Hlavní navigace

bezpečnost potravin

Koupila plesnivá vejce, drůbežář hází vinu na konkurenci

Koupit plesnivá vejce s plísní uvnitř byl pro paní Janu šok. Poslala nám fotky a my jsme začali zjišťovat, kdo vejce na český trh uvedl a jak k takové situaci mohlo dojít. Reakce producenta byla překvapivá.

Doba čtení: 5 minut

Káva do vlastního kelímku či hrnku? Proč by to nešlo?

Odborníci radí, jaká hygienická pravidla dodržovat při opakovaném používání vlastních kelímků. Není to nic složitého. Přesto některé podniky vyhovět nechtějí, nebo neumějí.

30. 10. 2018 18:23
Doba čtení: 4 minuty

Nejčastější omyly o hovězím mase

Kolem hovězího masa se traduje řada mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?

6. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vědci vymysleli „kód pravdy“, stříká se přímo na steaky

Firma PwC vyvíjí spolu s řezníky neviditelné „čárové“ kódy, které bude možné nastříkat na hovězí maso a posléze naskenovat. Mají sloužit především k zamezení podvodů.

5. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Inspekce zavřela Tesco. Důvod?

Prodejna Tesco v Aši byla v takovém stavu, že ji potravinářská inspekce musela uzavřít. Nejvážnějším prohřeškem byly myši a jejich trus.

4. 9. 2018 17:47
Doba čtení: 1 minuta

Nenabízejte nám ovoce a zeleninu s mnoha pesticidy, vyzývají odborníci

Opakované případy překročení limitů pro pesticidy v potravinách přiměly české odborníky k výzvě. Apelují na výrobce, dodavatele, ale i prodejce, aby podobně jako v zahraničí začali dbát na kvalitu dodávaného zboží.

18. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Data potravinářské inspekce: Jak jsme na tom s kovy a dusičnany v potravinách

Výsledky laboratorních testů za loňský rok ukazují, že z pohledu bezpečnosti potravin je u nás situace lepší, než by se mohlo zdát. Rozbory Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž neprokazují nadlimitní podíly rizikových látek.

3. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Námel – droga z pole a louky

Ty tam jsou doby, kdy se na hospodářských plodinách na našich polích vyskytoval čas od času námel – jedovatá parazitická houba z čeledi paličkovicovité, což je také základ pro botanický název „paličkovice nachová“.

30. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Test akrylamidu v jídle ukázal, že EU hledá problém tam, kde není

Vypečené pečivo, křupavý chleba, víc než zlaté hranolky, to všechno je prý problém z hlediska obsahu akryalmidu – látky, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin označil za potenciální karcinogen. Test na stovce výrobků ale žádný problém nepotvrdil.

Doba čtení: 5 minut

Optimální teplota při grilování a jak ji poznat

Co grilovat a na jakém grilu… to všechno je jistě důležité. Zásadní je však teplota a doba grilování. Je dobré vědět, že teplota uvnitř masa a na grilu se liší.

Doba čtení: 3 minuty

Tuzemák smí používat „rumové aroma“ dalších pět let

Ministerstvu zemědělství se podařilo po složitých vyjednáváních prodloužit o pět let stávající výjimku používání „rumového aroma“ do tradičního alkoholického nápoje typu tuzemák.

17. 4. 2018 14:40
Doba čtení: 1 minuta

Zákaz tuzemáku kvůli údajné rakovině? Stejná látka je i v ovoci

Případný zákaz aromatu v tuzemáku, který nyní řeší Evropská unie, je nesystémové řešení.

Doba čtení: 3 minuty

Nechutné kakaové boby. Chtěli byste z nich čokoládu?

SZPI ve spolupráci s Celní správou nevpustila na trh 22 tun plesnivých kakaových bobů.

9. 4. 2018 17:18
Doba čtení: 1 minuta

Test: V balených vodách jsou mikroplasty. Nikdo neví, kde se berou

Testy nejnovějšího výzkumu, provedeného ve Velké Británii novinářskou organizací Orb Media, zkoumaly nejrůznější světové značky balené vody. Výsledky bohužel ukázaly, že až na výjimky obsahují malé kousky plastu.

Doba čtení: 6 minut

Potraviny se dají jíst mnohem déle, než uvádí datum

Plýtvání potravinami by snížilo lepší značení doby spotřeby. Jogurty lze jíst bez obav i po datu použitelnosti, tvrdí například šéf potravinářské komory.

Doba čtení: 4 minuty

Potraviny, které jsou pro jednoho lék, ale pro druhého jed

Konzumace jedné a té samé potraviny může být pro někoho naprosto bezproblémová, přitom u druhého zapříčiní vážné potíže.

10. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

V centru Brna je bistro plné švábů. Inspektoři natočili jejich úprk

Náměstí Svobody je hlavní náměstí Brna, leží v samém centru historického jádra města. Najdete tu obchodní pasáže i výstavní paláce. A asijské bistro plné živého i uhynulého hmyzu, mastnoty a špíny.

13. 2. 2018 13:11
Doba čtení: 1 minuta

Navrch huj, vespod – to jste ještě neviděli

Příšerný hygienický stav v Hostinci Knínice aneb myšička v hrnečku a plíseň v lednici – tak komentují i otrlí inspektoři kontrolu restaurace na Vysočině.

18. 1. 2018 12:56
Doba čtení: 1 minuta

Módní „raw voda“ – předražená i nebezpečná

Hlavně, že je přírodní… bohužel u vody neplatí. Přirozená voda z přírody může představovat vyšší rizika než kohoutková. I když si říká „raw“.

Doba čtení: 4 minuty

Klobásy patří do lednice. Takhle se prodávat nesmí

Prodávat masné výrobky bez přikrytí a bez uchování při určených teplotách není možné. I tak ale nedávno inspektoři narazili na prodejce, který se bez lednice i bez dokumentů potřebných k prodeji obešel. A není to případ ojedinělý.

15. 1. 2018 12:30
Doba čtení: 1 minuta

Bakterie v ledu – problém se týká poloviny vzorků

Téměř polovina hodnocených ledů do nápojů v restauracích nesplnila zdravotní a hygienické limity, informuje SZPI. Obsahovaly například bakterie E. coli a enterokoky.

11. 1. 2018 16:15
Doba čtení: 1 minuta

Ovocný příkrm obsahuje zbytky čistidla

dm drogerie stahuje z prodeje dětskou přesnídávku „babylove BIO ovocný příkrm, jahoda, malina & jablko“. Pokrmy pro děti od ukončeného čtvrtého měsíce mohou obsahovat zbytky čisticího prostředku s obsahem chloru.

11. 1. 2018 11:27
Doba čtení: 1 minuta

dTest ověřil, jak přesně měří tester dusičnanů. Je to bída

„Šokující video o zelenině a ovoci“ není zas tak šokující. Poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici v našich obchodech, která se nedávno šířila internetem, je postavená na nepřesném měření.

9. 1. 2018 14:00
Doba čtení: 3 minuty

Máme se bát fosfátů v potravinách? Kebabem to nekončí

Obecně platná odpověď na výše položenou otázku zřejmě zní – částečně ano. Největší riziko příjmu těchto látek z potravy do lidského organismu ale nepředstavují masné výrobky, které byly v poslední době s fosfáty, kvůli „kauze kebab“, spojovány.

8. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Fritování: Vyměňují restaurace a stánky olej včas?

Pražští hygienici kontrolovali kvalitu olejů při fritování ve stravovacích zařízeních. Sledovali také dodržování vhodných teplot a výměnu olejů. Došli k jiným závěrům než nedávno potravinářská inspekce.

Doba čtení: 3 minuty

Nejhorší potraviny roku 2017

Přinášíme tradiční přehled závadných potravin uplynulého roku. I letos bylo nejvíce nálezů ve skupině masných výrobků a vín. Kteří prodejci a výrobci potravin skončili na pranýři?

4. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Veterináři zkontrolovali desítky chovů kvůli pesticidům

Stovky vyšetření masa, mléka, vajec či medu přinesly dobrou zprávu pro české chovatele a spotřebitele. Tři rozsáhlé kontrolní akce veterinární správy nezjistily žádné zbytky pesticidů v produktech z českých chovů.

13. 12. 2017 9:35
Doba čtení: 2 minuty

Na tyhle pozor, nabízejí nelegální potraviny

Nelegální výrobny i prodejny potravin představují riziko. Veterináři v poslední době odhalili hned několik případů. Jak je sami poznáte?

29. 11. 2017 22:18
Doba čtení: 4 minuty

Řetězce prodávaly nebezpečnou slaninu

Veterinární inspekce varuje spotřebitele, kteří by měli doma slaninu od slovenského výrobce. Obsahuje listerie.

28. 11. 2017 13:28
Doba čtení: 1 minuta

Akrylamid v jídle: Čím propečenější, tím hůř

Brambory či chléb s tmavě opečenou kůrkou, pražená káva, smažené chipsy… Jak informuje časopis dTest, čím propečenější, tím škodlivější. Nyní je šance na změnu, výrobci dostali návod na snížení množství toxického akrylamidu v potravinách.

28. 11. 2017 10:50
Doba čtení: 4 minuty