Hlavní navigace

Křen z české rodinné farmy má opravdu grády

16. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Křen je jedním z dobrých zdrojů vitamínu C, ale také silic, které dodávají jídlu pikantní rozměr. Je proto oblíbenou surovinou, přesto se v ČR příliš nepěstuje. Manželé Žďárští z Eko farmy Úlovice ho produkují, a dokonce v bio kvalitě.

V naší zemi se křen moc nepěstuje (s výjimkou křene pro vlastní potřebu na zahrádkách), a už prakticky vůbec se nepěstuje biokřen, tedy surovina produkovaná bez použití chemie, způsobem šetrným k přírodě.

Jednou z mála výjimek je rodinná Eko farma Úlovice manželů Žďárských v okresu Louny, kterou byl server Vitalia.cz navštívit.

Ruční výroba Bio českého křenu

Farma Úlovice se se svým produktem Bio český křen zúčastnila letošního ročníku soutěže Biopotravina roku. A přestože v konkurenci řady dalších biopotravin biokřen nezvítězil, mnohé porotce velmi zaujal a rozhodně patřil mezi nejzajímavější účastníky této soutěže.

Také proto, že nastrouhaný Bio český křen prodávaný v balení 150 gramů má v porovnání s obdobnými produkty skutečně „grády“, a navíc ze skleničky s tímto křenem nevytéká voda, jak tomu často bývá. Možná je to i tím, že celý proces výroby tohoto biokřenu probíhá jako ruční výroba.

Výsledkem každopádně je, že k ochucení pokrmů je zapotřebí jen malé množství tohoto produktu; a pokud by mělo platit heslo „pivo jako křen“, pak by se mělo týkat právě tohoto výrobku.

Čerstvý i zpracovaný křen

Spotřebitelé, kteří by chtěli čerstvý či zpracovaný český bio křen od manželů Žďárských ochutnat, mají několik možností. Jednou z nich jsou farmářské trhy v Praze na Náplavce, Kubáni a Kulaťáku, další pak nákup v několika menších prodejnách v Praze, Lounech, Mostu a Žatci nebo po předchozí telefonické dohodě přímo na farmě Úlovice.

Místa a termíny je možné dohledat na webových stránkách farmy. Na stránkách lze nalézt i několik receptů na využití surovin a potravin, které rodinná farma vyrábí. I když je totiž vlajkovou lodí Eko farmy Úlovice nastrouhaný biokřen, objednat a zakoupit si lze také „surový“ kořen křenu nebo mleté špaldové a žitné celozrnné mouky a otruby. Na farmě se chová také masné plemeno skotu Dexter, letos byl také k mání mák, ale po něm se doslova zaprášilo.

Tipy pro nákup a skladování křene

Pokud si někdo zakoupí kořen křenu, měl by dodržovat některé základní zásady, aby mu vydržel co nejdelší dobu v optimální kvalitě. Důležité je přitom skladovat kořen křenu v tmavé místnosti, na světle totiž šedne. Stejně jako mnoho jiných druhů zeleniny je také křen třeba skladovat v chladu, neboť při vyšších teplotách surovina degraduje. Nejvhodnější je sklep. Pokud je kořen skladován delší dobu při nízkých teplotách kolem bodu mrazu, poškodí jej i náhlá změna teploty a dochází opět k rychlejší degradaci této suroviny. Ve sklepě přitom křen vydrží i po dobu jednoho roku, na zahradě může vydržet i přes zimu v půdě, a pokud nejsou velké mrazy, neztrácí kvalitu a palčivost až do doby, dokud na jaře neobrazí.

Ideální doba k nákupu křenu je právě v současné době, nedlouho po sklizni, kdy obsahuje nejvíce silic a není vyčpělý. Kdo ale nechce kořen křenu skladovat a strouhat, může zkusit právě Bio český křen (zmiňované balení vyjde přímo od farmáře na padesát korun), a využít jej třeba na imunitu podporující směs, kterou si připravují i manželé Žďárští: skládá se ze dvou dílů medu a jednoho dílu křenu.

Je ale třeba vědět, že konzumace křenu může způsobit potíže lidem s nemocným (nebo odoperovaným) žlučníkem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).