Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Témata
»
čočka
čočka
1
–
14
/
14
Děti vidí čím dál hůře. Lékaři viní mobily a to, že školáci skoro nechodí ven
Méně času stráveného venku, častější vystavování se umělému světlu a sledování obrazovek na blízko. Těmito důvody vysvětlují lékaři, proč za poslední dvě desetiletí tak přibylo lidí s krátkozrakostí. Oční vada označovaná také jako myopie se většinou začne projevovat už v dětství.
Radka Wallerová
1. 7. 2024
Co je vláknina a jak prospívá lidskému zdraví?
Dostatek vlákniny ve stravě si spojujeme především se správným fungováním střev. Má však řadu dalších benefitů pro lidské tělo a procesy, které se v něm odehrávají. Kolik vlákniny denně by měl člověk sníst a které potraviny jsou na ni bohaté? A na co si dát pozor?
Kateřina M. Košutová
18. 8. 2022
Které vitamíny a další látky podporují zdravý imunitní systém?
Fungování imunitního systému lidského těla je nesmírně složité. Jeho úkolem je bránit organismus před infekcemi i patogeny a nevyvážený životní styl může jeho práci pořádně ztížit. Jak lze podpořit správnou funkci imunitního systému a které vitamíny a jiné látky jsou v tom dobrými pomocníky?
Kateřina M. Košutová
7. 7. 2022
Jak se vyrábí luštěninové těstoviny
Luštěninové těstoviny začala společnost Green Apotheke vyrábět před čtyřmi lety, a to přímo z luštěnin, které si mlela na kamenném mlýnu. Dnes už je výroba o kus dál a těstoviny tu vyrábí ze speciálně upravené luštěninové mouky.
Kateřina Čepelíková
25. 5. 2021
Luštěniny změnily svou tvář. Vaří se pět minut a chutnají jako těstoviny
Vaří se pět minut a chutnají jako těstoviny. Přitom neztratily nic z nutričních benefitů luštěnin. Luštěninové těstoviny jsou novinka s bohatým využitím. Bez namáčení, bez nadýmání a s výbornou chutí.
Kateřina Čepelíková
11. 5. 2021
Počet nových komentářů
2
Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovina
Luštěniny bychom měli mít na talíři dvakrát až třikrát týdně. Jenže namáčení nějakou dobu trvá, stejně tak vaření. Naštěstí už existují luštěniny ve formě, o níž se nám dříve ani nesnilo. Rychle využitelné a nesmírně chutné.
Kateřina Čepelíková
19. 2. 2021
Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu
Nemůžete se dočkat vlastních výpěstků a sklizně? Můžete si čas do jara ukrátit klíčením. Ať už vezmete jakékoliv semínko ze spíže, lze v něm díky vodě a péči aktivovat živiny a mnohé důležité látky.
Redakce
16. 2. 2021
Domácí klíčení: tipy výživových poradců
Rostlinné klíčky a výhonky jsou zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek. Klíčení zvládnou i začátečníci. Zkusit můžete řeřichu, vojtěšku, mungo, čočku nebo čím dál oblíbenější pohanku.
Veronika Řeháková
21. 5. 2018
V čem tkví zrada luštěnin
Čočka, fazole, hrách, cizrna… Všechny druhy luštěnin jsou zdravé, některé však nadýmají, jiné jsou náročné na přípravu, fazole v nálevu zase mohou obsahovat zbytečný cukr. Co s tím?
Veronika Pourová
9. 4. 2018
Počet nových komentářů
1
4 barvy čočky: Proč není jedno, kterou jíte
Čočka hnědá a tmavozelená jsou klasika, na červenou jsme si pro její výhody už také zvykli. Nejnovějším druhem čočky v našich kuchyních je čočka černá zvaná beluga.
Redakce
9. 6. 2016
Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů
Čočka má mnohé výhody, a nemusí dokonce ani nadýmat, když víte, jak na to. Každá z barevných variant čočky se hodí trochu na něco jiného, ale tradiční českou polévku si připravíme z hnědé čočky.
Petr Havel
24. 2. 2016
Počet nových komentářů
3
Černou čočku nemusíte namáčet
Luštěniny obecně moc nekonzumujeme, odrazuje nás dlouhá doba přípravy, máčení i následně nafouknuté břicho. To ale ještě neznáme černou čočku a fígle proti nadýmání.
Redakce
11. 1. 2016
Luštěniny jsou cenným zdrojem bílkovin
Fazole, čočka, cizrna či hrách jsou opravdovými energetickými zázraky. Vyživují organismus, zasytí, jsou lehce stravitelné a téměř bez kalorií…
Simona Procházková
28. 11. 2013
Počet nových komentářů
3
Luštěniny: dobrý důvod k namáčení
Luštěniny jíme míň a míň. A je to škoda. Vedle mnoha pozitiv mají snad jediné negativum. Ale proč myslíte, že je už naši předci namáčeli?
Petr Havel
2. 11. 2012
Počet nových komentářů
2
1
–
14
/
14
Domácí lékař
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Absces konečníku (Rektoanální absces)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Melanom může mít každý, ale většinou jde o blonďáky s modrýma očima
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji