Hlavní navigace

Výskyt lupů bývá provázen svěděním pokožky. Řešením je vybrat účinný šampon

24. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos/1odinmig.gmail.com
S lupy se během života setká asi půlka dospělé populace, ale nevyhýbají se ani dětem a dospívajícím. Ačkoliv jde spíše o kosmetický problém, dokáže pořádně potrápit a má silný vliv na psychiku. Stav vlasové pokožky může hodně zlepšit úprava jídelníčku, volba vhodné vlasové kosmetiky a použití správného šamponu na lupy.

Co jsou lupy?

Lupy jsou odumřelé kožní šupinky na pokožce hlavy. Za normálních okolností se kůže obnovuje postupně a její odlupování tak není nijak viditelné. V určitých případech ale může docházet k odlupování ve zvýšeném množství, takže vznikají lupy. Větší množství lupů navíc bývá provázeno svěděním, podrážděním či zarudnutím pokožky. [1, 23]

Forma lupů

Malé bílé šupinky, které se odlupují z vysušené pokožky, označujeme jako suché lupy. Ulpívají po celé délce vlasů a často padají na ramena. Jsou navíc spojeny i s dalšími nepříjemnými projevy, mezi které patří svědění a podráždění vlasové pokožky. Kůže ale nejeví typické známky zánětu.

Oproti tomu mastné lupy jsou nažloutlé šupinky nasáklé mazem. Často ulpívají přímo na pokožce hlavy, zatímco kůže bývá zarudlá a nutí ke škrábání. Tento typ lupů často souvisí se seboroickou dermatitidou. Mastné lupy pak mohou tvořit také větší ložiska a postihovat kromě pokožky hlavy i obočí.

Kde všude se lupy vyskytují?

Ačkoliv si většina lidí stěžuje na lupy ve vlasech, mohou se objevit také:

  • lupy v obočí,
  • u mužů lupy ve vousech. [4, 5, 6]

Lupy: příčina a vznik

Při vzniku lupů hraje důležitou roli typ pokožky. Náchylná k jejich vzniku je zejména mastná pokožka. V takovýchto případech je nejčastější příčinou zánětlivé onemocnění pokožky zvané seboroická dermatitida, při kterém jsou na pokožce hlavy přemnoženy kvasinky Malassezia furfur. V oblastech s přemnoženými kvasinkami pak dochází k nadměrné tvorbě lupů. Seboreu podněcují i genetické predispozice, zvýšená hladina testosteronu či neurologické poruchy.

Mnoho lidí se domnívá, že jsou lupy důsledkem nedostatečné hygieny. Paradoxně ale souvisí spíše s nadměrnou péčí o vlasy a vlasovou pokožku. Za vznikem lupů může stát celá řada faktorů:

  • použití nevhodné a agresivní vlasové kosmetiky (včetně nevhodného šamponu),
  • přehnaná péče o vlasy po mytí (česání a stylingové přípravky),
  • úprava účesu horkým vzduchem (fénování, kulmování či žehlení vlasů stimuluje mazové žlázy),
  • prožívání velké psychické zátěže a dlouhodobý stres,
  • přidružená chronická onemocnění (diabetes mellitus, neurologická onemocnění, Parkinsonova choroba, autoimunitní onemocnění, AIDS),
  • jídelníček s převahou tučných, smažených a sladkých jídel,
  • hormonální změny (puberta, těhotenství a podobně),
  • další kožní onemocnění (lupénka, ekzém, kontaktní dermatitida). [7, 8, 9, 10]

Máte lupy?

Co na lupy zabírá?

Při léčbě tohoto kožního onemocnění je důležité zvolit v prvé řadě vhodný přípravek na lupy. Šampon na lupy by měl totiž odpovídat povaze lupů. Podle toho rozlišujeme:

  • šampon na suché lupy – mělo by jít o přípravek pro citlivou pokožku, jeho úkolem není odmašťovat, ale naopak hydratovat,
  • šampon na mastné lupy – často funguje i jako peeling, protože má odstranit šupinky usazené na pokožce hlavy, ve složení se nachází také antimikrobiální látky zabraňující množení kvasinek.

