Hlavní navigace

Když jíte konjakové těstoviny, musíte hodně pít

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Konjakové těstoviny jsou nový druh přílohy, který proniká na český trh. Jejich použití je univerzální, protože nemají žádnou výraznou chuť, jsou raz dva připravené, ale je bezpodmínečně nutné na ně hodně pít. Jinak hrozí i udušení.

Slovo konjak jste možná slyšeli v souvislosti s konjakovými houbičkami, které se používají k čištění pleti. Když se ke mně dostala informace o tom, že z konjaku se vyrábí i těstoviny, nedovedla jsme si to moc dobře představit. Tudíž jsem je chtěla vidět, ochutnat a zjistit, co jsou tyhle – vlastně velmi dietní – těstoviny zač. Jejich výrobu i chuť si přiblížíme s Olgou Špičákovou, marketingovou specialistkou firmy Slim Pasta pro Česko a Slovensko, což je jeden z dodavatelů konjakových těstovin do České republiky.

Co se dozvíte v článku
  1. Z jedné rostliny vyrobíte houbičku do koupelny i těstoviny
  2. V konjakových těstovinách je glukomannan, pomáhá k hubnutí
  3. Hlavně hodně pijte
  4. Existují dva druhy konjakových těstovin, s nálevem a bez
  5. Konjakové těstoviny v mojí kuchyni
  6. Koupit, nebo ne?

Z jedné rostliny vyrobíte houbičku do koupelny i těstoviny

Amorphophallus konjac neboli zmijovec obecný aneb konjak. Jde o poměrně velkou rostlinu, která čas od času úžasně kvete. Například Botanická zahrada v Liberci vlastní jeden unikátní exemplář. Jinak je to rostlina, které se daří hlavně v její domovině, tedy v Japonsku. Z dužniny jejích vláken se vyrábějí konjakové houbičky, kterými se v zemi vycházejícího slunce myjí prý všichni, od kojenců po stařešiny.

Ze stejné dužniny se vyrábí i základní ingredience pro výrobu konjakových těstovin. „Sklizená, čerstvá hlíza konjaku se nejprve očistí, naporcuje na menší kousky, které se následně suší ve speciálním typu zařízení. Když je hlíza usušená, rozmělní se na mouku, která ještě prochází procesem čištění. Následně se mouka smíchá s vodou a vznikne konjaková hmota. Z této hmoty se vytvoří jedna dlouhá obrovská nudle, ze které se následně tvarují veškeré druhy příloh, jako jsou fettuccine, nudle, penne, rýže, špagety či lasagne,“ popisuje proces výroby Olga Špičáková.

Konkrétně konjakové přílohy Slim Pasta jsou vyrobeny ze směsi konjakové mouky, ovesné vlákniny a vody. Jde o světový unikát a patentovanou potravinu s názvem Juroat ™.

V konjakových těstovinách je glukomannan, pomáhá k hubnutí

Konjakové těstoviny obsahují látku glukomannan, což je nejjednodušeji řečeno rozpustná vláknina. „Detoxikuje trávicí trakt, zároveň ‚krmí‘ přátelské bakterie ve střevech a působí jako prebiotikum, čímž podporuje střevní mikroflóru. Snižuje cholesterol a pozitivně ovlivňuje vstřebávání cukrů a tuků v krvi. Největší pozornost si získal jako doplněk na hubnutí. Kalorická hodnota glukomannanu je totiž pro organismus velmi nízká, proto je hojně využíván při redukčních dietách,“ upřesňuje Olga Špičáková.

Podle úředního věstníku Evropské unie je pro glukomannan skutečně schváleno zdravotní tvrzení, že v rámci nízkoenergetické diety přispívá ke snížení hmotnosti při konzumaci po jednom gramu třikrát denně. Budete-li ho denně konzumovat v potravinách, které obsahují čtyři gramy glukomannanu, podle seznamu zdravotních tvrzení EU tím budete přispívat k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. (Pro představu: jedno balení Slim Pasty obsahuje tři gramy glukomannanu.)

