Hlavní navigace

Kiwano – rohatá okurka má chuť několika druhů zeleniny a ovoce dohromady

 Autor: Depositphotos.com
Kiwanu se kvůli jeho vzhledu a původu přezdívá také trnová okurka či africká rohatka. Pěstovat se dá i u nás. Využití má v kuchyni i v domácí kosmetice, z plodů si podle našich receptů můžete připravit i léčivé nápoje.
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kiwano je zelenina původem z Afriky. Jeho zhruba deseticentimetrové plody mají oranžovou barvu a špičaté růžkovité výrostky. Uvnitř nich je zelená šťavnatá dužina s křehkými semínky.

Chuťové připomíná kombinaci okurky, kiwi, melounu a citronu. Je nasládlé a šťavnaté. Kiwano je velmi výživnou a zdravou zeleninou.

Jak si můžeme vypěstovat vlastní kiwano

Kvalitní semínka kiwana si můžeme zakoupit od bio pěstitelů ovoce a zeleniny (nespočet jich najdeme na internetu – permasemínka).

Kiwano je vhodné si předpěstovat při pokojové teplotě, semínka sázíme nejlépe od konce března do konce dubna a sazeničky pak na záhony zhruba v polovině května, kdy už nejsou přízemní mrazíky.

Tato rostlina se bujaře rozrůstá a vyžaduje tedy dosti místa, pnoucí oporu a dostatečnou zálivku.

Při trhání výhonů jsou nepostradatelné rukavice. Stonky a listy mají totiž velmi jemné pichlavé chloupky, které dráždí pokožku.

Co z kiwana můžeme používat

Léčivé a výživné účinky mají plody této u nás málo známé zeleniny. Při pokojové teplotě se dokonce dají skladovat mnoho měsíců.

Plody jsou cenným zdrojem vitamínů C, A, B6, dále pak železa, hořčíku, fosforu, zinku, draslíku, vápníku, vlákniny a vody.

Léčivé účinky kiwana

Tato zelenina má výrazné močopudné vlastnosti, podporuje střevní peristaltiku, mírně projímá.

Kiwano rovněž posiluje imunitní systém, správnou krvetvorbu, prospívá a zlepšuje stav pokožky, vlasů i nehtů.

Konzumace kiwana je prospěšná rovněž při očistných a redukčních kúrách.

Léčebné receptury

Výživné smoothie

Poslouží jako zdravá snídaně, svačina či lehká večeře.

Potřebujeme: dužinu z půlky kiwana, 1 banán, 2 jahody, 4 dl vody

Postup: Přísady rozmixujeme ve vodě, vše pak po douškách vypijeme.

Letní smoothie

Prospívá pokožce, vlasům a nehtům, podporuje správnou krvetvorbu a imunitu.

Potřebujeme: dužinu z půlky kiwana, 1 lžíci borůvek, 1 lžíci malin, 1 lžíci ostružin, 4 dl vody

Postup: Přísady rozmixujeme a můžeme popíjet.

Kiwano v kuchyni

Plody můžeme používat k přípravě smoothie, koktejlů, ovocných či zeleninových salátů. Konzumujeme vydlabanou dužinu se semínky, zbylou slupku můžeme použít jako dezertní misku pro servírování zmrzliny či salátu.

Kiwano v kosmetice

Zelenina najde uplatnění i v přípravě domácí kosmetiky.

Hydratující a regenerující maska

Potřebujeme: dužinu z půlky kiwana, 1 polévkovou lžíci zakysané smetany

Postup: Ingredience smícháme, vzniklou směs naneseme na obličej i dekolt a vše necháme 25 minut působit, pak opláchneme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).