Potraviny se dají jíst mnohem déle, než uvádí datum

Plýtvání potravinami by snížilo lepší značení doby spotřeby. Jogurty lze jíst bez obav i po datu použitelnosti, tvrdí například šéf potravinářské komory.

Doba čtení: 4 minuty