Chuť kedlubny bývá někdy přirovnávána k zelí, ale je o něco sladší a křupavější. Oproti jiným druhům zeleniny má výhodu v tom, že se dá upravovat na mnoho způsobů. Bezvadně chutná i syrová. Zkuste ji třeba nakrájet na plátky a dát dětem na svačinu. Nebo ji můžete nastrouhat nahrubo a uvařit jako zelí.
Co se dozvíte v článku
Charakteristika kedlubny
Kedlubna (Brassica oleracea var. gongylodes), známá také jako kedluben, představuje tradiční košťálovou zeleninu v české kuchyni. Jedná se o vyšlechtěnou odrůdu brukve zelné. Mezi její příbuzné patří třeba zelí, brokolice nebo květák. Podzemní část kedlubny je tvořena hlízou bílé, zelené nebo fialové barvy. Stonky a listy vyrůstají v trsech.
Mimo střední a západní Evropu se ale moc často nekonzumuje. Upravovat se dá různými způsoby, ale skvěle chutná i syrová. Zpracovávají se hlavně bulvy, ale vyhazovat mladé lístky je škoda, protože obsahují opravdu hodně vitamínu C a vápníku.
Účinky kedlubny na tělo
Kedlubna se vyznačuje vysokým podílem vitamínů a minerálů. Konkrétně se jedná o vitamíny skupiny B, které v zelenině obecně nebývají tak hojně zastoupeny. Pro těhotné ženy může být kedlubna velice prospěšná kvůli bohatému obsahu kyseliny listové.
Kedlubna je také známá tím, že v ní najdete opravdu hodně vitamínu C. Ten patří mezi významné antioxidanty, chrání tělesné buňky před předčasným stárnutím a pomáhá tělu v boji proti infekcím a zánětům.
Další zajímavou složkou jsou minerální látky v čele s draslíkem, vápníkem, hořčíkem a železem. Kedlubnu se proto doporučuje zařadit do jídelníčku, potýkáte-li se s řídnutím kostí. Za typickou nasládlou chuť s hořkým koncem kedlubna vděčí glukosinolátům, což jsou sirné sloučeniny.
Nafialovělé odrůdy kedlubny se vyznačují vysokým obsahem antokyanům, které dodávají ovoci a zelenině červenou a fialovou barvu. Údajně se pojí s nižším rizikem srdečních onemocnění a lepší funkcí mozku.
Pochoutky z kedlubny si navíc můžete dopřávat i v případě, že držíte striktnější dietu. Jde o vynikající zdroj vlákniny, který je prakticky bez kalorií. Konkrétně jde o cca 30–40 kalorií na 100 gramů. Navíc nemá tendenci působit na hladinu krevního cukru.
Nejlepší kedlubnové recepty
Kedlubna je v kuchyni opravdu všestranná a praktická surovina. Díky její jemné a zároveň lehce štiplavé chuti je velice oblíbená v syrovém stavu. Snažte se vybírat méně dřevnaté a mladší kedlubny, protože budou křehké, šťavnaté a celkově chutnější.
Z kedlubny ale můžete připravit celou řadu příloh, polévek a pečených pokrmů. Vařením se ale znehodnotí některé nutrienty. Pokud jich chcete zachovat co nejvíce, uvařte neloupanou bulvu ve vodě, a až poté ji oloupejte. Ve většině receptů se pracuje právě s bulvou, ale pochutnat si můžete i na listech.
Zejména mladé a zelené listy v sobě mají opravdu hodně vitamínu C a vápníku, takže by byla škoda je jen tak zklikvidovat. Můžete si z nich třeba udělat kedlubnový salát, který jen doplníte třeba strouhanou mrkví, jablkem či jiným ovocem. Starší listy mohou být poněkud tuhé, takže vyžadují delší tepelnou úpravu. Zpracovat je můžete podobně jako špenát nebo kapustu.
Kedlubnové zelí
Ingredience:
- 3 větší kedlubny,
- 1 velká cibule,
- 1 lžíce másla,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 1 lžíce kmínu,
- sůl,
- ocet a cukr na dochucení.
Postup:
Kedlubny oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a dejte ji osmahnout do hrnce s rozpuštěným máslem. Zesklovatělou cibulkou zaprašte moukou a opražte, aby vznikla zlatavá jíška. K jíškovému základu přidejte nastrouhané kedlubny, lehce je osolte, přidejte kmín a zalijte vodou, aby v ní byly asi do poloviny ponořené.
Hrnce zakryjte poklicí a nechte „zelí“ dusit asi 20 až 30 minut, aby dokonale změklo. Pokud je to potřeba, průběžně ho podlévejte vodou, abyste zabránili připékání. Až bude kedlubnová směs uvařená, dochuťte ji ještě trochou octa a cukru tak, jak jste zvyklí u klasického zelí. Podávejte jako přílohu k pečenému masu a knedlíkům.
Kedlubnová polévka
Ingredience:
- 2 větší kedlubny,
- 2 středně velké brambory,
- 1 menší cibule,
- 2 lžíce másla,
- 1 l vývaru,
- 1 lžička kmínu,
- sůl,
- pepř,
- 1 kelímek smetany na zjemnění.
Postup:
Kedlubny a brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a dejte ji osmahnout do hrnce s rozpuštěným máslem. Jakmile cibulka zezlátne, přidejte do hrnce zeleninu a zprudka ji opečte. Ochuťte ji solí, kmínem a pepřem a zalijte vývarem.
Polévku přiveďte k varu a nechte ji vařit alespoň 20 minut, aby kedlubna a brambory dokonale změkly. Poté zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do krásně hladké konzistence. Přidejte smetanu a pořádně promíchejte. Ochutnejte polévku, a pokud se vám zdá málo slaná, přidejte ještě trochu soli. Nezapomeňte ji také opepřit.
Jíte kvašenou zeleninu?
Kedlubnová omáčka
Ingredience:
- 2 větší kedlubny,
- 250 ml smetany ke šlehání,
- 2 lžíce másla,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 500 ml vody,
- špetka muškátového oříšku,
- sůl,
- pepř.
Postup:
Kedlubny oloupejte a nastrouhejte na struhadle nebo nakrájejte na tenké plátky. Do hrnce dejte rozehřát máslo, přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Hotovou jíšku zalijte vodou, osolte ji a přidejte kedlubny. Vařte tak dlouho, aby zelenina změkla a pustila veškerou vodu.
Poté přilijte smetanu, muškátový oříšek a pepř. Nechte omáčku vařit ještě asi 5 minut do zhoustnutí. Podávejte s vařeným bramborem. Pro estetičtější dojem můžete pokrm posypat čerstvými bylinkami.