Hlavně hodně pijte

A jak glukomannan přesně funguje? „U rozpustné vlákniny je běžné, že vstřebává vodu a zvětšuje svůj objem, ale glukomannan má tyto účinky extrémně silné. Je totiž schopen nabobtnat až na úctyhodný padesátinásobek své původní hmotnosti,“ vysvětluje Olga Špičáková a dodává, že proto například přílohy Slim Pasta vyvolávají, i přes zanedbatelný energetický obsah, zřetelný pocit sytosti v žaludku a potlačují hlad.

A právě proto musíte k produktům obsahujícím glukomannan hodně pít. EU výrobcům striktně nařizuje uvádět na obalu varování před udušením, které hrozí osobám s polykacími obtížemi nebo při zapití neodpovídajícím množstvím tekutin; to aby bylo zajištěno, že se látka dostane do žaludku.

Existují dva druhy konjakových těstovin, s nálevem a bez

„Nálev zajišťuje, aby přílohy držely svůj tvar; má mírné aroma, které je přirozené a ke konjakovým přílohám patří,“ říká Olga Špičáková. Co je na těchto těstovinách skvělé, je, že se nemusí vařit. Prostě je vyjmete ze sáčku – propláchnete, přidáte k zelenině či masu, prohřejete a podáváte. V galerii najdete příklady, jak snadno se s nimi pracuje. „Největší výhodou je, že tyto přílohy neobsahují žádné sacharidy a mají pouhých 9 kalorií na 100 g, což je oproti běžným přílohám o 94 % méně kalorií,“ zdůrazňuje Olga Špičáková.

Druhým typem jsou přílohy bez nálevu. „Jedná se o druhou generaci konjakových příloh, které v této formě výrobce Slim Pasty nabízí jako jediný na světě. Beználevové varianty bylo dosaženo mírným, ač zanedbatelným navýšením obsahu sacharidů v přílohách – tento typ obsahuje 8 g sacharidů a 35 kalorií na 100 g. Ve srovnání s běžnými přílohami je to o 90 % méně kalorií,“ vyzdvihuje výrobce benefity. Tyto přílohy nemají žádné aroma a nemusíte je proplachovat. Jen je ohřejete.

Konjakové těstoviny v mojí kuchyni

Zkoušela jsem jak těstoviny bez nálevu, tak s nálevem. Oba druhy chutnají stejně, jsou bez aroma a velmi snadno použitelné. Pro začátek jsem zkusila „rýži“ jako přílohu ke guláši. Když jsem otevřela sáček, cítila jsem poměrně nevábný odér, ale po slití nálevu a propláchnutí pod vodou aroma odstraníte. Při tepelné úpravě pak zcela zmizí. Byla jsem příjemně překvapená, že jako příloha u guláše tato „rýže“ dobře obstála.

Když jsem zkoušela špagety, které byly bez nálevu, opět mě bavilo, že jen rozděláte sáček a přidáváte k již hotovému pokrmu – v mém případě kombinaci zeleniny s masem. Prohřejete a zvete ke stolu. Rychlovka, když nestíháte. Je však pravda, že u větších těstovin máte větší příležitost okusit konzistenci přílohy trochu více než u rýže. A ta nemusí každému sedět. Zvlášť pokud předpokládá, že bude konzumovat těstoviny. Klasické pšeničné těstoviny jsou mnohem jemnější, ty konjakové jsou tužší, na skusu jakoby křupnou. Asi nejlépe se dají popsat jako pevná želatina, bez jakékoliv chuti. Mají tedy univerzální použití. Hodí se kamkoliv, kde byste využili rýži nebo běžné pšeničné těstoviny.

Koupit, nebo ne?

Balení Slim Pasta obsahuje jednu až dvě porce a stojí kolem pětašedesáti korun. Pořídit se dá jak internetu, tak i v některých obchodech, nabízí je aktuálně například dm drogerie. Ale viděli jsme konjakové těstoviny i od jiné společnosti, a to v Albertu u zahraniční kuchyně.

Konjakové těstoviny asi nebudou potravina, jakou byste si kupovali obden, tak dobrá ani tak levná tahle příloha není. Nicméně je to varianta pro ty, kteří hubnou, nebo si chtějí udržet postavu. Pro sportovce před závody, celiaky i diabetiky i pro ty, kteří vyrážejí na dovolenou, kde nechtějí skončit každý večer v pizzerii, ale raději si uvaří rychlé jídlo v apartmánu. Jejich nespornou výhodou je totiž fakt, že zasytí a jsou ihned připravené k jídlu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).