Hlavní navigace

Máte kašel? Lékaři doporučují jednoduché dechové cvičení

12. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ať už je jeho příčinou obávaná nemoc COVID-19, nebo jiná infekce, kašel se nemusí řešit pouze léky. Odborníci ze Společnosti všeobecného lékařství doporučují speciální cvik, který lze v pohodě provádět doma.

Sestav a cviků v rámci dechové fyzioterapie a rehabilitace samozřejmě existuje celá řada. Obvykle je učí fyzioterapeut a volí také nejvhodnější postup na míru tomu, s kým pracuje a s jakým onemocněním mu má pomoci. 

Dýchání během respirační infekce

Společnost všeobecného lékařství (SVL) připravila pro pacienty užitečný rozcestník informací, který pomáhá v orientaci v momentální době pandemie koronaviru. Jak komunikovat se svým praktickým lékařem a co všechno je třeba vědět, jsme psali zde. Kromě horečky trápí mnoho lidí i kašel – a velkou pomocí k rychlejšímu uzdravení z něj nemusí být jen léky. Během domácí samoléčby mohou všichni pacienti celý proces urychlit, když si osvojí techniku dechového cvičení. To slouží k provzdušnění plic a následnému lepšímu odkašlání. 

Přesný návod k dechovému cvičení

Cvik by se měl podle odborníků ze SVL provádět několikrát denně a vsedě. Zde je přesný návod, jak postupovat:

  • Pětkrát za sebou se hluboce nadechneme.
  • Po nádechu vždy zadržíme dech a počítáme do pěti.
  • Poté vydechneme.
  • Po této sérii se pokusíme s ústy zakrytými kapesníkem hluboce odkašlat. 
  • Celý cyklus zopakujeme ještě jednou. 

Samozřejmostí by mělo být zachování bezpečného prostředí v celé domácnosti, kterou většina z nás sdílí s rodinou. „Řízené kašlání“ je tak lepší provádět v místnosti, kde nemocný tráví naprostou většinu času.

„Nelze ale vyloučit mírné motání hlavy a mžitky před očima,“ uvádí se na stránkách SVL s doporučením, aby byl tedy raději někdo z rodiny poblíž.

„Dechové cvičení můžete doplnit deseti minutami klidného hlubšího dýchání v leže na břiše. Pro větší pohodlí je vhodné podložit si prsa, pánev a nohy od kolen dolů menším nízkým polštářem,“ doporučují odborníci.

Léky na různé typy kašle

  • Na kašel doporučují lékaři užívat i léky, důležité je odlišit, zda se jedná o suchý, či vlhký typ kašle.
  • Na suchý kašel jsou vhodná antitusika – Tussin, Ditustat, Stoptussin, Levopront, Codein.
  • Na vlhký kašel se používají expektorancia, léky ulehčující odkašlávání – Erdomed, ACC long, Mucosolvan, Ambrobene, Bromhexin.
  • Kdo dává přednost přírodní léčbě, může vyzkoušet sirup z cibule a cukru, Kalobu, průduškový čaj, jitrocelový sirup.
  • Léky, usnadňující odkašlávání, se mají naposledy užívat kolem 17:00 hodiny, aby nenastalo přílišné zahlenění na noc.
  • Léky je také možné kombinovat – přes den léky na odkašlání a na noc lék proti suchému dráždivému kašli (tedy např. ráno a ve 14:00 Erdomed, na noc Tussin či Stoptussin).

Zdroj: Společnost všeobecného lékařství

Galerie: Lidové recepty proti chřipce a nachlazení z celého světa

Cviky pro každý den

Dechová cvičení doporučují i lékaři z Lázní Luhačovice – je ale třeba dbát na správnou techniku, která se dá nastudovat z různých návodů například na YouTube.

„Cviky se dají praktikovat každý den v domácím prostředí Jejich nezbytným základem je správné držení těla a nácvik břišního dýchání,“ vysvětluje MUDr. Jiří Hnátek z Lázní Luhačovice. A jak tedy na to? „Plynulý nádech by měl vycházet z kontrolovaného vyklenutí břicha, které je následováno rozšířením hrudníku při maximálním nádechu. Poté následuje pasivní výdech, přičemž se vše provádí se zavřenými ústy, a to vleže nebo vzpřímeném sedu. Ruce jsou přitom opřeny v bok pod okrajem dolních žeber, palce směřují dozadu, ostatní prsty vpřed. Svaly v oblasti ramenních pletenců musí být po celou dobu nádechu relaxované,“ uzavírá primář Hnátek. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).