Hlavní navigace

Kafe raději až po snídani, tvrdí výzkum

14. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Většina vědeckých výzkumů z poslední doby říká, že káva je spíše prospěšná, nebo alespoň neškodná, snad mimo opravdu mamutí dávky. Pro jednou se teď objevila studie upozorňující pro změnu i na možná rizika, s tím, že kávu je lepší pít až po snídani než před ní.

Výzkum z University of Bath publikovaný British Journal of Nutrition poukazuje na to, že silná černá káva podávaná jako životabudič ráno a bez jídla může narušit řízení hladiny glukózy v krvi. Což finálně přispívá ke vzniku diabetu druhého typu (inzulinové rezistenci). Výsledky shrnuje tisková zpráva University of Bath na ScienceDaily.

Vhodný nápoj po špatné noci?

V rámci studie vědci kombinovali několik faktorů. Část účastníků za sebou měla nedobrou noc, kdy se pořádně nevyspali – výzkumníci je každou hodinu budili na pět minut.

Část účastníků studie pila po probuzení sladký nápoj, část silnou černou kávu a po půl hodině sladký nápoj. Obsah cukru v něm měl zhruba odpovídat energetické hodnotě běžné snídaně. A nakonec byla lidem odebrána krev a zkoumalo se, jak to vypadá s hladinou glukózy.

Jedno nevyspání možná nevadí, víc je problém

Z výsledků vyplývá, že jednu nedobrou noc by měl jinak (snad cca) zdravý člověk celkem zvládnout. To je trochu v rozporu s jinými studiemi, které nedostatečný spánek dávají do souvislosti s narušením metabolismu. K tomu lze dodat, že něco úplně jiného ale je, pokud špatný spánek trápí člověka stabilně nebo více nocí po sobě.

A za druhé, v tomto výzkumu se zkoumala pouze glukóza, metabolismus lze rozvrátit i jinak (v případě spánku zde bude určitě existovat vazba na spánkový hormon melatonin, změněný metabolismus neurotrasmiterů serotoninu a dopaminu bude ovlivňovat naši náladu atd.).

Šetrnější je káva až po snídani

Na druhé straně lidé, kteří půl hodiny před snídaní vypili silnou černou kávu, měli pak hladinu glukózy v krvi vyšší o padesát procent. Jinak řečeno, kofein u nich zvýšil inzulinovou rezistenci. Ta je podstatou onemocnění diabetem 2. typu.

Samozřejmě že lidé běžně nesnídají glukózu a její uvolňování ze škrobovin (předpokládejme k snídani pečivo nebo nějaké vločky; proteinová snídaně by byla zase ještě jiný případ) je pomalejší, ale i tak.

Autoři výzkumu chtějí naznačit, že když si po probdělé noci dáme na probuzení silné kafe, sice se probereme, ale může to mít i negativní dopady. Snad by bylo šetrnější si dát kávu až po snídani, nikoliv před ní. (Na druhé straně, tím by se zase tlumil povzbuzující efekt, který je asi největší, pokud nejíme nic.)

Autoři výzkumu přímo tvrdí, že by lidé neměli provádět postup „čím jsem unavenější / čím více mě bolí hlava, tím silnější kafe“ a nejprve snídat. Navíc třeba po snídani i potřeba kávy přejde. Přínosy kávy jsou doprovázeny i jejím negativním vlivem na krevní cukr.

 

Body pro kávu

Samozřejmě se jedná o jednu studii z mnoha. Výsledky netřeba přeceňovat, jiné studie z poslední doby zdůrazňují spíše pozitivní účinky kofeinu.

Navíc v tomto případě byly podmínky studie docela speciální v důsledku použití glukózové bomby. A samozřejmě kávu pijeme nejen kvůli probuzení, ale protože nám chutná, je to pro nás určitý rituál, obsahuje i řadu dalších látek kromě kofeinu atd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).