Hlavní navigace

Konopí k léčebným účelům bude legální, ale za vysokou cenu

25. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Senát s největší pravděpodobností brzy posvětí novelu „konopného“ zákona. Pacienty však léčba vyjde draho a domácí pěstování pro léčebné účely zákon neumožní.

Zákonodárci se vrátili k projednávání využití konopí k léčebným účelům. Senátní zdravotnický výbor se vyslovil pro novelu i přes některé výhrady, které se týkaly například toho, že léčivé prostředky z konopí si budou moci pacienti pořídit v lékárnách pouze na elektronický předpis. Novelou by se měl příští týden zabývat Senát a je pravděpodobné, že bude schválena.


Autor: Isifa.cz

Léčba konopím může pacienty přijít až na desetitisíce korun, odhadují někteří odborníci

Změnu musí dále podepsat prezident, účinnosti  tak nabude zřejmě na jaře roku 2013. „Konopí se však bude nejprve dovážet ze zahraničí. Až následujícího roku má vzniknout agentura, která bude udělovat licenci pro pěstování konopí pro léčebné účely v Česku,“ uvádí Jiří StablaKonopnyshop.cz.

K tématu také: Skončil rok zdravotnických kiksů. Novinky roku 2013 jsou sporné

Marihuana bude legální jen pro vybrané pacienty

Zpočátku by se mělo konopí dovážet nejspíše z Nizozemska či Izraele, gram by měl přijít na 80 až 200 Kč. Měsíční léčba konopím by podle předkladatelů měla stát nejvýše 1500 korun. „To je však nesmysl. Skutečná cena měsíční léčby by přišla nemocné až na neuvěřitelných 15 000 korun. Pacienti totiž mnohdy vyžadují i desítky gramů marihuany na měsíc,“ komentuje Jiří Stabla. Dovoz konopí je podle něj nesmysl, tuzemské pěstování by mohlo léčivou marihuanu zlevnit o desetikoruny za gram oproti tomu dováženému při minimálně stejné kvalitě. „Kdyby se licencované konopí vyrábělo u nás, cena bude až o dvě třetiny nižší,“ tvrdí odborník. Dávkování marihuany v zahraničí se pohybuje v rozmezí jeden až pět gramů na den. Cenu ovlivní i počet udělených licencí.

Podle zákonodárců není reálné, aby čeští podnikatelé mohli konopí pro nemocné pěstovat už půl roku od účinnosti zákona z důvodu, že by se na to prý nestačil připravit Státní ústav pro kontrolu léčiv, který potřebuje na přípravu minimálně rok. Ústav bude udělovat licence pro pěstování v maximální platné době pět let.

Přečtěte si: Každý nemocný má mít své konopí

Pacienti si budou moci konopí pořídit v lékárnách na předpis s modrým pruhem, což znamená, že jde o kategorii léčiv s omezeným předepisováním. Výdej se děje přes centrální úložiště elektronických předpisů, což bylo také předmětem kritiky.

O tom, že by léčbu hradily pojišťovny, lze v současnosti jen spekulovat. Ministerstvo zdravotnictví připustilo, že by postupně léčbu u nás částečně hradily pojišťovny, ty s tím však zatím nesouhlasí.

Konopí je vhodné ke zmírnění příznaků nemocí, jako je roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba, rakovina, AIDS. Už dnes se používá při léčení atopického ekzému, lupénky a dalších kožních problémů a bolestí ve formě masti. Podle novely má léčebné konopí obsahovat více než 0,3 % psychotropního THC. Kvůli této látce má marihuana přídomek měkká droga. Na trhu již dnes existuje řada produktů s léčivým konopím s nižším obsahem THC.

„Pro uspokojení poptávky, která nyní převyšuje nabídku, by vážně nemocní měli dostat šanci si rostlinu vypěstovat doma, tedy za minimálních nákladů,“ míní Jiří Stabla. Novela však nepřináší legalizaci marihuany ani pěstování konopí pro léčebné účely doma, po čemž volali někteří zastánci.

Čtěte dále speciál:

Zdroj: Senát ČR, TZ Carun Pharmacy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).