Hlavní navigace

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

24. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Přibližně pro čtvrtinu obyvatel planety představuje rýže základní a vůbec nejkonzumovanější potravinu. Není to přitom vůbec špatná volba, a už vůbec ne špatná v současné situaci.

V současné době je jednak žádoucí posilovat i prostřednictvím stravy svůj imunitní systém, a někteří z nás také mají zásoby rýže větší, než je to u nich doma běžné. Anebo tam naopak nic moc jiného není…

Jak dlouho vám vydrží rýže

Rýže sice doma nějakou dobu vydrží, záleží ale také na tom, v jakých obalech je kupována a v jakých podmínkách je skladována.

Stejně jako mnoho jiných sypkých potravin je třeba rýži chránit před vzdušnou vlhkostí. Pokud je narušen obal při použití rýže k přípravě nějakého pokrmu a nějaká část rýže v takovém obalu zbude, je vhodné ji přesypat do neprodyšně uzavíratelné nádoby.

Opatrnost je ale na místě i při konzumaci již uvařené rýže – rýže totiž patří mezi potraviny, které mohou obsahovat bakterii Bacillus cereus, která je velmi odolná vůči vysokým teplotám. Některé britské prameny uvádějí odolnost až do 120 stupňů Celsia.

Galerie: Druhy rýže

Každopádně – pokud pokrm uvařený z rýže v den jeho přípravy nesníme, měli bychom jej dojíst raději hned následující den a ohřát jej předtím za použití vysoké teploty kolem 100 stupňů Celsia. Pokud se totiž rýže nebo pokrm z ní ponechá delší dobu v prostředí pokojových teplot, mohou se bakterie pomnožit, což vede k produkci toxinu, jehož projevem pak bývá nevolnost nebo průjem.

Výhody rýže

Zbytečně velké zásoby rýže v domácnosti spotřebitelů či nedostatek možnosti správného skladování a nakládání s rýží při přípravě pokrmů mohou pak následně vést ke zbytečnému plýtvání s touto jinak pro organismus přínosnou potravinou. Což by byla škoda – rýže je mimo jiné zdrojem sacharidů, a dodává tak tělu energii, nenadýmá a zbavuje tělo škodlivin.

Její další výhodou je, že při vaření až trojnásobně zvětšuje svůj objem, takže k zasycení postačí poměrně malé výchozí množství. I to je ale možný impulz k plýtvání za situace, kdy máme doma její velké zásoby.

Neplýtvejte, zkuste jako přílohu rýžové knedlíky

Jednou z možností, jak plýtvání zamezit, je využít nakoupenou rýži k přípravě netradiční přílohy z ní – k rýžovým knedlíkům. Ty lze použít jako alternativu klasických knedlíků, výhodou takového využití je možnost konzumace „knedlíků“ i pro celiaky. Tak či tak jde o zpestření jídelníčku, přičemž rýžové knedlíky, například jako příloha ke gulášům a různým omáčkám, působí „česky“ i při použití „nečeské“ suroviny.

Příprava rýžových knedlíků je přitom velmi snadná.

Knedlíky z rýže

Rýži uvaříme tak, jak jsme zvyklí, ještě za horka ji napěchujeme do mikrotenového sáčku, vytvarujeme natěsno do tvaru knedlíku a necháme vystydnout.

Následně vložíme do ledničky a ponecháme v ní do druhého dne.

Při použití pak odstraníme sáček, nakrájíme na kolečka jako knedlík a knedlíky ohřejeme na pařáku.

Kolečka rýžového knedlíku i poté drží tvar a při zběžném pohledu na talíř s rýžovými knedlíky člověk ani nepozná, z jaké že to netradiční suroviny byly knedlíky připraveny. Můžeme samozřejmě použít i rýži porcovanou ve varných sáčcích, nejvhodnější je ale použít obyčejnou rýži, která je lepivá.

Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).