Vhodným doplňkem léčby je úprava životního stylu. Z jídelníčku se doporučuje vyřadit tučná, smažená, sladká a kořeněná jídla. Naopak je vhodné konzumovat co nejvíce potravin bohatých na zinek, selen a vitamíny skupiny B. Tyto látky přispívají ke zdraví nehtů, kůže a vlasů.

Po několika týdnech používání šamponu by se mělo dostavit zlepšení. Pokud potíže s lupy přetrvávají, je vhodné navštívit dermatologa. Odborník určí příčinu potíží, doporučí účinnější přípravky a případně předepíše i kortikoidy, které se používají u těžších zánětů. [11, 12, 13, 14]

Babské rady na lupy a bylinky

Z babských rad se dá použít třeba oplachování vlasů vodou s citronovou šťávou či jablečným octem. Tyto směsi slouží pouze k oplachu, takže je aplikujte až v závěrečné fázi mytí vlasů. Ke zklidnění a vyživení vlasové pokožky mohou přispět také:

  • odvary z kopřiv, břízy a heřmánku,
  • kokosový olej,
  • olivový olej,
  • levandulový olej,
  • jedlá soda. [15, 16]
Chodíte spát s mokrou hlavou? Vadí to vlasům i kůži Přečtěte si také:

Chodíte spát s mokrou hlavou? Vadí to vlasům i kůži

Lupy ve vlastech u dětí

U kojenců a menších dětí se doporučuje používat přípravky určené speciálně pro děti. Šampony na dětské lupy mají šetrné složení, které nedráždí citlivou pokožku. U malých dětí se lupy ale vyskytují spíše vzácně. Jejich vznik může podněcovat například chlorovaná voda z bazénu. Pokud jsou šupinky mastné, žluté až nahnědlé, může se jednat o projev seboroické dermatitidy.

Lupy trápí častěji dospívající pacienty a jedince v pubertě. Na jejich vzniku se totiž významně podílí hormonální nerovnováha.

Lupy v těhotenství

Během těhotenství se mnoho žen potýká se změnou kvality vlasů. Některé nastávající maminky mají díky zvýšené hladině estrogenu vlasy silnější, pevnější a lesklejší. Jiné se ale mohou potýkat s nadměrným vypadáváním vlasů v důsledku působení progesteronu. Ve 3. trimestru se může objevit i suchá pokožka hlavy a lupy. Odlupující se šupinky kůže mohou vznikat i kvůli zvýšené citlivosti na některé kosmetické produkty. [17, 18, 19]

Zdroje: healthline.com, nhs.uk, mayoclinic.org, bebeautiful.in, verywellhealth.com, aad.org, medicalnewstoday.com, webmd.com, northstardermatology.com, raisingchildren.net.au, medicinapropraxi.cz

Co jsou to lupy?
Lupy jsou odumřelé kožní šupinky, které se odlupují z pokožky hlavy. Někdy se mohou vyskytovat i v obočí a u mužů ve vousech. Výskyt lupů může být provázen svěděním, podrážděním a v případě zánětu i zarudnutím kůže.
Způsobuje lupy seborea?
Ano, seboroická dermatitida představuje častou příčinu vzniku takzvaných mastných lupů. Mastné lupy jsou velké, mastné a mají žluté zabarvení. Mohou splývat v rozsáhlejší ložiska. Pokožka hlavy bývá zarudlá, svědivá a nutí pacienta ke škrábání.
Je vhodné používat jablečný ocet na lupy?
Jablečný ocet patří mezi přírodní přípravky, které mohou omezovat množení kvasinek, takže jsou vhodné zejména při výskytu mastných lupů. Jablečný ocet použijte k závěrečnému oplachu po mytí vlasů v poměru 1 : 1 s vodou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).