Hlavní navigace

Bedýnky ovoce a zeleniny jen za 25 korun už má Lidl na všech svých prodejnách

15. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Se souhlasem Lidl Česká republika
Maloobchodní řetězec Lidl začal nedávno nabízet v některých svých obchodech tříkilové balení ovoce a zeleniny za pouhých pětadvacet korun. Nyní tento projekt rozšířil na všechna svá prodejní místa v ČR.

Společnost Lidl pokračuje ve svém dlouhodobém směřování k udržitelnosti. Od pondělí 15. listopadu si tak budou moci zákazníci ve všech 283 prodejnách zakoupit za symbolickou cenu 25 Kč bedýnky s mixem ovoce a zeleniny, které mají za cíl snížit plýtvání jídlem.

Zboží, které by se jinak vyhodilo

Řetězec tak dotahuje již před časem započatou aktivitu, kdy bedýnky s ovocem a zeleninou za 25 Kč nabízel pouze na vybraných prodejnách. Nyní již budou k mání všude. Jak Lidl aktuálně informuje v tiskové zprávě, chce tímto krokem přispět k boji proti tzv. food waste neboli plýtvání jídlem. Přestože podle dostupných dat k největšímu plýtvání dochází v domácnostech, jsou to právě maloobchodní řetězce, které mohou pomoci tento celosvětový problém řešit.

V bedýnkách, které nyní zákazníkům Lidl nabízí za nízkou cenu, je totiž zboží jinak jen obtížně prodejné. Podrobnosti vysvětluje tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler:

„Na prodejnách nám často zůstávaly nepoškozené kusy ovoce či zeleniny, bohužel však například s protrženou síťkou či jiným obalem. To na kvalitu ovoce a zeleniny samozřejmě vliv nemá, rozhodli jsme se proto zkusit zákazníkům nabídnout koupi jiným způsobem. A reakce při testovacím režimu v několika prodejnách nás velmi mile překvapily,“ komentuje nový projekt bedýnek.

Mluvčí doplňuje, že tímto novým projektem by rádi ukázali svým zákazníkům, jak v Lidlu přemýšlejí nad plýtváním potravinami: „Snažíme se jít odpovědným směrem a minimalizovat odpad. V našich prodejnách už z podstaty zbývá určité množství zboží, které je dále neprodejné, i když je ve vysoké kvalitě. Toto jsme již výrazně snížili naším propracovaným objednávkovým systémem prodejen, ale chceme jít ještě dál. Začali jsme tak spolupracovat s potravinovými bankami nebo také se zoologickými zahradami, kam dodáváme ovoce a zeleninu, která se již neprodá. A právě u tohoto sortimentu nás napadla tato další možnost využití.“

Levné bedýnky s ovocem a zeleninou najdete za pokladnami

Zákazníci si od pondělí 15. listopadu mohou zakoupit ve všech prodejnách Lidl tříkilové bedýnky plné různorodého ovoce a zeleniny za jednotnou cenu 25 Kč.

Bedýnky budou umístěny v prostoru za pokladnami a dle situace doplňovány po celý den. Zákazník zaplatí při svém nákupu a pak si už jen bedýnku vezme. Mezi takto prodávaný sortiment budou patřit také květiny.

To, že se omezování plýtvání jídlem vyplácí, dokládá opět Tomáš Myler. „Spočítali jsme, že když půjdeme tímto směrem, zachráníme za rok více než 3800 tun ovoce a zeleniny. Stejnou zprávu bychom bedýnkami rádi předali našim zákazníkům, aby se nad hospodařením s potravinami také zamýšleli, a pomohli tak aktuální situaci posunout tím správným směrem,“ uzavírá.

Jak snížit plýtvání potravinami v domácnosti

  • Správně nakupovat – tj. nakupovat to, co potřebuji, dle seznamu, nepodléhat „akcím“, kdy koupíme tři kila levných banánů a pak je nespotřebujeme, neb nám zhnědnou a vyhodíme je.
  • Správně potraviny uchovávat a skladovat – aby se nám neznehodnotily.
  • Umět využívat zbytky – tj. vařit ze zbytků, zbytky vhodně zkombinovat a spotřebovat.

Více v článku o plýtvání potravinami v tuzemských domácnostech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).