Hlavní navigace

Luštěniny změnily svou tvář. Vaří se pět minut a chutnají jako těstoviny

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vaří se pět minut a chutnají jako těstoviny. Přitom neztratily nic z nutričních benefitů luštěnin. Luštěninové těstoviny jsou novinka s bohatým využitím. Bez namáčení, bez nadýmání a s výbornou chutí.

Luštěninové těstoviny neobsahují žádné jiné přísady než luštěniny, což je skvělá zpráva. Luštěniny se tak prakticky změní na těstoviny. Jakoby mávnutím kouzelného proutku proměníme surovinu, která je sice velmi zdravá, ale obecně nám moc nejede, na potravinu, kterou v Česku milujeme. Jeden Čech totiž sní za rok přes osm kilogramů těstovin.

Co se dozvíte v článku
  1. Proč je důležité jíst luštěniny
  2. Z čeho se vyrábí luštěninové těstoviny
  3. Luštěninové těstoviny se již dají běžně koupit, cena se dost liší
  4. Podle čeho vybírat
  5. Pozor na rozvaření, někdy je i pět minut moc

Proč je důležité jíst luštěniny

V suchém stavu obsahují (vyjma sóji) 20 % bílkovin, podobně jako libové maso. Mají kolem 60 % sacharidů, a poslouží proto jako vhodná příloha.

Díky svému nízkému glykemickému indexu se energie z nich uvolňuje postupně, a my tak vydržíme dlouho sytí a zaženeme chutě na sladké, které často vznikají jako důsledek konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem.

A navíc luštěniny obsahují kolem 10 % vlákniny. Pro srovnání, sto gramů celozrnného pečiva obsahuje cirka 7 g vlákniny, sto gramů knäckebrotu (což je celý balíček) asi 15 g vlákniny.

Přes všechny tyto nesporné výhody luštěnin nejíme tolik, kolik by bylo vhodné. Teď můžeme získat prakticky všechny benefity luštěnin v podobě speciálních těstovin.

Z čeho se vyrábí luštěninové těstoviny

„Luštěninové těstoviny se vyrábí z luštěnin, které se rozemelou na mouku. Složení mouky je tedy velmi podobné jako složení suchých luštěnin. Pokud se mouka vyrábí z loupaných luštěnin, může mít trochu méně vlákniny a některých minerálních látek, ale jinak je obsah živin v podstatě stejný,“ popisuje nutriční specialistka Hana Pávková Málková ze společnosti STOB.

Například v bezlepkovém bio mlýně společnosti Probio melou mouku z červené čočky, která je loupaná, a proto je taková mouka, potažmo luštěniny z ní vyrobené, snáze stravitelná.

Složení 100% luštěninových těstovin na českém trhu je skutečně jen luštěninová mouka, při přípravě spojená s trochou vody. Takové těsto si to míří směr výrobník. Následně těstoviny putují do sušárny, pak do sáčků a do obchodů. (Podrobně výrobní cestu českých luštěninových těstovin popíšeme v samostatném článku.)

Luštěninové těstoviny se již dají běžně koupit, cena se dost liší

Prodávají se často jako fusilli (vrtulky) v sáčku po 250 gramech, v cenách dosti různých. Záleží na výrobci i na vstupní surovině. Zatímco čtvrtkilovka hrachových těstovin vyjde u české firmy Green Apotheke na 34 Kč, 230 gramů těstovin z červené čočky od Sam Mills vyjde na internetu na 56 Kč. A když chcete bio kvalitu, tak si na čtvrtkilový sáček penne z červené čočky od společnosti Goodie připravte 98 Kč.

Příznivou zprávou je ale určitě fakt, že řetězec Lidl nově pod svojí privátní značkou Tiradell nabízí 250g fusilli z cizrny, zeleného hrachu nebo červené čočky za jednotnou cenu 39,90 Kč. Sázíte-li na bio kvalitu, vyrábí ji pod svou privátní značkou i Kaufland. Rollini (spirálky) z červené čočky vyjdou na přibližně padesát korun.

V obchodech jsme viděli i těstoviny od společnosti Bonduelle. Jsou také barevné, ale nejsou čistě luštěninové. Ty červené jsou kombinací červené čočky a karotky, zelené zas hrášku a špenátu, žluté jsou z cizrny a kukuřice. Kombinaci luštěnin a zeleniny ale neberte jako něco špatného, luštěniny jsou stále základem, zelenina tvoří jen malou část.

Podle čeho vybírat

Pokud hledáte těstoviny čistě luštěninové, vyplatí se číst obal výrobku. „Nebude-li v názvu napsáno například ‚100% cizrnové‘, ale ‚s cizrnou‘, měli bychom zbystřit,“ říká nutriční poradkyně s tím, že takové těstoviny mohou být kombinací například luštěnin a rýže. Luštěniny mohou tvořit například jen 10 % a nutriční benefity takového výrobku už nebudou tak významné. Budou mít například vyšší glykemický index a obsahovat jen málo bílkovin.

Pozor na rozvaření, někdy je i pět minut moc

Máme tedy celou řadu důvodů, proč bychom měli konzumovat luštěniny – třeba právě ve formě těstovin – minimálně jednou týdně, jak doporučují výživoví poradci. Teď, když je tu moderní potravina, která nevyžaduje dlouhou dobu vaření ani namáčení, to bude snazší než dřív.

I proto, že využití luštěninových těstovin je skutečně pestré. „Můžete je použít tak, jak jste zvyklí používat klasické těstoviny. Jako přílohu nebo třeba pro přípravu salátu. Výhodou je, že obsahují více bílkovin, a hodí se tak i do různých bezmasých pokrmů,“ popisuje široké využití v kuchyni Hana Pávková Málková.

Vaří se stejně jako těstoviny v osolené horké vodě. Jen výrazně kratší dobu, čtyři až pět minut.


Autor: Depositphotos

Těstoviny z luštěnin jsou zdravé, chutné, a navíc pěkné na pohled

Luštěnin máme obecně v jídelníčku málo, proto jsou luštěninové těstoviny jednoduchým řešením, jak luštěniny nenásilně do jídelníčku zařadit, a to například i dětem nebo někomu, kdo luštěniny odmítá. „Je ale potřeba počítat s tím, že mají trochu odlišnou chuť než klasické těstoviny, na které jsme zvyklí,“ upozorňuje nutriční poradkyně.

Záleží na tom, jaké luštěninové těstoviny si v obchodě vyberete. Tužší konzistenci, podobnou těm italským, pšeničným, vařeným al dente, mají všechny tři privátky z Lidlu. Skvěle se tak hodí do salátu, kde si udrží tvar a perfektně ve svých záhybech udrží zálivku.

V horké vodě opravdu musíte hlídat bio těstoviny z červené čočky z Kauflandu, snadno se rozvaří. Velmi jemné jsou těstoviny Bonduelle s přídavkem zeleniny, kde se luštěninová chuť nejvíce ztrácí. Ale že by některé vyzkoušené druhy byly vyloženě cítit jako cizrna nebo hrášek, to bych neřekla. Doma už je jíme určitě dva roky a zatím nepřišly žádné reklamace, byť máme doma strávníka, který kolem luštěnin chodí tím největším obloukem.

Odborná spolupráce:

Ing. Hana Pávková Málková

Absolventka VŠCHT se zaměřením na kvalitu a bezpečnost potravin. Zabývá se redukcí hmotnosti se zaměřením na trvalou změnu životních návyků ve společnosti STOB. Je spoluautorkou knih o výživě a dalších pomůcek k rozumné redukci váhy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).