Hlavní navigace

Je zdravotnictví k mužům nefér? V ČR si musí platit screening rakoviny prostaty

8. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Počet mužů s diagnózou rakoviny prostaty v České republice stále narůstá. Každoročně si nepříjemnou zprávu vyslechne 8000 mužů, pětina z nich přichází k lékaři pozdě. Kdo chce situaci řešit preventivně, musí často platit ze svého, a to i když je v rizikové skupině. Celoplošný program časného záchytu totiž zatím nefunguje.

Čeští urologové volají po změně už dlouho, protože vědí, že screening rakoviny prostaty má smysl. V zemích, kde ho zavedli, se totiž úmrtnost na tento karcinom snížila až o 20 %. Slibná jednání ale prozatím přerušila pandemie koronaviru.

Co se dozvíte v článku
  1. Pacient: Jsem riziková skupina, test musím zaplatit
  2. Rakovina prostaty v České republice
  3. Přijít včas – ale kdy a kam?
  4. U koho je větší riziko vzniku nádoru
  5. Příznaky rakoviny prostaty
  6. Jak se (ne)projevuje rakovina prostaty
  7. Screening je řešení, u nás zatím nefunguje

Pacient: Jsem riziková skupina, test musím zaplatit

Jiřímu je 43 let, jeho otec zemřel nedávno na rakovinu prostaty. Jiří je zodpovědný a ví, že je v rizikové skupině tohoto onemocnění, které je většinou dobře řešitelné – ale včas. Pátrá proto po možnosti, jak se chovat obezřetně. Na klasické preventivní prohlídce u praktické lékařky dostává žádanku na krevní odběry, které stanoví hladinu cukru, cholesterolu a další hodnoty. Ptá se na možnost odběru tzv. PSA testu, který může k rakovině prostaty hodně napovědět. Není problém. Ale bude ho to stát zhruba 800 korun. To není zrovna málo.

„Ano, i takto to může v praxi vypadat,“ potvrzuje Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti ČLS JEP. „Pravidla totiž nejsou přesně daná. Preventivní prohlídky urologové doporučují, ale postup na úhradu takové prohlídky není.“

Jinak řečeno – panu Jiřímu nezbývá, než si testy zaplatit, nebo to „zkusit jinde“ – třeba přímo u urologa – zda by to nešlo zařídit „na pojišťovnu“.

Galerie: Nebojte se vyšetření prostaty

Rakovina prostaty v České republice

  • Podle expertů žije v Česku odhadem 60 000 mužů, kteří se s nádorem v nějaké fázi léčí nebo léčili. 
  • Nemoci v Česku ročně podlehne přibližně 1400 mužů. Nejvíce nemocných je v Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. 
  • Přesné důvody, proč se počty případů s rakovinou prostaty drží vysoko, a dokonce mírně stoupají, odborníci neznají. 
  • Jedním z faktorů je podle nich delší doba dožití a zřejmě i životní styl a strava. 
  • Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je Česko na 6. místě, co se počtu nemocných týče. Ve světě je na 13. místě. 
  • V mortalitě si ČR stojí lépe – v Evropě je na 21. pozici a ve světě na 100. místě. 

Přijít včas – ale kdy a kam?

O prevenci by se měl zajímat každý muž, ale Jiří a všichni ostatní, kteří mají riziko v rodině, ještě více. Čeští muži ale podle slov Romana Zachovala příliš zodpovědní ke svému zdraví nejsou a obvykle je k prevenci spíš popostrčí ženy (samy zvyklé třeba na screening rakoviny prsu, který nezanedbají tři čtvrtiny z nich).

„Muži by měli prozatím o vyšetření žádat sami, ať už u praktického lékaře, nebo u urologa,“ zdůrazňuje Roman Zachoval. „I program časného záchytu, určitá forma screeningu, o který usilujeme, má smysl v případě, že se ho bude účastnit co nejvíce mužů.“

Zatím se ale všichni musí spolehnout na svou vlastní aktivitu.

Ke zjištění toho, zda jedinec nádor má, přitom stačí PSA test, který mapuje hladinu tzv. prostatického specifického antigenu, a vyšetření prostaty konečníkem. Takto s nejvyšší pravděpodobností odhalíme, zda v těle nebují nádor, upozorňuje Roman Zachoval, že základní informace je snadno odhalitelná.

U koho je větší riziko vzniku nádoru

Jiří je spíš netypickým příkladem muže, který chce situaci řešit včas. Pokud je totiž nádor prostaty v rodině, doporučují lékaři chodit na preventivní prohlídky od 40. roku věku. Pravděpodobnost onemocnění je totiž dvakrát vyšší než u ostatních. Ani když se ale rakovina prostaty v rodině nevyskytuje, neměli by muži po padesátce s návštěvou lékaře váhat.

„Přibližně 70 % nádorů tohoto typu sice roste pomalu, ale když už se ohlásí obtížemi, může být na kompletní odstranění pozdě. To se týká asi 20 % pacientů, připomíná Roman Zachoval. „Naše odborná společnost se neustále snaží o osvětu, spolupracujeme s nadací Muži proti rakovině a s tím spojenou kampaní Movember. Všechny aktivity přispívají k tomu, že nemoc je menší tabu než dříve a muži už se o ni tolik nestydí mluvit.“ 

Příznaky rakoviny prostaty

  • Mezi obvyklé symptomy patří jakékoli změny při močení.
  • Je to například slabý proud moči, častější nucení na toaletu, krev v moči.

Jak se (ne)projevuje rakovina prostaty

Rakovina prostaty je zákeřná tím, že se zpočátku neprojevuje, v těle může růst i deset let a zůstává dlouho neodhalená. Pak už se „hraje o čas“. V časných stadiích urologové nádor operují, dnes už většinou laparoskopicky nebo roboticky. O druhé metodě jsme nedávno podrobně informovali v rozhovoru s přednostou Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Milošem Broďákem.

„Používáme moderní a velmi jemnou techniku, díky tomu se nám daří vyhnout se nežádoucím vedlejším účinkům zákroku, jako například pooperační inkontinenci nebo impotenci, vysvětluje i Roman Zachoval. „Pokročilé fáze nemoci se léčí hormonální terapií nebo chemoterapií, které jsou schopny pacientům zajistit řadu let kvalitního života.

Galerie: Robotické operace prostaty

Screening je řešení, u nás zatím nefunguje

Celoplošný screening by samozřejmě situaci výrazně zjednodušil. Odborné společnosti o něj také usilují:

„Aby měl takový screening smysl, musí běžet alespoň deset až patnáct let. Pak se v počtech prohlídek na jeden zachráněný život dostáváme na slibné hodnoty. Přestože jsou u nás čísla nemocných dlouhodobě vysoká, není bohužel prevence karcinomu prostaty součástí žádných preventivních prohlídek a programů,“ konstatuje Roman Zachoval. „Screening karcinomu prostaty zavedlo například Švýcarsko, Švédsko, Německo nebo Nizozemsko. Čísla z těchto zemí ukazují, že se snaha o časný záchyt rakoviny vyplatí. Naopak v USA, kde screening zrušili, významně stoupla úmrtnost a výskyt pokročilých stadií nemoci, uzavírá lékař.

Odborná spolupráce:

Prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA

Přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze a předseda České urologické společnosti ČLS JEP. Před osmi lety založil Nadační fond Muži proti rakovině. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).