Hlavní navigace

Víte, které léky na chřipku se nesmí kombinovat?

Sdílet

Období podzimních nemocí začíná. Myslíte, že když si koupíte nejznámější léky na chřipku a zkombinujete je, vyléčíte se rychleji? Ne! Jen vám bude špatně, to v tom lepším případě.

Ďábel se skrývá v detailu, říká klasik. A problém s léky na chřipku je v maličkosti: mají různé názvy, různé krabičky a jiné výrobce, ale jinak je to totéž. Jde o stejnou účinnou látku. Je to podobné, jako když si dáte jablko Golden Delicious a Idared dohromady. Jinak se jmenují, ale pořád jde o stejné ovoce.


Autor: SXC

Proto nemá sebemenší smysl dát si například Coldrex a pro jistotu i Paralen. Je to totiž totéž.

„A zkombinovat dva léky ze stejné skupiny vám nijak nepomůže k rychlejšímu vyléčení, naopak – násobíte si tak bezpečnou dávku, takže ke všem nepříjemným příznakům nachlazení se vám ještě může udělat špatně od žaludku,“ varuje lékárnice Radka Jelínková.

Kombinujte léky chytře

To v tom lepším případě vám bude špatně. V horším si poškodíte játra a vnitřní orgány a můžete dokonce i zemřít – například při předávkování léky ze skupiny Aspirinů, které obsahují kyselinu acetylsalicilovou, na akutní otravy (otoky plic) umírají až dvě procenta lidí.

Nebezpečný problém je to hlavně u dětí, respektive u malých miminek, kde se léky přesně dávkují na váhu dítěte. U dětí je proto lepší léky nikdy nekombinovat, nepřidávat po pár hodinách jiný nebo zdánlivě jiný lék, ale používat ve stanovených intervalech jen jeden jediný lék. A nepomůže-li a horečka či nemoc trvá, vyrazit k lékaři.  

Co s čím zásadně nekombinovat

  • Paralen x Panadol x Medipyrin x Coldrex
    účinná látka paracetamol
  • Nurofen x Ibalgin x Brufen x Ibuprofen x Apo-Ibuprofen x Dolgit x Ibumax
    účinná látka ibuprofenum
  • Acylpyrin x Aspirin x Anopyrin
    účinná látka kyselina acetylsalicilová

Stačí si zapamatovat jednoduché pravidlo, které sice neplatí stoprocentně, ale jako zjednodušená pomůcka může pomoci: cokoliv, co obsahuje v názvu „pyrin“, patří do stejné rodiny a nesmí se užívat společně. Když má lék v názvu „fen“ nebo „ibu“, jde opět o lék z jedné rodiny a se stejnou účinnou látkou, tudíž – nepolykat společně.


Autor: SXC

„Nejlepší je samozřejmě  číst si příbalové letáky a řídit se podle nich, nebo se zeptat na radu v lékárně,“ radí lékárnice Radka Jelínková.

Pokud však máte pocit, že nemoc je úporná, a že se jí musíte co nejdříve zbavit, a chcete proto léky zkombinovat, je nejlepším řešením využít léků ze skupiny brufenů v kombinaci s těmi, které obsahují paracetamol. Ovšem ne najednou, ale s několikahodinovým odstupem, který bude zhruba poloviční, než když byste čekali, až si dáte další dávku stejného léku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).